Energy Expo - Join the revolution

Sebastian Dobrincu: „Am reușit să ajung într-un punct în care sunt complet împăcat cu cine sunt”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 22-07-2024

în: The Famous

Sebastian Dobrincu

Într-o eră dominată de tehnologie și inovație rapidă, povestea lui Sebastian Dobrincu strălucește ca un far de inspirație pentru tinerii antreprenori din întreaga lume. Acesta se remarcă printr-un parcurs extraordinar, început la vârsta de 6 ani. Autodidact și ambițios, Sebastian și-a găsit drumul în epicentrul inovației din SUA, unde a colaborat cu giganți precum Facebook și Apple. Însă succesul său nu a venit fără provocări. Tânărul antreprenor a învățat să transforme fiecare greșeală într-o lecție valoroasă, să îmbrățișeze eșecurile ca pe oportunități de creștere și să păstreze o credință neclintită în propriile sale abilități. Astăzi, Sebastian Dobrincu nu este doar un exemplu strălucit de succes individual, ci și un model de inspirație, oferind, prin exemplul său, dovada că visurile pot deveni realitate, indiferent de dificultățile întâmpinate pe drum.

Sebastian, poți să ne povestești momentul în care ți-ai descoperit pasiunea pentru IT? A fost o întâmplare sau a existat o persoană anume care ți-a stârnit interesul pentru acest domeniu?
Aveam 6 ani când am avut prima interacțiune cu tehnologia. Spre disperarea părinților, aveam obiceiul de a dezasambla calculatorul și a analiza fiecare componentă. Bineînțeles, fără să le asamblez la loc. Nu a existat o anumită persoană care să îmi inspire pasiunea pentru tehnologie – cred că a fost pur și simplu o consecință a curiozității specifice vârstei, pe care am exploatat-o cu mult interes.

Cum ți-au modelat experiențele timpurii abordarea față de tehnologie și antreprenoriat?
Deși vârsta nu e întotdeauna corelată cu experiența, cu siguranță anii și-au lăsat amprenta, atât în perspectiva mea asupra proiectelor și companiilor în care mă implic, dar și în ce privește încrederea cu care abordez astăzi misiuni din ce în ce mai ambițioase. Pot spune că îmi place să învăț din greșeli, iar numărul generos al acestora cred că mi-a adus și un bagaj de cunoștințe foarte util.

Să începi o afacere la o vârstă atât de fragedă poate fi descurajant. Care au fost provocările cu care te-ai confruntat la început și cum ai reușit să le depășești?
Nu pot să spun că m-am simțit descurajat la început, fiindcă nu aveam un obiectiv clar în minte – cel puțin nu cel de a crea companii. Eram un copil pasionat de puterea de a crea software cu propriile mâini și voiam să văd cât de departe pot ajunge urmând drumul acesta. Cred cu tărie că încrederea orbească în propriile abilități este una dintre cele mai puternice forțe, iar eu m-am folosit de ea la maxim și continui să o fac și în ziua de azi.

Mutarea în SUA este o decizie importantă pentru mulți antreprenori. Ce te-a motivat să faci acest pas și care a fost impactul pe care l-a avut asupra carierei tale?
Am avut norocul de a putea interacționa devreme cu comunitatea tehnologiei din Statele Unite ale Americii, mai exact de la vârsta de 14 ani. Fusesem invitat de cei de la Facebook, iar mai târziu, de Apple, în California, în urma contribuțiilor mele pe mai multe proiecte ale ambelor companii. Odată ajuns în SUA, mi-am dat rapid seama că acolo este epicentrul a tot ce mă pasionează, precum și oamenii cu care aș vrea să mă înconjor. Trei ani mai târziu, am reușit să concretizez mutarea în SUA, în primă fază ca student în New York, iar mai târziu ca antreprenor în San Francisco și Los Angeles. Uitându-mă în spate, cred că acolo mi-am format majoritatea principiilor și obiceiurilor sănătoase de care țin cont și astăzi.

Crezi că ai fi putut atinge același nivel de succes dacă ai fi rămas în România?
Dacă judecăm strict din punct de vedere al succesului companiei mele, ar fi fost cu siguranță realizabil și din România. Însă există factorul greu de explicat al societății în care trăiești și al energiei pe care o absorbi. M-am simțit alimentat de ambițiile oamenilor cu care mă înconjuram zi de zi în SUA, iar asta a cântărit enorm, în special în momente de cumpănă. Astăzi sunt convins că mutarea a fost decizia corectă și cred totuși că aș fi avut un mare regret dacă rămâneam în țară – și, în mod cert, parcursul vieții mele ar fi fost cu totul altul.

Sebastian Dobrincu

Fiecare antreprenor de succes are mentori care îl ghidează pe parcurs. Cine a fost mentorul tău și ce lecții valoroase ți-a împărtășit?
Nu cred neapărat în ideea de mentori. Cel puțin nu a funcționat niciodată pentru mine. Cred în schimb în a-ți alege mai multe repere, persoane pe care le admiri din varii motive și să treci orice lecție sau sfat prin propriul filtru. Cu toții avem propriul drum, propria perspectivă asupra vieții și suntem cei mai în măsură să alegem ce ne este sau nu benefic.

