Cel mai mic avion de pe piață devine și cel mai căutat

Livrările de Cirrus SF50 Vision indică o cerință ridicată pentru avioane de mici dimensiuni

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 11-01-2019

în: Aviație

Oricât de popular ar fi Gulfstream G650/G650ER și oricât de așteptată a fost sosirea lui Bombardier Global 7500, iată că un alt business jet ne dovedește că mai mare nu înseamnă neapărat și mai bun, atunci când vine vorba de atragerea de cumpărători.

În primele trei trimestre ale anului 2018, business jet-ul cel mai livrat din lume este nimeni altul decât Cirrus SF50 Vision. Potrivit cifrelor colectate de General Aviation Manufacturers Association (GAMA) și publicate recent, Cirrus expediase 41 de exemplare din SF50 la nivel mondial, până la sfârșitul lunii septembrie.

SF50 este singurul avion monomotor certificat de Federal Aviation Administration. Proiectat pentru proprietarii-piloți care doresc să avanseze de la un turbopropulsor la ceva mai sofisticat, aparatul este relativ ușor de manevrat și, la o lungime de aproximativ 9,45 metri, este cu cel puțin trei metri mai scurt decât orice alt business jet în serviciu.

Numărul de livrări a crescut de la trei în 2016, când aeronava a intrat în serviciu, la nu mai puțin de 22 anul trecut (dintre care nouă în primele trei trimestre ale lui 2017).

În acest an, Vision Jet are un ușor avantaj față de campionul absolut în materie de livrări, Bombardier Challenger 350. Bombardier a expediat până acum 40 de exemplare din business jet-ul său de clasă super-mijlocie.

Până în aceeași perioadă a anului trecut, doar 34 fuseseră livrate, dar un al patrulea trimestru mai productiv a împins totalul la 56 pentru întregul an.

Per ansamblu, livrările de business jet-uri la nivel mondial au crescut de la 433 în primele trei trimestre ale anului 2017, la 446 până în trimestrul trei al acestui an, potrivit GAMA, o organizație de comerț internațional pentru companiile care construiesc aeronave pentru aviația civilă. Numărul livrărilor de avioane cu motor cu piston, turbopropulsoare și elicoptere a crescut, de asemenea, comparativ cu cifrele de anul trecut.

Energy Expo 10-13 octombrie