Regina Elisabeta a II-a – O viață în serviciul oamenilor

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 09-09-2022

în: NewsThe Famous

Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit în Balmoral, Scoția, la vârsta de 96 de ani, înconjurată de familia sa, inclusiv de fiul ei cel mare, acum regele Carol al III-lea.

De-a lungul celor 70 de ani ai domniei sale, regina a fost venerată și iubită la nivel global, în timp ce a trecut printr-un secol agitat și câteva furtuni personale cu grație. Regina Elisabeta a II-a a fost martoră la crearea istoriei și a făcut parte din ea. Cunoștințele ei despre evenimentele mondiale, politică și structurile puterii erau comparabile.

Cunoscută ca un simbol al stabilității, Majestatea Sa nu ar fi trebuit să ocupe tronul Marii Britanii, dar abdicarea unchiului său Edward al VIII-lea din 11 decembrie 1936 a schimbat totul. Evenimentul i-a schimbat cursul vieții, făcând-o moștenitoarea prezumtivă a coroanei britanice. Tatăl ei a fost încoronat rege George al VI-lea în 1937, luând numele George pentru a sublinia continuitatea tatălui său, iar mama ei a devenit regina Elisabeta. La moartea regelui George în 1952, cea din urmă a devenit regina mamă, iar fiica ei a devenit regina Elisabeta a II-a.

Majestatea sa și-a asumat responsabilitățile monarhului conducător la 6 februarie 1952, iar pe pe 2 iunie 1953 a fost încoronată Regina Elisabeta a II-a la Westminster Abbey, la vârsta de 25 de ani. Pentru prima dată, ceremonia de încoronare a fost difuzată la televizor, permițând oamenilor din întreaga lume să asiste la fastuosul evenimentului.

Timp de 70 de ani, Majestatea Sa a fost dedicată serviciului public. În acest timp, Marea Britanie s-a schimbat dramatic, trecând de la un imperiu global la Comunitatea Națiunilor și unul dintre numeroșii jucători importanți ai lumii. În îndelungata sa domnie, Regina a cunoscut 13 din cei 14 președinți americani și a schimbat 15 prim-miniștri britanici.

Regina Elisabeta a fost mamă a patru copii, prințul Charles, prințesa Anne, prințul Andrew și prințul Edward, opt nepoți și 12 strănepoți. O dată cu moartea reginei,  Prințul Charles urcă pe tronul Marii Britanii, devenind astfel Regele Charles al II-lea.

Înmormântarea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a este de așteptat să aibă loc în 10 zile, conform planurilor guvernamentale divulgate, iar regele Charles al III-lea va începe în curând un tur al națiunilor.

Galerie Foto