Conferința „Women in Real Estate 2024”: Investiții în creștere pe piața imobiliară din România

Scris de Luxury
Publicat la data de: 04-06-2024

în: Art & DesignNews

Publicația Real Estate Magazine a organizat pe 24 mai, la Palatul Cesianu-Racoviță, sediul Artmark din București, cea de-a doua ediție a conferinței „Women in Real Estate”. La eveniment au participat unele dintre cele mai influente femei din sectorul imobiliar local, care au prezentat tendințele de investiții și motoarele de creștere ale dezvoltării pe termen mediu și lung, dar și puterea leadership-ului feminin de a mobiliza noi proiecte.

Tendințe în dezvoltarea rezidențială în 2024

Antoanela Comșa, General Manager, Gran Via Romania 

În ultimele șase luni, Primăria Sectorului 1 a emis 262 de autorizații de construire, dintre care s-a autorizat un singur proiect de 109 apartamente și un alt proiect de 20 de apartamente. Restul sunt împrejmuiri, modificări, supraînălțări de case, proiecte ANL și așa mai departe. Acest lucru înseamnă că lumea nu are unde să stea și se mută în Sectorul 3 unde se construiesc foarte multe locuințe sau în Sectorul 6.

Timpul mediu de așteptare pentru o autorizație de construire în ultimele trei luni, din momentul în care depui documentația, este de 150 de zile. 

Am dezvoltat peste 2.800 de apartamente și am obținut nenumărate autorizații de construire. 

Raluca Dobrișan, Managing Partner, SVN Romania | Residentialist | Floreasca

Este primul an în care s-au oferit mai multe autorizații în Județul Ilfov decât în București. Anul acesta estimăm o scădere a proiectelor cu aproximativ 16%. Dacă anul trecut aveam undeva la 21.000 de unități locative, anul acesta ne așteptăm undeva la 17.500 – 18.000.

Din perspectiva pieței rezidențiale, avem o creștere foarte puternică în ultimele șase luni de zile. Piața a început să-și revină de anul trecut, când băncile au început să vină cu oferte de creditare cu dobânzi fixe de sub 6%.

În primele patru luni ale acestui an, raportat la perioada similară din 2023, avem creșteri la nivel național de 26% și la nivel de București de peste 33%.

Până la finalul anului, estimăm o creștere de 25% în volumul de acordare a noilor credite ipotecare.

Adriana Dobre, Partner, Stratulat Albulescu

Paleta de litigii s-a diversificat pentru că observ în special la Primăria Generală o abstențiune generală în a emite acte necesare în materia edificării. Pentru o dezvoltare planificată pe o parcelă de teren mai mare de 3.000 de metri pătrați, trebuie PUZ, fie că nu vrei să derogi de la PUG. 

Problema sistemică este că avem un PUG vechi pe care ne dorim de mult să-l actualizăm. Între timp instanțele ne-au luat-o înainte și l-au și anulat, deși în recurs s-a renunțat la măsura de anulare, iar acum se discută din nou la Înalta Curte anularea PUG-ului. Totodată, nu mai avem PUZ-uri coordonatoare de sector, deoarece Primarul General în 2020 a decis prin care administrativă să le suspende, după care, prin intermediul unor asociații, s-a mers în instanță și în unele cazuri s-a obținut suspendarea și anularea acestora.

Nu avem PUZ-uri pentru dezvoltarea imobiliară. La nivelul Sectorului 2 s-au emis niște autorizații atunci când PUZ-urile erau valabile, iar acum Primarul General atacă și acele autorizații. 

Clotilde Armand, Primar, Sectorul 1

La ora actuală, lucrăm la o serie de PUZ-uri dintre care trei cele mai importante sunt: În zona Sisești avem o suprafață de peste 1.000 de hectare. Este delimitat între drumurile București-Ploiești, București Târgoviște. În sud este Bulevardul Jandarmerie și Bulevardul Sisești, iar în nord Șoseaua de Centură. În această zonă trebuie să avem străzi, zone de blocuri, de case, dar și spații comunitare.

Un alt PUZ la fel de important se referă la suprafața dintre Bulevardul Chitilei, Strada Aeroportului și Laminorului. Zona aceasta este destul de apreciată și a fost dezvoltat deja un mall (Colosseum – n.r.).

