Nicoleta Catana

Château Blanc, o realizare izvorâtă din pasiune

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 21-06-2019

în: Cover

Nicoleta Catana

Am avut privilegiul să o întâlnesc pe Nicoleta Catana la shooting-ul nostru, când în forfota tipică pregătirilor și-a făcut apariția. O femeie cu ochii de un albastru electrizant și cu o energie captivantă. Conduce mai multe business-uri și este definiția vie a ideii de „mână de fier în mănușă de catifea”.

Are cea mai impresionantă locație de evenimente din Slatina, Château Blanc, unde a investit nu doar o sumă consistentă, ci și mult suflet. Este mamă, bunică, femeie de afaceri, iar pasiunea sa pentru frumos s-a materializat în aranjamentele florale pe care le realizează sub egida Aranjamente Lux by Nico. Ne-a mărturisit că pasiunea și flexibilitatea sunt cele mai importante ingrediente ale succesului, dar că trebuie întotdeauna flancate de muncă, implicare și echilibru.

Unde ați copilărit? Ce amintiri v-au rămas în suflet?
Am copilărit la țară. Într-un sat cu oameni frumoși, cu tradiții frumoase. Amintirea acestor locuri îmi dă putere și curaj. Îmi hrănește sufletul. Consider că este una dintre sursele mele de energie. Dragostea bunicilor a compensat rigurozitatea impusă de părinții mei și în mod special a mamei.

Când ați știut că vi se potrivește domeniul business?
Am știut încă din copilărie. Îmi plăcea să fac pe profesoara cu ceilalți copii din vecini, „să vând”, „să cumpăr”, chiar dacă atunci totul era, evident, o joacă frumoasă. Mama mi-a fost aproape tot timpul, m-a ajutat să cresc frumos, să gândesc frumos și sănătos. Îi sunt recunoscătoare pentru că m-a învățat să respect oamenii și să-i iubesc. Ea a fost „deschizătorul de drumuri”, dacă aș putea spune așa, în viața mea.

Cum ați început?
Am început în diverse moduri, imediat după Revoluție. Prima experiență a fost cu magazinele specializate în articole pentru copii și nou-născuți. Eram sub influența „minunii de a fi mamă”. Am doi băieți minunați, asta-i o altă realizare a vieții mele. Prinsă de rolul acesta extraordinar, de mamă, am simțit că este nevoie de așa ceva în „piață”. Datorită nevoilor punctuale cu care mă confruntam atunci, am decis că la fel ca mine mai sunt multe mămici. Asta m-a determinat să intru pe piață cu acest sector neabordat de care simțisem autentic că este nevoie.

Care au fost deciziile pe care le-ați luat cel mai ușor în viață?
Nicio decizie nu a fost ușoară. Toate hotărârile au fost luate în primul rând cu sufletul, întotdeauna m-am lăsat ghidată de o energie. Aș putea să o numesc „Dumnezeu”. A fost lângă mine și m-a ajutat. Mi s-a întâmplat de multe ori să petrec nopți gândind fie o situație nouă, fie căutând o nouă soluție la problema apărută. În business, toate situațiile sunt grele și trebuie analizate atent înainte de a lua o decizie. În schimb, cel mai mare consum pentru mine l-au adus situațiile în care a trebuit să mă despart de oamenii cu care am colaborat. Iubesc oamenii, cu bune și rele…

Sunteți o persoană impulsivă? Vă bazați pe deciziile luate pe fler?
Da, sunt o persoană impulsivă. Însă sunt și suficient de înțeleaptă încât să nu iau decizii doar la impuls. Îmi ia ceva timp să procesez total o idee, o problemă nerezolvată. Realizez că deciziile mele implică mai mult decât propria persoană, au consecințe și asupra celor cu care lucrez.

