
Prima geantă Birkin, cea creată de casa de modă Hermès pentru actrița Jane Birkin, a fost vândută seara trecută la licitație pentru suma de 8,6 milioane de euro (7,4 milioane de lire sterline/10 milioane de dolari). Această sumă a stabilit un record – geanta Birkin care a aparțiunut actriței ce i-a inspirat crearea, este acum al doilea cel mai valoros obiect de fashion vândut vreodată în lume la licitație, și cel mai valoros obiect de fashion vândut vreodată la licitație în Europa.
Organizată de Sotheby’s, licitația a avut loc seara trecută în Franța și a pornit de la 1 milion de euro. După zece minute de licitări (inclusiv de la persoane care au participat prin telefon sau online, cu ajutorul unor reprezentanți aflați în sală), geanta Birkin a fost vândută unei persoane din japonia despre care Sotheby’s nu a dat alte declarații în afară de faptul că este vorba despre un colecționar privat.
Morgane Halimi, global head of handbags and fashion în cadrul casei de licitații Sotheby’s, a spus că această vânzare soldată cu o sumă-record este „o demonstrație excelentă a puterii unei legende și a capacității sale de a stârni pasiune și dorință în inimile colecționarii ce își doresc să dețină o piesă excepțională, cu o proveniență specială”. De asemenea, Halimi a mai spus despre geanta vândută ieri că „este începutul unei povești extraordinare, care ne-a oferit un accesoriu ce a devenit între timp iconic, geanta Birkin fiind cel mai râvnit model de geantă din lume și o celebrare a spiritului nemuritor al muzei care a inspirat crearea ei, Jane Birkin”.
Povestea genții Birkin începe în 1983, când actrița se afla în mod accidental în același avion cu Jean-Louis Dumas, pe atunci directorul artistic al casei de modă Hermès. Scăpând în fața lui geanta din pai în care își ținea bagajul de mână, Dumas a întrebat-o pe Jane de ce nu folosește o poșetă mai durabilă, iar aceasta i-a spus că Hermès nu produce genți suficient de încăpătoare. Dumas i-a dezvăluit că el „este Hermès”, iar actrița i-a schițat pe o pungă de hârtie din avion prototipul unei genți pe care și-ar fi dorit să o aibă. O lună mai târziu, Jane Birkin a fost invitată la atelierul din Paris al casei Hermès, unde i-a fost prezentată geanta pe care o schițase în avion (inițial un prototip din carton, iar la scurt timp după, geanta originală). Acel model de geantă – deși câteva detalii au fost modificate când a intrat în producție după ce prototipul i-a fost dăruit actriței – a fost denumită ulterior în cinstea ei, iar Hermès a început să o vândă publicului în 1984.

Originala geantă Birkin a fost deținută de Jane Birkin (care a încetat din viață în 2023) până în anul 1994, când actrița a donat-o, virând profiturile către Association Solidarité Sida, o organizație franceză caritabilă care lupta împotriva SIDA. În anul 2000, geanta a fost cumpărată (fără a se dezvălui suma care a fost plătită pentru ea) de către Catherine Benier, o colecționară de origine pariziană.
Legat de licitația din seara trecută și de rezultatul ei, Benier a spus că este „profund mișcată de modul în care alți colecționari au investit atâta fervoare în încercarea de a obține această piesă”.
Geanta deținută de Jane Birkin încă poartă amprente ale faptului că a fost intens iubită – de altfel, actrița era faimoasă pentru modul în care își personaliza geanta cu diverse talismane sau alte mici detalii, cum ar fi autocolantele susținând Médecins du Monde și UNICEF, ale căror reziduuri de adeziv încă sunt vizibile pe suprafața genții. De asemenea, poșeta în cauză este gravată cu inițialele „J.B.”, care tronează pe clapetă.