Stadioanele viitorului vor fi proiectate cu ajutorul inteligenței artificiale

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 03-03-2023

în: News

inteligenta artificiala

Arhitectul Pouria Babakhani a folosit inteligența artificială pentru a prezice cum ar putea arăta stadioanele din Londra în viitor. Capitala Angliei, se știe, găzduiește arene emblematice și de renume mondial, precum Wembley și Emirates. Uluitoarele iterații OTT ale designerului par desprinse dintr-un film SF realizat de James Cameron și au fost create cu ajutorul Midjourney, programul AI care transformă textul în imagini.

„Instrumentele de proiectare cu inteligență artificială au capacitatea de a simplifica procesul de proiectare, permițând arhitecților să se concentreze pe conceptualizarea și rafinarea ideilor lor, în loc să-și consume timpul cu sarcini manuale. Acest lucru poate duce la renașterea arhitecturii vizionare, unde designerii sunt capabili să-și exploateze pe deplin potențialul creativ și să forțeze limitele posibilului în mediul construit”, a declarat Babakhani.

inteligența artificială

Arhitectul cu sediul în Hamburg și-a imaginat Stadionul de Fotbal din Londra prin prisma unei varietăți fascinante de posibilități de design și scenarii supranaturale, cu amplasamente unice în medii urbane extraordinare. În timp ce una dintre versiuni uimește prin designul oval, cu un acoperiș deschis, o alta captivează prin poziționarea în vârful unui zgârie-nori, cu un acoperiș de sticlă peste baza metalică în formă de OZN. Favorita de necontestat este arena în formă de minge de fotbal, care se potrivește temei ca o mănușă și cucerește prin designul hexagonal proeminent.

Designul de stadion prezentat în Qatar cu ocazia Cupei Mondiale 2022, denumit Stadium 974, a reprezentat prima astfel de incintă temporară din istoria Cupei Mondiale FIFA. Ne-a oferit o nouă percepție asupra viitorului sportului și a modului în care arhitectura îl poate pune și mai mult în valoare. Stadium 974 a fost realizat din 974 de containere de transport reciclate din oțel inoxidabil, care au fost demontate la terminarea turneului. Unul dintr-o serie de opt stadioane spectaculoase, creația firmei spaniole de arhitectură Fenwick Iribarren a fost puternic influențată de piesele Lego.

Geniul arhitectural permite ca întreaga structură să fie dezasamblată și reconstruită în alte locații. Dacă acest concept este unul cel puțin impresionant, nu putem să nu ne întrebăm cum ar arăta viziunea arhitectului Pouria Babakhani, transpusă într-o realitate senzațională.

inteligența artificială

Energy Expo 10-13 octombrie