Premiul UE pentru arhitectură contemporană: proiecte inovative în competiția din 2024

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 17-06-2024

în: Art & DesignNews

Premiul UE pentru arhitectură contemporană

Premiul UE pentru arhitectură contemporană – Premiul Mies van der Rohe – a adunat în acest an 40 de proiecte pe lista scurtă, cu funcțiuni complexe și design inovator. Printre acestea, regăsim o clădire cu funcțiuni mixte din Viena, cu un magazin IKEA la parter, și șase turnuri rezidențiale suprapuse în Berlin.

Premiul Mies se acordă operelor arhitecturale unice care ilustrează excelența din punct de vedere conceptual, social, cultural și tehnic, potrivit descrierii oficiale.

„Nu există o arhitectură bună fără un client bun.” Pornind de la această premisă, premiul recunoaște importanța clienților care sunt conștienți de importanța calității în arhitectură, iar contribuția lor este, de asemenea, foarte apreciată.

Premiul are o valoare de 60.000 de euro, iar mențiunea specială valorează 20.000 de euro. Ambele distincții sunt însoțite de o sculptură care evocă Pavilionul Mies van der Rohe din Barcelona – care simbolizează, de fapt, excelența și inovația în termeni conceptuali și constructivi.

Competiția este organizată la fiecare doi ani, iar anul acesta vom afla proiectele câștigătoare în cadrul unei ceremonii programate pentru 14 mai, cu ocazia Săptămânilor de Arhitectură din Barcelona.

Pentru ediția din acest an au fost acceptate 362 de proiecte din 38 de țări, iar juriul va vizita fiecare finalist și va putea discuta direct cu arhitecții clădirilor, dar și cu beneficiarii proiectelor.

Premiile vor recunoaște cele mai bune proiecte din Europa finalizate între aprilie 2021 și mai 2023. Ediția din 2024 va reflecta asupra provocărilor actuale cu care se confruntă cetățenii, arhitecții, clienții, dezvoltatorii, factorii de decizie politică și alți profesioniști, în contextul Pactului Verde European.

Printre cele mai spectaculoase proiecte aflate pe lista finaliștilor se află:

Premiul UE pentru arhitectură contemporană

IKEA Vienna western station

Această clădire este un magazin IKEA urban, excelent conectat la transportul în comun – fără niciun loc de parcare pentru mașini, dar cu 160 de copaci.

Volumul clădirii se retrage pe toate cele patru laturi, oferind spațiu, aer și soare cartierului. Terasa generoasă de pe acoperiș și verdeața abundentă de pe toate fațadele contribuie la reducerea semnificativă a temperaturii din jur.

Deschiderea permite interacțiunea

Nivelul de intrare este un loc animat – un spațiu generos îl leagă de zonele comerciale care se întind în fața lui, de-a lungul străzii Mariahilfer. Un gol care se extinde chiar prin interiorul clădirii permite contactul vizual între diferitele etaje.

160 de copaci pe și în jurul clădirii

Copacii de pe fațadă și de pe acoperiș au un impact perceptibil asupra microclimatului. Deoarece copacii pot fi amplasați la diferite înălțimi și adâncimi în clădire, se poate planta mai mult decât ar fi posibil pe suprafața parterului clădirii. Simulările computerizate indică o scădere relevantă a temperaturii, de 1,5 grade Celsius.

Rafturi exterioare

Învelișul exterior al clădirii este o zonă exterioară adâncă de aproximativ 4,5 metri. Zona asemănătoare unui raft se înfășoară în jurul clădirii și oferă umbră, dar permite și extinderea spațiilor, asigurând loc pentru terase și verdeață, cât și pentru elemente de serviciu precum lifturi, scări de evacuare și servicii pentru clădire. Mai mult, toate aceste facilități se conectează ușor.

Mix de funcții prin planuri deschise

Coloanele prefabricate din beton armat stau pe o grilă de 10 x 10 metri, care permite flexibilitate în utilizarea și designul spațiilor.

Sisteme de încălzire/răcire și servicii de construcție centralizate și eficiente

Pentru a asigura o condiționare eficientă a clădirii, serviciile se bazează pe un principiu simplu: distanțe scurte și acces direct. În clădire, infrastructura rămâne vizibilă, ceea ce crește senzația de înălțime a spațiului. Încălzirea și răcirea se realizează prin activarea componentelor prin sistemul de încălzire centrală. Pe terasa de pe acoperiș se află panouri fotovoltaice cu o putere instalată de până la 87 kWp.

Conceptul arhitectural a fost realizat de querkraft architekten ZT gmbh.

