Gigayacht Earth 300 este o navă de cercetare. Ce misiune are aceasta

Scris de Lavinia Floroiu
Publicat la data de: 10-04-2021

în: NauticNews

Navele Explorer au surprins întotdeauna prin aspectul lor, dar aparent, cuvântul tipic nu se află în vocabularul Iddes Yachts. Firma internațională de design, condusă de arhitectul naval Iván Salas Jefferson, a dezvăluit un nou concept îndrăzneț, care este mai puțin ca o navă de expediție și mai mult ca o navă extraterestră din viitor.

Acesta a fost supranumit Earth 300, cu misiunea declarată de a efectua expediții de cercetare pentru a „face față celor mai mari provocări ale Pământului”, potrivit lui Jefferson. Prezentând arhitectura navală de NED, se întinde pe 300 de metri, de unde și sufixul – ceea ce îl face chiar mai lung decât RMS Titanic. Majoritatea acestor bunuri imobile au fost dedicate echipamentelor științifice și tehnologiei direct din Silicon Valley.

foto via @robbreport.com

De fapt, Earth 300 are nu mai puțin de 22 de laboratoare de ultimă generație. Piesa de rezistență a navei este, totuși, „sfera științifică”. Iddes spune că globul negru găzduiește un „oraș științific” – probabil o zonă vastă dedicată cercetării oceanice. Navă Earth 300 ExplorerSfera deține un „oraș al științei” în care pot fi efectuate cercetări vitale. După cum v-ați putea aștepta, nava încorporează, de asemenea, cele mai noi tehnologii de robotică și AI, împreună cu o flotă de nave subacvatice avansate pentru a ajuta la studiile în adâncime. „Am vrut să creăm un design care să inspire”, a spus Jefferson într-un comunicat. „Când ne-am uitat la sferă, am vrut ca acestea să fie inspirate pentru a proteja Pământul.” Dincolo de globul științific izbitor, nava are, de asemenea, o punte de observare remarcabilă. Acesta va oferi navigatorilor vederi de neegalat asupra mediului înconjurător atunci când este necesară o pauză de la cercetare. Între timp, punțile din față au un helideck pentru elicopter care poate susține explorarea aeriană în timp ce asigură transportul către și de la navă atunci când este necesar.

foto via @robbreport.com

În ceea ce privește cine va rămâne de fapt la bordul acestei nave de cercetare, ei bine, are capacitatea de a deține mai mult de 400 de persoane. Unitatea de cazare poate găzdui în total 160 de oameni de știință, 20 de experți în reședință, 20 de studenți, 40 de oaspeți VIP și aproximativ 165 de echipaje. „Nava va introduce caracteristici găsite pe nave de croaziere, expediție, cercetare și iahturi de lux, dar ea nu va fi niciuna dintre ele”, a declarat într-un comunicat CEO-ul Earth 300, Aaron Olivera. Nava va fi alimentată de tehnologia nucleară cunoscută ca MSR. Se spune că aceste mini-nucleare oferă energie durabilă și curată și pot fi mai ieftine decât alte tipuri de propulsii. Cercetările referitoare la MSR s-au oprit în anii 1970, deși sursa de energie a revenit în ultimii ani. De fapt, start-up-ul danez Seaborg Technologies a obținut recent 24 de milioane de dolari pentru dezvoltarea reactoarelor maritime. Proiectarea preliminară a navelor și ingineria navală sunt acum complete, iar proiectul a câștigat o serie de parteneri, inclusiv IBM, RINA, Triton Submarines și EYOS Expeditions. Iddes anticipează că Earth 300 va fi lansat în 2025, ceea ce oferă suficient timp pentru recrutarea echipajului.

Sursa: This Insane 984-Foot Explorer Gigayacht Has a Giant ‘Science Sphere’ for Research

Energy Expo 10-13 octombrie