Onda, noua regină a mărilor

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 30-01-2023

în: WWW

Acest nou concept elegant de super-iaht cu o lungime de 50 de metri are un beach club mai spațios decât majoritatea apartamentelor din New York.

Designerul italian Francesco Struglia, cunoscut pentru crearea de iahturi futuriste pentru mărci precum Azimut, Benetti și altele asemenea, tocmai a dezvăluit conceptul unui nou vas cu o siluetă cât se poate de neconvențională. Denumit Onda – însemnând „val” în limba italiană –, acesta se distinge atât prin prora ascuțită și carena ultra-suplă, menite să îl ajute să despice valurile, cât și prin panourile mari de sticlă situate în partea de mijloc, care facilitează interacțiunea în rândul oaspeților.

Iar lucrurile devin și mai interesante în partea din spate a navei. Conform celor de la Boat International, modelul de 50 de metri (164 de picioare) prezintă o colecție de punți asimetrice la pupa, construite în cascadă. Studioul omonim al lui Struglia susține că acest lucru creează „zone umbrite și zone însorite într-un ritm cu totul nou”. Puntea superioară include un bar și o zonă de luat masa în aer liber, în timp ce puntea principală găzduiește un lounge mare și primitor. Puntea inferioară este dedicată unui beach club gigantic de 60 de metri pătrați, care se concentrează în jurul unei piscine triunghiulare.

Fără a se lăsa mai prejos, puntea din față este dotată cu parapete de sticlă și o piscină generoasă de cinci metri. Există, de asemenea, un garaj pentru ambarcațiunea auxiliară situat în partea din față, care poate găzdui transversal o barcă de nouă metri.

Cu o lățime de puțin peste nouă metri, Onda oferă un volum generos de spațiu la bord. Cu toate acestea, nu se poate spune că „exagerează” când vine vorba de tonajul brut. Iahtul are un deplasament relativ scăzut, potrivit firmei. Totodată, în comparație cu exteriorul, se pare că interiorul este ceva mai simplu și mai lipsit de originalitate.

Timoneria, spațiile rezervate echipajului și alte zone tehnice sunt situate în partea din față pentru a oferi oaspeților puțin mai multă intimitate. Suita proprietarului se află pe puntea superioară și cuprinde un apartament de aproape 93 de metri pătrați, alături de o terasă privată cu jacuzzi.

În ceea ce privește propulsia, Struglia își imaginează super-iahtul echipat cu motoare MTU gemene care i-ar permite să parcurgă 4.500 de mile marine la viteze de până la zece noduri. În orice caz, un lucru e cert: Onda va face valuri!

Energy Expo 10-13 octombrie