Credeți în intuiția feminină?
Da, cred în intuiția feminină. Consider că a te naște femeie este un privilegiu. Fără lecțiile pe care le-am
învățat, de voie sau de nevoie, nu aș fi reușit să fiu femeia de azi: responsabilă, înțeleaptă, grijulie și sufletistă. A fi femeie de business într-o lume care este considerată a fi a bărbaților este o adevărată provocare. Pot spune că provocările mi-au plăcut și m-au hrănit întotdeauna. M-am ambiționat să fiu fericită pentru că știu că merit. Știu că merit tot ce am început să cer de la viață. Sunt exact așa cum vreau să fiu, sunt eu însămi și mă mulțumesc cu asta. Cel mai important este să fiu mulțumită și mândră de omul ce sunt.

Ați pornit de la magazine de îmbrăcăminte. Cum s-a schimbat piața pe acest segment în timp?
Înainte, se vindea orice produs de îmbrăcăminte. Piața era săracă la vremea aceea. Veneam din urmă cu mari carențe în tot ce înseamnă vestimentație. Odată cu trecerea anilor, pretențiile clienților s-au amplificat și, odată cu ele, și piața a răspuns în mod pozitiv acestui lucru. În schimb, misiunea de a alege produsele pentru comercializare a ajuns la un grad de dificultate crescută din cauza preaplinului de produse.

Credeți în ideea de „omul potrivit la locul potrivit”? Sau ne creăm mai degrabă singuri oportunitățile în viață?
Cred că omul potrivit poate sesiza oportunitatea atunci când ea se ivește. Locul potrivit poate fi temporal sau spațial, este mai degrabă o metaforă sau o combinație între cele două.

Ați mizat acum pe un business care este foarte aproape de sufletul dumneavoastră, Château Blanc. O locație elegantă, destinată evenimentelor private și corporate. Investiția a fost importantă, a meritat? Și nu mă refer strict la cifre, ci și la satisfacția personală.
Da, într-adevăr, Château Blanc este proiectul cel mai apropiat sufletului meu. Investiția a fost importantă, deocamdată este la început de drum, dar înalta calitate adusă acestei locații și unicitatea ei vor aduce, mai devreme sau mai târziu, beneficiile așteptate.

Ce are diferit Château Blanc față de alte locații cu acest specific?
Are suflet! I-am dăruit o parte din mine, din tot ceea ce sunt eu. Fiecare obiect din această locație are o mică povestioară – și asta pornind de la achiziție, până la locul în care a fost poziționat. Aduce un plus de calitate, de la spațiul exterior, de la felul în care te întâmpină porțile, până la servire și micile detalii de care beneficiază toți clienții care ne calcă pragul.

Cum vă doriți să se simtă persoanele care sărbătoresc momente importante din viață acolo?
Îmi doresc să se simtă exact așa cum mi-aș dori să mă simt eu la cel mai important eveniment din viața mea! Este esențial să-ți faci clientul să se simtă important în povestea lui, să se simtă confortabil, să simtă că el este actorul principal din acea piesă și, la final, când aceasta a luat sfârșit, el să știe că acea poveste va dăinui atât cât va trăi. Noi asta facem diferit: creăm povești la Château Blanc. Am plecat de la ideea de a face un altfel de eveniment. Acel eveniment în care să nu te simți împovărat de greutatea organizării, ci să vii relaxat și să petreci cu drag acele câteva ore care îți vor rămâne adânc întipărite în suflet, atât al tău, cât și al invitaților tăi! Inițial, proiectul s-a vrut a fi în București, dar sentimental ne-am legat tot de Slatina. Am simțit că vreau să fac ceva și pentru orașul meu.

Cum decurge o zi în care vă ocupați de Château Blanc?
O zi la Château Blanc este o zi cu bucurie, și asta pentru că îmi place ce fac! Diminețile încep cu o cafea pe care o beau împreună cu echipa mea. Apoi povestim despre idei și facem planul întregii zile. Ne bucurăm împreună de acele câteva clipe libere, ca apoi să intrăm în acțiunea zilei. Urmează întâlnirile. Fiecare cuplu întâlnit pe parcursul unei zile înseamnă o nouă provocare, idei noi… Și toate pornesc de la premiza că niciun eveniment nu trebuie să fie la fel cu celălalt! Povestim mult, asta din dorința de a afla cât mai multe amănunte despre felul în care și-ar dori oamenii să se întâmple evenimentul lor. Între întâlniri, îmi petrec timpul în bucătărie (o altă pasiune a mea) pentru a definitiva împreună cu bucătarii meniurile. Este o activitate care presupune și ea două-trei ore zilnic.