Premiul UE pentru arhitectură contemporană

Building Community Kurfürstenstrasse

Situată în cartierul Schöneberg din Berlin, clădirea cuprinde șase turnuri care se suprapun vertical și orizontal. Este o clădire concepută și dezvoltată împreună de către persoanele care locuiesc și lucrează acolo.

„Proiectul își propune să ofere noi alternative pentru conviețuire și să răspundă cu flexibilitate nevoilor și preferințelor individuale. Arhitectura nu impune socializarea, ci doar o facilitează, atât pe plan intern, cât și la nivel urban. Fiecare unitate, deși are suprafețe variabile, include un spațiu dublu în înălțime care traversează clădirea, cu ferestre orientate atât către strada publică, cât și către curtea privată. Cu excepția băilor, nu există pereți interiori. Astfel, intimitatea sau conectarea rezultă din amplasarea colțurilor, a nivelurilor și a liniilor vizuale”, se arată în descrierea proiectului conceput de arhitecții June14 Meyer-Grohbrügge & Chermayeff.

Locuințele sunt construite din elemente robuste, puține la număr, cu accent pe utilizarea economică și simplă a materialelor. Proiectul include un acoperiș verde, ventilație naturală în fiecare spațiu și o utilizare eficientă a energiei.

Biblioteca multimedia Charles Nègre

Biblioteca multimedia Charles Nègre se inspiră din esența orașului Grasse și din ecourile subtile ale limbajului vernacular. Inspirată de relația dintre monumente și contextul urban, biblioteca se afirmă ca un loc de contemplare a orașului și a peisajului său montan dramatic.

Dominată de silueta unui turn belvedere nou, biblioteca are priveliște spre centrul vechi al orașului de pe terasa de la ultimul nivel. Prin preluarea elementelor structurii urbane, clădirea reînnoiește deschiderile vizuale către cartier și către depărtare. Structura este un element-cheie al unui proiect urban mai amplu, care remodelează relațiile pietonale și spațiile publice dintr-un centru urban degradat.

Elementele programului sunt independente și distribuite pe mai multe niveluri de acces, prin reutilizarea a patru clădiri ale căror structuri și fațade sunt păstrate, se arată în descrierea proiectului conceput de echipele de arhitecți ale Beaudouin Architectes și Ivry Serres Architecture.

Premiul UE pentru arhitectură contemporană

Muzeul Munch

Amplasat pe malul apei în Oslo, Munch este noua casă a celei mai mari colecții de opere aparținând artistului norvegian Edvard Munch. Noul muzeu nu este doar un spațiu menit a proteja și expune o moștenire fundamentală în istoria culturii norvegiene, ci și o enclavă urbană care contribuie la transformarea orașului Oslo într-o metropolă europeană, potrivit descrierii proiectului.

Munch formulează o tipologie heterodoxă a muzeului ca turn cu 13 etaje de spații expoziționale și circulații verticale, care conectează holul, conceput ca o mare piațetă acoperită, cu un spațiu public la ultimul etaj – deschis tuturor –, oferind o panoramă asupra orașului.

„Declarația noastră este că muzeul viitorului va dedica doar 40% din spațiu sălilor de expoziție, restul fiind programat cu conținut social și noi formate de artă. Aceasta este calea de a transforma muzeul într-un spațiu cotidian pentru cetățeni, în contrast cu vizita unică a turiștilor internaționali”, notează estudioHerreros, autor al conceptului arhitectural.

Annesley Gardens

Bogatul context arhitectural a avut o influență foarte puternică asupra fiecărui aspect al proiectului, de la strategia amplasamentului, până la locuințele individuale și detaliile arhitecturale. Propunerea de a crea o stradă nouă cu case pe două-trei niveluri a fost preferată deoarece oferea cea mai bună posibilitate de a răspunde provocărilor create de vederea directă și de problemele de intimitate impuse de vecinii existenți din jur.

Designul caselor a rezultat dintr-o interpretare profundă a contextului și ca răspuns la caracteristicile unice ale amplasamentului.

Aspectul exterior al clădirii a fost elaborat în urma studierii arhitecturii victoriene din zonă, reinterpretată într-un limbaj arhitectural contemporan. Materialul principal utilizat a fost cărămida, în două culori alese pentru a reflecta tonurile cărămizii de pe fațadele frontale și posterioare ale caselor din jur. Detaliile tradiționale au fost reinterpretate, creând suprafețe ample de zidărie în zigzag, o varietate de aranjamente ale cărămizilor și grilaje decorative din cărămidă perforată, oferind o varietate de texturi și adăugând adâncime și interes fațadei. Finisajul ferestrelor și al acoperișului a fost ales pentru a se completa cu cele două culori de cărămidă, se arată în descrierea proiectului conceput de Metropolitan Workshop.

Energy Expo 10-13 octombrie