Al treilea PUZ este legat de Promenada Verde, suprafața de-a lungul lacurilor Băneasa, Grivița și Străulești.

Constrângerea cea mai mare se referă la rețeaua de canalizare și apă. În nord, în toate PUZ-urile pe care le dezvoltăm, aceasta este problema noastră majoră care ne costă ani de dezvoltare. 

Tatiana Popescu, Managing Director, Quadra Casa

În ultimele șase luni, pot să spun că am avut un volum de lucru intens și am mărit echipa cu 30%. Am făcut noi angajări în zona de livrări, ofertare și vânzări. Activitatea creștere, cererea este din ce în ce mai mare, și nu doar pe proiectele noi. Sunt foarte multe fonduri investite în zona de renovare a clădirilor datorită noilor soluții tehnice.

Cea mai mare parte a proiectelor noastre se află în zona de nord, în Sectorul 1, iar în țară avem proiecte în zona comercială ce țin de mall-uri, hoteluri, și nu am accesat încă segmentul rezidențial.

Mihaela Neagu, Investitor, Cartier Transilvania

Am mai multe investiții în România, atât în București, cât și în țară. Am investit la Brașov, prima dată în Transilvania Residence pe care acum l-am transformat în Cartier Transilvania.  Avem în lucru 1.000 de apartamente și am finalizat prima fază cu 150 de apartamente pe care le-am și predat. Acum deschidem noua fază cu 240 de apartamente și vom continua dezvoltarea până ne atingem obiectivul.

Perspectivele stimulării noilor investiții imobiliare

Gabriela Nicuț, Director Executiv, O.B.A Different by Luxury

Dezvoltatorul O.B.A Different by Luxury este activ pe piețele din Mamaia și Sebeș, iar în viitorul apropiat avem în plan demararea unei investiții în zona de nord a Bucureștiului. Totodată, în perioada următoare am dori să lansăm noi proiecte în Cluj-Napoca și Brașov.

Irina Tudor, Finance Manager, Waldevar Energy

Reprezint o companie care indirect face parte din domeniul construcțiilor. Waldevar este un constructor major de parcuri fotovoltaice. Avem în prezent un portofoliu de 455MW construiți sau în curs de construire cu soluții la cheie, rapid și eficient.

Iuliana Irimia, Head of Office Asset Management, CPI Romania

Vedem o revenire puternică pe partea de birouri. Dacă în pandemie aveam 20-30% prezență la birouri, acum ne îndreptăm spre 80%, iar semnalul cel mai puternic vine din partea companiilor de IT, care se întorc. Aceste companii vor tot mai multe facilități: coafor, florărie, restaurant, supermarket și chiar clinică medicală.

Observ că mulți dintre partenerii cu care noi lucrăm sunt interesați de dezvoltarea unor proiecte mixte. Piața are nevoie și cere proiecte vaste care să înglobeze rezidențial, retail și birouri. 

CPI are o diversitate a portofoliului. Avem clădiri foarte noi, construite deja la ultimele standarde de sustenabilitate și clădiri mai vechi pe care le aducem la acest nivel. Am început acest proces pe partea de clădiri de retail și birouri cu ani buni în urmă.

Ramona Babiuc, Director Vânzări, Cortina by EDEN CAPITAL

Am reușit performanța de a construi, vinde și preda 1.000 de apartamente în unul dintre ansamblurile noastre în 2 ani și jumătate. Atât zona de retail și office, cu rezidențialul dezvoltat de noi merg oarecum împreună.

Din perspectiva dezvoltării de locuințe ne-am dori mai multă susținere din partea autorităților. Procesul este anevoios pentru autorizare având în vedere legislația, dar nu înseamnă că nu se poate.

Construim în mai multe sectoare din București, cât și în zonele adiacente din Voluntari-Pipera. Este bine în orice zonă cât timp știi să construiești, știi nevoile clientului și vrei să oferi un mediu în care să aibă cât mai multe facilități.

Sponsorii conferinței „Women in Real Estate 2024”: ARQA, Quadra Casa, O.B.A Different by Luxury, CPIPG, Meta Estate, Optica Vedere, Waldevar, Cannoleria.