Care sunt cele mai mari provocări? Dar cele mai mari satisfacții?
Nu aș spune că există „cea mai mare provocare”, ci mai degrabă „cea mai nouă provocare”. Iar satisfacția este mulțumirea pe care o văd pe chipul clienților noștri.

Ați transformat pasiunea pentru aranjamentele florale într-un business. Contează să te pasioneze ceea ce faci sau poți avea succes și fără o implicare atât de personală?
Nu există succes fără implicare, din punctul meu de vedere. Am făcut-o pur și simplu din pasiune. Nu am stat pe gânduri atunci când mi-a venit ideea. Am trecut la acțiune. Am fost convinsă din acel moment că voi face lucrurile bine și că succesul o să fie garantat. Asta a însemnat zile întregi de încercări pentru a perfecționa ideea inițială. Cred că aici, pasiunea, intuiția și devotamentul pentru un țel merg mână în mână. Nu se poate să ai succes fără să te implici emoțional și fizic. Atunci când faci din pasiune și nu din obligație, o faci cu drag și asta se vede orice ar fi.

Aranjamentele le realizați dumneavoastră sau delegați sarcinile?
De fiecare dată, eu creez modelul și oamenii din echipa Aranjamente Lux by Nico îl realizează. Așa s-a născut o colaborare foarte frumoasă între cele două firme, Aranjamente Lux by Nico și Château Blanc.

Este un moment de întoarcere spre sine atunci când creați un aranjament floral?
Da, fiecare lucru pe care l-am făcut este o parte din mine.

Faceți „naveta” între București și Slatina, sunteți mamă și aveți și-un nepoțel. Conduceți trei business-uri.
Nu devine obositor?
Este obositor, dar nimic nu se face cu ușurință. La momentul acesta, este singura modalitate prin care mă pot asigura că familia și afacerile sunt în standardul meu de calitate.

Cum ați reușit să jonglați cu toate când erau copiii mici?
M-am descurcat cu implicare pe ambele planuri. 

Mi-am făcut treaba în timpul zilei și, invariabil, în fiecare zi după ora 19 am fost acasă cu familia. Am încercat să nu lipsesc nicio zi din viața lor.

Ce ați sfătui o proaspătă mamă să facă: să continue o carieră care îi consumă timpul sau să dedice timp copiilor? Cum să găsească echilibrul potrivit?
Cred că fiecare are capacitatea și obligația de a căuta și găsi acel echilibru de care are nevoie. Nimic nu este ușor, dar satisfacția de a fi reușit să găsești soluții neașteptate merită și cel mai sinuos parcurs.

Cum vă încărcați bateriile?
După o zi de muncă, ajung acasă și nepotul meu, Victor, îmi spune: „Bună, bunica!”. El este minunea din viața mea!

V-ați gândit vreodată să plecați din România?
Câteodată, mă întreb și eu de ce am tras atât, când în jurul nostru alții se mișcă coerent fără atâta „luptă”. Până la urmă, am concluzionat că am și eu un aport de plusvaloare care, împreună cu al altora, va face ca lucrurile să se îndrepte către un climat mai bun.

Ce vă place cel mai mult aici? Ce ați schimba?
Am ales să rămân pentru oamenii care mă înconjoară cu dragoste, pentru natura asta minunată cu care ne-a lăsat Dumnezeu, pentru tradițiile cu care am copilărit și care mi-au marcat evoluția. Și, nu în ultimul rând, pentru că îmi iubesc țara!

Interviu realizat de: Ruxandra Rusan
Foto: Aurel Șerban
Ședință foto realizată la Château Blanc
www.facebook.com/chateaublancevent

Galerie Foto