Din pasiune pentru artă, cu Alexandra Violin

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 26-08-2019

în: The Famous

Alexandra Violin a început să studieze vioara la 7 ani. Profesorul ei a învățat-o să iubească acest instrument, iar acum, vioara face parte din viața ei. A absolvit Universitatea de Muzică din București, după ce, în ultimii ani de liceu, a început viața pe alt fel de scene, în afară de cele pentru concertele clasice, fiind membră fondatoare a cvartetului Amadeus. Din 2014 este Alexandra Violin și se regăsește total în ceea ce face acum. Am vorbit cu Alexandra despre ce înseamnă arta pentru ea și ce ne pregătește pe viitor.

Povestește-ne cum ai pornit pe acest drum artistic și cum a evoluat cariera ta muzicală. Când ți-ai dat seama că asta vrei să faci în viață?
Călătoria mea muzicală a început de la 7 ani, când mi-a fost pusă în mână prima mea vioară. Sunt convinsă că, de atunci, drumul meu a fost foarte bine trasat. La 17 ani, am avut norocul să fac parte din componența primului cvartet vocal-instrumental din România, unde mi-am petrecut următorii 13 ani, cântând și călătorind foarte mult. Aveam deja „o meserie” specială, care îndeplinea toate cerințele jobului perfect. De cinci ani sunt Alexandra Violin, în cariera mea solo, unde mă regăsesc 100% în ceea ce cânt. 

Ce sentimente îți oferă muzica? Te simți diferită, se schimbă ceva la tine atunci când ești pe scenă?
Profesorul meu de vioară m-a încurajat mereu să studiez când eram supărată sau chiar nervoasă. Aceasta era modalitatea dumnealui de a mă învăța să mă exprim prin intermediul viorii. Muzica înseamnă emoție. Muzica înseamnă să transmiți această emoție, să o exprimi, în așa fel încât să ajungă la cel care te ascultă. Împlinirea mea este când văd oamenii de lângă mine că reacționează la interpretarea mea muzicală. Este sentimentul pentru care am muncit de mic copil, înțelegând abia la maturitate ce înseamnă cunoașterea unui instrument.

În spatele unei cariere muzicale de succes, se află multă muncă și perseverență. Cum decurge o zi din viața ta și cât de mult ai muncit pentru a ajunge unde ți-ai propus?
Munca pot spune că a început de la 7 ani. Iar de atunci, sunt foarte puține zilele în care nu am luat contact cu vioara, din diferite motive întemeiate. Viața mea s-a schimbat foarte mult de când am devenit părinte. Provocarea este de a găsi echilibrul între a fi mamă și a fi artist. Cariera mea muzicală cere mult studiu, multă atenție la tot ce se întâmplă din punct de vedere muzical în orice moment, trebuie să fiu la curent cu tot ce apare nou. Cu siguranță, acum valorific fiecare secundă, pentru că doar așa pot izbuti, pot câștiga „lupta” cu timpul.

Povestește-ne despre pasiunea ta pentru acest instrument nobil, vioara.  
La mine, zicala „Pofta vine mâncând” este foarte potrivită. Am început să iubesc acest instrument târziu, pentru că de multe ori aș fi preferat să mă joc, în detrimentul studiului. Abia când am început să aprofundez și să mă împrietenesc cu vioara, am simțit că tot ce voi trăi în viața mea, va fi alături de vioară. Este o relație sinceră, o prietenie, o iubire față de acest instrument care m-a învățat, de-a lungul timpului, ce înseamnă muzica, ce înseamnă timp petrecut calitativ, ce înseamnă emoțiile de care vorbeam mai sus.

Pe cine apreciezi din industria muzicală românească și, eventual, cu cine ți-ai dori să colaborezi?
Un exemplu pentru mine este Loredana. Este de atâția ani în piața muzicală, este foarte actuală și prezentă. O admir pentru puterea ei de adaptare la curentul muzical nou și mi-ar plăcea să colaborez cu ea, mai ales că în muzica ei are multe teme instrumentale.

Ce proiecte derulezi în prezent și cu ce ne vei surprinde pe viitor?
În prezent, lucrez la partea online, vreau să aduc un plus de conținut pe canalul meu de YouTube și pe website-ul meu. De asemenea, în această vară ne întâlnim la înălțime – vom putea asculta muzică în cadrul proiectului meu de suflet, „Dinner In The Sky”.

Ai o prezență scenică încântătoare, iar din stilul tău vestimentar reiese că apreciezi lucrurile de bun-gust. Ce înseamnă luxul pentru tine?  
Luxul pentru mine reprezintă rafinament, eleganță și atitudine. Stilul meu vestimentar este adaptat fiecărui eveniment, în funcție de natura lui. Iar ca să am ținuta perfectă, colaborez cu Ariana Moon, cea care se ocupă de styling-ul meu, care mă cunoaște și care înțelege ceea ce fac pe scenă, așa că îi este foarte ușor să întregească show-ul meu, din punct de vedere vestimentar.