How to Wear: Fresh Pastels

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 13-06-2024

în: Fashion

Pastel

„Pasteluri pentru primăvară? Cât de banal și previzibil!”, ai putea să te gândești. Însă ce îți propunem este orice altceva decât un outfit convențional de primăvară. Așa că nu evita pastelurile și nu le încuia în garderobă doar ca să le scoți la aer pentru nunțile la care ești invitată vara asta. Poartă-le cu îndrăzneală, așa cum îți arătăm în cele ce urmează, cu inspirație de la cele mai hot branduri ale momentului.

Cum au devenit pastelurile populare?

Pastelurile sunt adesea asociate cu ideea de delicatețe, feminitate, serenitate. Ba chiar există studii care arată că nuanțele pastelate ne ajută, subliminal, să fim mai calmi, mai relaxați și mai visători. Sună foarte artistic, nu? Nu e de mirare, căci popularitatea pastelurilor se datorează chiar artei – picturii, mai exact.

În secolul al XIX-lea, mișcarea impresionistă a popularizat intens pastelurile, cu artiști precum Edgar Degas sau Édouard Manet folosindu-se de ele pentru a evoca acel aer eteric pe care îl transmit și astăzi picturile lor. Însă un secol mai târziu, pictori precum Henri Matisse sau Vincent van Gogh au început să se îndepărteze de pasteluri și să folosească, în schimb, culori mai puternice pentru a-și exprima emoțiile prin artă, dând naștere unui nou curent, numit fovism.

Cu toate acestea, din secolul al XIX-lea încoace, pastelurile au fost preluate și în modă, lumea fiind fascinată de emoțiile nostalgice pe care astfel de nuanțe soft le evocau. Pe parcursul secolului XX, pastelurile au fluctuat în popularitate în modă. În anii ’20, de pildă, când flapper girls preferau auriul și nuanțele metalizate sau culorile puternice, pastelurile erau aproape inexistente în garderoba feminină, însă apoi, odată cu criza economică, pastelurile au revenit, când lumea și-a dorit să se întoarcă la un look mai soft și mai familiar. În anii ’50, nuanțele pastelate erau intens promovate ca fiind o alegere perfectă pentru un look cât mai feminin, iar apoi, după o scădere în popularitate de câteva decenii, anii ’90 au adus iar pastelurile în atenție.

Ceea ce dovedește această fluctuație este că pastelurile rămân mereu relevante și își păstrează întotdeauna alura elegantă, diafană și feminină.

Pastel

Cum purtăm pastelurile în acest moment?

Cum purtăm pastelurile astfel încât să fie fresh și actuale? Designerii și casele de modă vin cu fel de fel de idei ingenioase, potrivite pentru varii stiluri vestimentare sau contexte stilistice.

Pastelurile sunt adesea asociate cu o imagine ingenuă, inocentă, dulce – tocmai de aceea arată senzațional când sunt combinate cu un element cu vibe opus, cum ar fi transparențele. Astfel de outfituri subversive am remarcat în colecția Alaïa, care a fost plină de elemente sheer, precum o rochie transparentă într-o nuanță diafană de bleu pudrat. De notat este că rochia simplă, din tul bleu transparent, a fost accesorizată cu intenție și creativitate, așa încât să se păstreze atât ideea de monocromie, cât și aerul diafan al ținutei. Astfel, mânecile au fost împodobite cu manșete realizate din microvolane cusute strâmt unul lângă celălalt, iar lenjeria purtată de model a fost de asemenea bleu.

Tot pe ideea de feminitate și delicatețe, dar de data asta cu un strop de sexiness răvășit, mizează și lookul din colecția brandului Feben, care îmbină delicatețea movului pastel cu un look neglijent, care nu se ia prea în serios – acest vibe este dat de fusta cu tivuri asimetrice și cu aplicații de franjuri care contribuie la alura jucăușă a ținutei atunci când e în mișcare. Totul este completat de o cămașă în aparență clasică, cu borduri din mătase satinată, dar care întreține aerul sexy al ținutei prin faptul că este semitransparentă.

Donatella Versace a preferat o abordare retro a trendului pastelurilor și a inclus numeroase lookuri în această paletă cromatică pudrată în colecția sa pentru primăvară/vară 2024. Cu toate că Donatella a declarat că a pornit ca punct de inspirație de la o colecție a fratelui său, Gianni, creată în 1995, cu siguranță a trecut cu gândul și prin estetica anilor ’60, ce a fost evidentă în taioarele retro cu sacouri cropped și fuste scurte, rochiile mod (scurte și drepte sau ușor trapezoidale), carourile mari sau mici și accesoriile pe măsură, precum bentițe cu funde sau genți miniaturale. Cam toată paleta de pasteluri, de la bleu la roz sau galben pal și până la verde mentă, și-a făcut loc în colecția Versace, astfel că îți poate deveni o sursă valoroasă de inspirație dacă vrei să abordezi pastelurile într-o formă cu aer retro.

O propunere minimalistă, dar cu un strop de edginess, vine de la brandul Issey Miyake, care a abordat lilaul sub forma unui costum supradimensionat, cu proporții ultraexagerate, care nu numai că ne face să ne dorim instantaneu un pantsuit lila, ci arată și măiestria cu care brandul japonez este capabil de a lucra cu volumele, tehnicile origami, deconstrucțiile și suprapunerile, pentru a crea o piesă vestimentară care în aparență este intimidant de purtat, dar, de fapt, se potrivește oricărui tip de siluetă.

Tot minimalism, dar de data aceasta cu un twist, primim de la Loewe, brand care a prezentat în colecția sa o rochie galben pal ce a fost purtată apoi la Premiile Emmy de actrița Aubrey Plaza. Forma rochiei a generat valuri de meme pe net, datorită asemănării pe care lumea i-a atribuit-o cu un post-it note, însă, de fapt, este un exemplu cât se poate de relevant al faptului că brandul Loewe este expert în construcția vestimentară (deși în aparență fluidă, rochia nu își pierde forma).

Plusând cu edginess-ul, ajungem la Y/Project, unde un costum workwear din straturi reflectorizante de fâș lila ne convinge, o dată și pentru totdeauna, că pastelurile pot fi toned-down încât să fie mega casual. Iar, în final, colecția Maison Margiela ne asigură că nu e nevoie să ne limităm la outfituri monocrome, ci putem mixa diverse nuanțe pastel, la fel ca în defilarea Casei pentru sezonul primăvară/vară 2024, o odă dedicată maximalismului și eclectismului.