Timea Frona – Founder & managing partner Masatto

„Luxul înseamnă timp și stare de bine”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 18-01-2022

în: Cover

Masatto

Timea Frona este în esență o femeie dedicată, ambițioasă, întotdeauna deschisă către noi provocări, sinceră și directă. Mamă pentru Emma, o fetiță haioasă și drăgălașă, și soție pentru Andrei, cu care deține unul dintre cele mai de succes branduri ale momentului – Masatto – și cu care conduce o echipă minunată, „Masatto Family”, Timea are resurse care merită descoperite…

Ești mamă, soție, manager – care este rolul cu care te identifici cel mai mult în prezent?
Nu cred că este un rol cu care mă identific mai mult sau mai puțin. Toate rolurile sunt ale mele, asumate și conștientizate. Mă străduiesc să le separ în timp și spațiu, pentru că știu că așa este sănătos. Nu reușesc tot timpul, poate și pentru că nu le consider doar roluri, ci părți din mine, din persoana mea.

Cum te simți ca femeie în lumea bărbaților, știut fiind faptul că mediul afacerilor rămâne încă populat majoritar de către sexul tare?
Mă simt foarte bine, împlinită și așezată (zâmbește – n.red.). Am trăit tot timpul cu gândul că „lumea bărbaților” este doar o statistică. Nu consider că mediul afacerilor este pentru un anumit sex. Întotdeauna am crezut că pentru a fi de succes în ceva, în afaceri sau orice altă activitate, caracteristicile de bază sunt munca, perseverența și determinarea. Dar cred cu tărie că sunt anumite zone sau momente în dezvoltarea și conducerea unui business unde personalitatea unui bărbat este mai potrivită. Și din acest motiv fac așa o echipă bună cu soțul meu.

Masatto este o afacere de familie, pentru care lucrezi cot la cot alături de soțul tău, Andrei Frona. Se spune că ideal ar fi să nu împărțim business-urile cu cei dragi, apropiați. Tu de ce ai ales să te implici activ și nu ți-ai lăsat soțul să se „consume”?
Așa este, lucrăm cot la cot și, sincer, nu cred că aș putea să-mi imaginez altfel. În primul rând, lucrăm foarte bine împreună. Ne completăm și ne echilibrăm foarte bine. El este vizionar, calm, analitic și cumpătat – eu sunt îndrăzneață, îmi plac provocările și lucrez bine sub presiune. Recunosc, îmi și place! Legat de părerea că nu este indicat să lucrăm împreună cu cei dragi… poate așa este în general, dar nu la noi (râde – n.red.). Noi oricum am desființat multe stereotipuri împreună. 

De ce nu l-am lăsat să se „consume”? Ha-ha, nu m-am gândit la acest aspect până acum. În relația noastră, totul a decurs foarte natural și organic și cred că așa a fost și implicarea mea în business. În primul rând, atunci când iubești, nu poți să lași persoana de lângă tine să se consume, împarți totul: munca, succesul, bucuria și suferința. În al doilea rând, mi se potrivește acest business, mă simt în elementul meu și nu mi-aș dori să fac altceva. În al treilea rând, este indicat să ai un hobby comun cu partenerul tău de viață, nu-i așa? La noi, această pasiune comună este pentru fotoliile de masaj.

Masatto

Ce presupune implicarea ta în cadrul Masatto? Care sunt atribuțiile tale, mai exact?
Cred că cea mai importantă atribuție este aceea de a fi partener pentru Andrei. Ne străduim să ne consultăm în toate deciziile importante legate de afacere. Dezvoltarea de business o facem întotdeauna împreună. Împărțim task-urile în companie, iar felia mea este una generoasă și diversă: sunt responsabilă pentru brand, imagine și marketing, pentru financiar și resurse umane și pentru relația cu furnizorii. Am în jurul meu o echipă frumoasă și dedicată, care face ca totul să fie posibil.

Cum reușești să te împarți între business și viața de familie?
Nu este ușor deloc și nu cred că reușesc să mă împart de fiecare dată. Este un aspect la care lucrez constant. Viața noastră de familie nu este total separată de business. Deseori, în timpul liber, vorbim despre business, pentru că ne face plăcere, iar Emma este foarte interesată de ceea ce aude. Prinde niște noțiuni, întreabă ce înseamnă și cred că o ajută în dezvoltarea ei. Este foarte mândră de Masatto și spune că vrea să lucreze și ea în firmă, chiar cunoaște toate fotoliile după nume. Considerăm că este un plus ca ea să crească în spirit antreprenorial. 

Dar, desigur, avem grijă să petrecem timp de calitate împreună, timp în care ne detașăm total de business.