Cât de important crezi că este mentoratul pentru tinerii antreprenori din ziua de azi?
Dincolo de ideea de mentorat, cred că tinerii au nevoie de încredere. Propria experiență de viață îmi arată că, dacă nu aș fi avut încredere orbească în propriile forțe, nu aș fi reușit să fac nimic deosebit până acum. Cunoscând mulți tineri ambițioși de-a lungul timpului, mi-am dat seama că nu toți au fost înzestrați cu aceeași încredere orbească și au uneori nevoie să fie încurajați și să li se valideze ambițiile. Am încercat și încerc în continuare să contribui în viețile acestor tineri, prin puterea exemplului.

Faptul că ai fost membru al juriului emisiunii „Imperiul Leilor” ți-a oferit o platformă unică. Cum te-a influențat această experiență pe plan personal și profesional?
„Imperiul Leilor” ca format de televiziune are o misiune extraordinară – dincolo de partea de show, este un catalizator puternic pentru ambițiile antreprenorilor. Revenind la dorința mea de a încuraja tinerii – și nu numai – prin propriul exemplu, am realizat de la început că este platforma perfectă pentru a le dovedi că se poate, că până și un copil din România poate crea și poate reuși într-un final. Astfel de repere au cântărit mult în formarea mea în perioada copilăriei și încerc să întorc societății exemplul pe care mi l-a oferit. Pe plan personal, a fost o adevărată aventură alături de colegii mei, cu care am legat prietenii puternice la care ținem și astăzi.

Descrie o zi obișnuită din viața ta. Cum reușești să echilibrezi responsabilitățile profesionale cu timpul personal?
Organizarea. Nu am niciun alt truc vizavi de a balansa responsabilitățile. Cu toții avem 24 de ore într-o zi, iar activitățile pe care le prioritizăm sunt, într-un final, ceea ce ne consacră. Am o rutină foarte repetitivă, pe care mulți ar considera-o plictisitoare, însă dă roade pentru mine. Fac sport în fiecare zi, prioritizez somnul în mod religios și îmi rezerv timp dedicat și neîntrerupt doar pentru muncă.

Sebastian Dobrincu

Ce înseamnă luxul pentru tine?
Să mă pot trezi sănătos dimineața și să fiu înconjurat de oamenii pe care îi iubesc. Pentru mulți, asta ar fi poate o mască pentru a-și ascunde adevăratele capricii ale vieții, însă spre norocul meu, nu aspir la niciun altfel de lux.

Dacă ai putea să te întorci în trecut, ce sfat i-ai da mai tânărului Sebastian Dobrincu?
Sfatul a rămas neschimbat de mult timp – să aibă răbdare. Unul dintre multele mele defecte este faptul că sunt într-o fugă continuă. Astăzi încerc să accept treaba asta și să o privesc ca pe o trăsătură benefică, însă mă frustra când eram mai mic. Aveam constant impresia că nu sunt suficient, că nu fac suficient și mi-a adus multă nefericire la momentul respectiv.

Care crezi că este cea mai mare prejudecată cu privire la a fi un tânăr antreprenor?
Lipsa de experiență este cu siguranță cel mai comun răspuns, și pe bună dreptate. De cele mai multe ori, lecțiile în antreprenoriat vin pe măsură ce încerci; în schimb, există o încredere specifică tinereții care de foarte multe ori este subestimată. O flacără de ambiție care de-a lungul timpului a dus la succese colosale din partea multor antreprenori tineri – Mark Zuckerberg e unul dintre exemplele care îmi vin în minte. Dincolo de prejudecăți și indiferent de dezavantaje, cred că e important să îți înțelegi atuurile și să le exploatezi la maxim.

Dacă ar trebui să îți rezumi călătoria într-un singur cuvânt, care ar fi acesta și de ce?
Armonios. Am avut imensul noroc de a-mi descoperi valențele și pasiunile de mic copil. Am reușit apoi să îmi ghidez restul vieții după ele și, în pofida provocărilor și greutăților pe care viața mi le-a aruncat pe parcurs, am reușit să ajung într-un punct în care sunt complet împăcat cu cine sunt și ce fac zi de zi. Și din acest motiv trăiesc în recunoștință astăzi.

Privind în viitor, care sunt următoarele tale obiective sau proiecte importante?
Momentan îmi ocup mintea doar cu Revocalize, compania la care lucrez de peste un an împreună cu Marius Moga. Construim următorul pas evolutiv în muzică, folosind inteligența artificială ca vehicul principal. Este o misiune pe cât de ambițioasă, pe atât de satisfăcătoare, știind că avem potențialul de a impacta viețile a miliarde de oameni – de la consumatori de muzică, la artiști, producători de muzică și nu numai.

Ce sfat le-ai da tinerilor antreprenori aspiranți care te admiră și vor să-ți calce pe urme?
Oricând veți avea dubii, momente de rătăcire sau reticențe, să vă aduceți aminte că tot ceea ce noi consumăm și admirăm astăzi a fost creat de oameni care la un moment dat au trecut prin aceeași situație. Indiferent de obstacolele care ni se ivesc în drum, cu capul sus și zâmbetul pe buze se vor găsi mereu soluții. Iar în retrospectiva vieții, problemele astea vor părea comice.

Energy Expo 10-13 octombrie