Jidvei a fost vinul oficial al celei mai mari expoziții Constantin Brâncuși

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 22-04-2024

în: It happened

Jidvei

Jidvei, promotor activ al culturii, a avut onoarea să devină vinul oficial al celui mai impresionant vernisaj dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși, găzduit de Centrul Pompidou din Paris.

Peste 2800 de participanți, inclusiv numeroase figuri eminente, au avut ocazia să savureze vinuri selecte Jidvei, cum ar fi Owner’s Choice Maria Fetească Albă, Mysterium Roze și Pinot Noir Roșu 2019 – distins cu medalie de aur la concursul Femmes et Vins du Monde din Monaco, 2023.

Expoziția retrospectivă adună peste 400 de opere, incluzând sculpturi, fotografii, schițe, filme și documente de arhivă, precum și unelte și piese de mobilier din atelierul marelui artist. Margaret Anderson, jurnalist american, a descris atmosfera unică a atelierului, subliniind impactul luminii asupra vizitatorilor.

„Constantin Brâncuși locuiește într-un atelier de sculptură din Intrarea Ronsin. Părul și barba îi sunt albe, bluza sa lungă de muncitor este albă, băncile și masa mare rotundă sunt albe, pulberea de piatră care acoperă totul este albă, Pasărea sa de marmură albă stă pe un piedestal înalt lângă fereastră, o magnolie mare, albă,  poate fi întotdeauna văzută pe masa albă. Odată a avut un câine alb și un cocoș alb.” Așa a descris redactorul american Margaret Anderson impresia extraordinară dată de lumina care îi izbea pe vizitatorii atelierului.

Jidvei

Ana Necșulescu, Director de Comunicare Jidvei, a evidențiat importanța parteneriatului: „Prezența vinurilor Jidvei la evenimentul de deschidere a retrospectivei Brâncuși, în anul în care Jidvei aniversează 75 de ani de existență pe piața românească, a fost o reverență în fața măreției unui artist de geniu care a depășit bariere culturale și granițe geografice. Mândria de a fi român și bucuria de a putea, prin munca noastră și a generațiilor dinaintea noastră, să aducem un omagiu sincer, sunt greu de pus în cuvinte. Cred că trecutul există numai în măsura în care îl onorăm, iar viitorul este al nostru numai în măsura în care continuăm să ne susținem valorile către performanță. Mulțumim Ambasadei României în Franța pentru sprijinul oferit în realizarea acestui parteneriat ambițios.” 

Expoziția își propune să ilustreze evoluția și provocările sculpturii moderne, evidențiind serii de lucrări reprezentative și sursele de inspirație ale artistului.

“Sculpturile mele nu sunt făcute pentru a inspira respect. Sunt făcute să fie iubite, să te joci cu ele.”- spunea Brâncuși. Traseul expoziției este gândit în jurul principalelor serii de lucrări, sursele de inspirație ale artistului și evidențiază cele mai importante provocări ale sculpturii moderne: ambiguitatea formei (Prințesa X), portretul (Danaide, Mlle Pogany), relația cu spațiul (Măiastra, Pasărea în spațiu), rolul bazelor (Nou-Născutul, Începutul lumii), efectele mișcării și luminii (Leda), reprezentarea animalelor (Cocoșul, Peștele, Foca) și relația cu monumentalitatea (Sărutul, Coloana infinită). Expoziția înfățișează un artist plin de viață, un om al timpurilor sale, ale cărui creații trebuie revizitate continuu.

„A fi prezent la un eveniment cultural de o asemenea amploare internațională, ce a adus în atenția a peste 2800 de participanți vinul din țara natală a Maestrului, reprezintă o premieră remarcabilă pentru România. Această prezență ilustrează, de asemenea, angajamentul companiei Jidvei de a-i face pe consumatorii săi mândri de brandurile lor și de a-i conecta mai profund cu tradiția și excelența românească.  Este o imensă onoare să reprezinți în fața lumii întregi țara care i l-a dat pe Brâncuși”, subliniază Alexandra Tînjală, partener de Comunicare & PR Jidvei.

Jidvei

Evenimentul a culminat cu un moment muzical special, susținut de Cristian Macelaru – director muzical al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului George Enescu, împreună cu violoncelistul francez Gautier Capuçon. Fragmentul muzical ales, Gymnopédies de Erik Satie, piesa favorită a maestrului, a răsunat din nou în atelierul acestuia.

Vernisajul a reunit personalități din întreaga lume, printre care: Laurent le Bon – președintele Centrului Pompidou, Xavier Rey – directorul Muzeului Național de Artă Modernă, Laurent Fabius – fost Prim-ministru al Franței, Raluca Turcan – Ministrul Culturii din România, Ioana Bivolaru – Ambasadoarea României în Franța, Luca Niculescu Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cântăreața și compozitoarea Patti Smith, istoricul român de artă Doina Lemny, regizorii Corneliu Porumboiu și Radu Jude, numeroși ambasadori, jurnaliști și persoane publice.

Expoziția, organizată sub patronajul președintelui Emmanuel Macron și cu sprijinul Ambasadei României în Franța și al Institutului Cultural Român din Paris, va fi accesibilă publicului până la 1 iulie 2024.