Cum procedezi atunci când între tine și soțul tău apar divergențe de opinii, neînțelegeri, conflicte? Cum le gestionezi?
Wow… conflictele sunt extraordinare. De fiecare dată când avem un conflict se nasc idei, soluții, se cristalizează situații. Aceste neînțelegeri se rezolvă prin comunicare. Pe noi ne ajută foarte mult să punem pe hârtie situațiile și să comparăm scenariile. Ce se întâmplă dacă alegem varianta lui și ce se întâmplă dacă alegem varianta mea. De obicei, o combinație între ele este soluția perfectă (zâmbește – n.red.). Cât de frumos spunea Lucian Blaga: „Din ciocnirea a două pietre nu se naşte o piatră, ci o scânteie”.

Câte fotolii și ce modele au în casă proprietarii Masatto? Cât de des le folosiți?
Avem un singur fotoliu, modelul DIVINA by Masatto. Ne bucurăm în fiecare zi de masajul extraordinar pe care îl oferă acest fotoliu. Personal, îmi face plăcere să încep ziua cu programul Morning Buzz pentru revitalizare, iar seara, un program de relaxare, Sweet Dreams, mă pregătește pentru un somn de calitate. De două ori pe săptămână folosesc programul special Thai Stretch, pentru stretching, întindere, flexibilitate.

În familia noastră, masajul face parte din rutina zilnică, așa cum este spălatul pe dinți. Atunci când călătorim, îi simțim lipsa și, la întoarcere, recuperăm sesiunile pierdute. Câteodată mă răsfăț chiar și în timpul programului la birou. În acest caz, eu întotdeauna aleg modelul THAI by Masatto, care destinde ca un masaj thailandez și revitalizează ca o oră de yoga.

De acest tip de masaj beneficiază oricine vizitează Casa Masatto, despre care ați declarat că este mai mult decât un simplu showroom?
Da, de acesta și de multe altele. Și da, am evitat denumirea de showroom deoarece Casa Masatto este mai mult decât un loc de testare. Este o experiență în care clienții se bucură de o atmosferă prietenoasă de familie. Mulți dintre ei au declarat că este un loc special în care au fost tratați cu căldură și profesionalism. Oamenii se simt atât de bine că stau și câte două-trei ore, iar unii au revenit chiar și după achiziție pentru cafeaua bună de la Casa Masatto. 

Casa Masatto este o casă-concept, unde îmbinăm pasiunea pentru un stil de viață sănătos și relaxat cu arta, bunul-gust și pasiunea pentru frumos, calitate, esențe alese și oameni speciali.

Fiecare fotoliu din oferta 2021 este o piesă de colecție și aduce plusvaloare, dincolo de simbolistica și utilitatea lui la prima vedere. Ce ne poți spune despre aceste modele?
Așa este. Suntem foarte atenți în primul rând la nevoile clienților – astfel, creăm fiecare model cu gândul la un anumit tip de client. De foarte multe ori, fotoliul de masaj este subiectiv. Exact ca și salteaua: unora li se potrivește o saltea mai moale, altora una cu memorie sau una mai rigidă. Nu neapărat se potrivește fiecăruia cel mai scump sau cel mai luxos fotoliu. Din acest motiv insistăm foarte mult pe testarea produsului și pe consultanță. Analizând răspunsurile la câteva întrebări, reușim să facem o recomandare corectă pentru fiecare.

Noutăți, planuri pentru acest final de an? Vă extindeți pe plan național/internațional?
Da, avem multe noutăți interesante. Noi, de obicei, ne folosim de perioada de vară pentru a pregăti următorul an. Astfel, la final de an avem următoarele surprize (sunet de tobe…):

Lansăm colecția de fotolii de masaj by Masatto pentru anul 2022. Masatto este cunoscut pe piața europeană ca inovator. Lucrăm foarte strâns cu cercetătorii de top din domeniu pentru a oferi întotdeauna cele mai noi tehnologii împachetate în cele mai frumoase și atractive designuri. Venim cu modele noi în toate gamele de fotolii de masaj pentru a oferi produse care într-adevăr să ajute la formarea unui stil de viață sănătos și frumos, acel „A way of life”, cum ne place nouă să spunem. 

„A way of life” reflectă dorința noastră de a promova și de a atrage atenția asupra unui stil de viață mai sănătos, mai frumos, mai armonios, cu stres diminuat în minte, suflet și corp. Din dorința de a contura cât mai bine acest stil de viață, vom diversifica oferta noastră cu produse complementare. Astfel, lansăm trei game de produs care lucrează foarte bine împreună cu fotoliul de masaj, pentru a ajunge cât mai repede și ușor la starea de bine pe care ne-o dorim cu toții. Masatto Relaxury Massagers – o colecție de aparate de masaj care se focusează pe o anumită parte a corpului. Aceste aparate pot fi folosite împreună cu fotoliul de masaj sau separat. Datorită dimensiunilor mai mici, putem să le luăm cu noi în mașină, pe avion, în vacanțe sau să le oferim foarte ușor cadou celor dragi. Această colecție va surprinde prin eficacitate și eleganță. Masatto Relaxury Scents – o colecție de odorizante de cameră și uleiuri esențiale care completează foarte bine terapia de masaj cu aromoterapia. Aromele au fost create astfel încât experiența masajului să fie una și mai plăcută, și mai eficientă. Și pentru că dorim să lucrăm pe cât mai multe simțuri în același timp, lansăm albumul Masatto Relaxury Music – o muzică de relaxare care ne ajută să ne deconectăm atunci când ne bucurăm de masajul în fotoliul nostru preferat sau oricând ne face plăcere.

Vom avea parte și de deschiderea unui showroom nou într-o capitală cunoscută pentru stilul de viață luxos, dar acest secret îl mai păstrez puțin (zâmbește – n.red.), pentru că momentul depinde foarte mult de contextul pandemic.

În jurul brandului Masatto, care reprezintă „A way of life”, s-a creat deja o comunitate de oameni cu valori și stil de viață „look-alike” – clubul „Masatto & Friends”. Cine și de ce a simțit nevoia creării unei comunități în jurul „stării de bine, de confort”?
Noi, ca echipă, am știut încă de la început că nu vindem produse sau servicii, ci un stil de viață. Fotoliul de masaj face parte din viața de zi cu zi a fiecărui posesor și creează dependență – plăcută și sănătoasă de această dată! Comunitatea a venit implicit și natural, atât ca noțiune, cât și ca grup de oameni, cu valori comune, care pun foarte mare preț pe sănătatea lor, pe starea de bine pentru trup și suflet, care au o viață foarte activă și prețuiesc foarte mult timpul lor.

Care ar fi profilul general al membrilor clubului și ce se întâmplă în prezent în cadrul comunității? Ce activități și ce beneficii au membrii?
Cum spuneam mai devreme, prietenii Masatto sunt oameni cu o viață socială activă, oameni de top în general, cum ne place nouă să-i numim, care fac performanță, fiecare în domeniul în care activează. Clubul „Masatto & Friends” este o familie, care se reunește la evenimente importante atât ale brandului, dar și cu scop de socializare și timp de calitate petrecut împreună. Împărtășim impresii din viața fiecăruia, socializăm și dezbatem teme actuale, ne întâlnim de fiecare dată când lansăm un produs nou – desigur, în contextul actual, atât și așa cum se poate.

Membrii clubului beneficiază de comunitate și conexiunile create, participă alături de noi la diverse evenimente în calitate de invitați, speakeri, au acces și facilități diverse în locațiile partenerilor noștri. Și nu în ultimul rând, utilizează cel mai performant fotoliu de masaj, DIVINA by Masatto.

Pentru acest consum fabulos de energie pe planul profesional, ce preț plătești ca femeie?
Consum de energie? Nu, deloc. Masatto mă încarcă cu energie. Sunt momente grele, dar cine nu le are? Important este cum le gestionăm. Eu, de obicei, încep cu un masaj de detensionare, programul Stress Relief. 

Singurul preț pe care îl plătesc ca femeie este că nu gătesc atât de des cât mi-ar plăcea. În rest, nu mă deranjează să răspund la e-mail-uri, de exemplu, dacă sunt la coafor. Business-ul este o împlinire și o bucurie, nu un sacrificiu.

Cum reușești să-ți încarci bateriile atunci când simți că nu mai poți? La ce anume recurgi când obosești – ai hobby-uri, ritualuri?
Timpul petrecut în familie cred că mă ajută cel mai mult. Acolo mă liniștesc, îmi găsesc echilibrul, îmi încarc bateriile. De multe ori ieșim la o plimbare cu câinii pe dealuri sau ne distrăm cu pisicile. Animalele noastre de companie reușesc tot timpul să mă binedispună. În fiecare vineri avem seară de film în familie. Este un moment pe care îl așteptăm cu toții și ne cuibărim pe canapea cu floricele.

Masajele dese în DIVINA mă ajută să îmi mențin tonusul, mă detensionează, îmi pun sângele în mișcare, îmi oxigenează creierul. Astfel, după o sesiune de 20 de minute, mă simt ca nouă.

Îmi face plăcere să călătoresc, să mă bucur de specificul fiecărei zone, să stau pe o terasă însorită cu un view larg, să mă bucur de o mâncare și o băutură din zona respectivă.

O altă activitate, care îmi dă un boost de energie de fiecare dată, este dansul. Atunci când dansez, parcă totul pălește în jur. Muzica și ritmul întotdeauna mă binedispun. 

Ce înseamnă luxul pentru tine?
Un răspuns foarte scurt: înseamnă TIMP și stare de bine! Cred că timpul este cel mai prețios lucru. Timpul petrecut cu cei dragi și timpul de calitate petrecut cu tine însuți. În general vorbind, părerea mea despre lux este că luxul se trăiește, se poate învăța/cultiva, dar întâi de toate, nu este despre bani, ci despre un stil de viață. Luxul înseamnă educație socială, bune maniere, experiențe, atitudine.

Dacă ar fi posibil, ce ai schimba acum și ce anume ai menține neschimbat pentru totdeauna?
Eu cred că toate se întâmplă dintr-un anumit motiv și din voia lui Dumnezeu. Nu aș schimba nimic, pentru că, dacă aș interveni asupra unui anumit aspect din viața noastră, atunci intervenim forțat peste perfecțiune. Perfecțiunea există, doar că de multe ori o percep sau o realizez mai târziu. 

Și totuși, aș schimba ceva, și anume atitudinea greșită care mă cuprinde câteodată în momentele grele sau de provocare. În schimb, aș menține pentru totdeauna o atitudine pozitivă și proactivă. Sentimentul de mulțumire și recunoștință pentru că suntem cu adevărat binecuvântați.

Cum traduci respectul de sine?
Respectul de sine este un termen extrem de important pentru mine, pentru că doar respectându-mă pe mine pot să respect pe alții, să respect natura și tot ceea ce mă înconjoară. Cred că respectul în toate direcțiile este cheia pentru o viață armonioasă și echilibrată. Pentru mine este esențial să rup timp pentru mine, pentru a dialoga cu mine, pentru a contempla și pentru a mă asigura că tot ceea ce fac este în concordanță cu credințele mele. Respectul de sine înseamnă și respect pentru trupul meu, adică o viață echilibrată, fără excese, cu mâncare sănătoasă, cu aer curat și mișcare. Această viață echilibrată include și masajul regulat, care mă ajută să îmi detensionez musculatura, să tratez anumite afecțiuni sau să mă bucur de un somn odihnitor.

În ce măsură te temi de eșec?
Nu îmi este teamă de eșec, pentru că este un cuvânt care nu se regăsește în dicționarul meu. Pot să accept greșeli din partea mea, dar nu eșec. O aparentă greșeală pentru mine este doar un proces de învățare. Cu toții mai pierdem câte o bătălie, dar aceste bătălii fac parte din viață și cred că trebuie tratate ca atare. Mă străduiesc să învăț din ele, să trag niște concluzii, să trăiesc aceste momente într-un
mod firesc.

Care este cel mai mare regret al tău?
Tot ce am trăit și am experimentat până acum a avut un sens, chiar dacă nu întotdeauna a fost evident și am fost nevoită să descopăr mai târziu motivul pentru care acel eveniment s-a intersectat cu viața mea. Îmi asum toate deciziile și nu simt regret. Când sunt în fața unei decizii, analizez contextual, contextul intern și extern, și iau decizia care pare să fie cea mai bună în acel moment.

Dar cel mai aprig vis?
Nu am vise, doar obiective. Obiectivul meu, al nostru, este să creștem calitatea vieții, să promovăm terapia prin masaj ca o soluție concretă în lupta cu stresul cotidian. Ne propunem să fim un standard de relaxare, să aducem un plus societății prin sănătate, să contribuim la echilibrul fizic și mental al fiecărui client, angajat și partener.

Alături de familia ta, ai părăsit de curând Bucureștiul în favoarea Clujului. De ce ați luat această decizie?
Am luat această decizie pentru familie – ne mutăm, de fapt, undeva lângă Cluj-Napoca. Ne mutăm într-un loc, într-un complex unde pare că timpul stă pe loc, unde adevăratele valori sunt parte din cotidian, unde comunitatea există cu adevărat și nu este doar un slogan pentru a vinde case. Am ales o viață mai aproape de natură și suntem foarte entuziasmați.

Unde și cum puteți fi contactați?
Online, ne găsiți pe www.masatto.ro. Pentru a vă bucura de experiența Masatto, vă așteptăm în București, la Casa Masatto, pe Erou Iancu Nicolae, nr. 97 sau la Cluj-Napoca, pe strada Artelor, nr. 5. Personal, vă răspund pe timea@masatto.ro.

Foto: Aurel Șerban
Styling: Rosalie Toma-Kanda
Make-up artist: Ana-Maria Barbu
Hairstylist: Nicoleta Micu
Locație: Palatul Ghica Victoriei

Energy Expo 10-13 octombrie