Pasionată de tot ce înseamnă sfera beauty și cu o experiență în domeniul medical de peste zece ani (a participat la numeroase cursuri și congrese de specialitate în România, dar și în străinătate), dr. Laura Mocanu, consilier beauty & CEO Art Implant, aspiră către frumosul absolut, „perfecțiunea” fiind scheletul pe care își clădește de fiecare dată toate planurile de tratament. Pentru că respectul față de om este primordial, a impus în cadrul clinicii Art Estetic o moralitate față de tot ceea ce presupune legătura dintre partea de consilier beauty (tratamente, servicii, îndrumări) și pacient, transformând astfel un business medical în medicină în adevăratul sens al cuvântului, făcută pentru nevoile și sănătatea oamenilor.
Ce înseamnă frumusețea astăzi și în ce măsură are legătură cu vârsta biologică?
În ultimii cinci ani, domeniul esteticii și, implicit, al frumuseții a luat o amploare foarte mare. Și conceptul esteticii e diferit, adică ceea ce înainte însemna să facem intervenții în limita normalității și să ținem cont de raportul de aur cu păstrarea naturaleței, acum înseamnă să nu ne mai raportăm la pattern-urile anatomiei naturale. Acum vorbim despre pattern-uri de anatomie artificială. Aici intră așa-numitele „Kim Kardashian face”, „Russian lips”, „body clepsidra”, „Brazilian butt”. Când solicită vreo intervenție, pacienții dau exemple cu poze sau cu denumiri ale acestor tipare/tipologii. Prin urmare, frumusețea din ziua de astăzi nu mai are legătură cu vârsta biologică și pot adăuga faptul că intervențiile estetice deja s-au decalat foarte mult – ele nu se mai realizează la 50-60 de ani, ci începând chiar cu vârsta de 20-25 de ani. Ciudat este că avem cerere mai mare la categoria de vârstă 20-30 față de cea de 40-50.
În ce anume constă rolul de consilier beauty? Ce face practic dr. Laura Mocanu pentru pacienții/clienții care îi solicită asistența/ajutorul?
Consilierul beauty studiază estetica pe mai multe planuri, cea minim invazivă, injectologie, cosmetică, tatuaje, make-up, apoi le îmbină pe toate pentru a înțelege foarte bine conceptul de beauty, fizionomia standard și cea prelucrată. Când un pacient își dorește o modificare facială a unor trăsături, apelează la un specialist care a studiat în mai multe domenii estetica frumosului, își expune nemulțumirea, complexele, iar consilierul înțelege dacă problemele sunt doar dobândite, dacă sunt reale sau nu, dacă ceea ce acuză poate fi modificat, îmbunătățit și alege cele mai bune și eficiente metode, chirurgicale sau minim invazive, prin care dezideratul poate fi atins. Consilierul te îndrumă în direcția corectă, către chirurgul estetician sau către dermatolog sau injectolog. Dacă defectul nu este evident și este mai mult închipuit sau foarte puțin deranjant/observabil, pacientul nu poate fi trimis către intervenții chirurgicale invazive, ample, complexe. Viceversa, uneori pacientul speră în zadar să-și rezolve o anumită problemă pe cale minim invazivă. Consilierul de beauty este cel mai în măsură să-l îndrume către tratamentele și intervențiile corecte și eficiente pentru problemele fiecăruia.
Care sunt cele mai solicitate sfaturi în perioada de primăvară?
Mă bucur să constat că lumea este din ce în ce mai mult interesată de aspectul tenului. Din păcate, aging-ul, mediul înconjurător cu radiațiile în creștere afectează tot mai tare calitatea pielii. Publicul feminin acordă o atenție deosebită față de tratamentele de rejuvenare facială. Eu recomand de fiecare dată să lucrăm inițial la îmbunătățirea calității pielii și ulterior să recurgem la eventuale corecții estetice. Deci cele mai multe sfaturi țin de domeniul tratamentelor faciale anti-aging.
Ce recomandați celor care doresc să-și îmbunătățească aspectul tenului, odată cu încălzirea temperaturilor?
Pornim de la o bază, începem cu educația pacientului, necesară pentru îngrijirea tenului la domiciliu. Noi nu trebuie să folosim creme la întâmplare sau la recomandarea prietenelor sau a reclamelor pe care le vedem în media, ci trebuie să respectăm necesitățile pielii noastre care are un anumit pH, o anumită vârstă. De asemenea, trebuie să respectăm ritualul zilnic de curățare și de îngrijire cu creme și loțiuni potrivite pentru pielea noastră. În plus, dacă avem probleme dermatologice, folosim cremele și produsele indicate de către un specialist dermatolog. Recomand tuturor, indiferent de vremea de afară și de anotimp, crema cu factor de protecție, această cremă extrem de importantă, chiar vitală, care ne protejează de razele nocive ale soarelui și de care de cele mai multe ori uităm, neștiind că este singurul produs care ne ajută împotriva îmbătrânirii celulare. După educația pacientului pentru skin care-ul de acasă, urmează câteva tratamente optime pentru acest sezon, care se fac doar în cadrul cabinetelor de specialitate: mezoterapie, aport de minerale, aminoacizi, acid hialuronic, stimularea colagenului etc. Tot aici putem vorbi și despre tratamente un pic mai invazive, precum peeling-urile speciale cu nanotehnologie.
Pentru că sunteți specialist în augmentarea buzelor, cum reparăm asimetriile dizgrațioase ale buzelor?
Dacă aceste asimetrii sunt date de injectări anterioare în care acidul s-a deplasat, recomandarea tuturor specialiștilor este de a topi acest acid care a migrat cu o enzimă specială numită hialuronidază, astfel încât să putem începe de la zero corecția, cu umplerea/volumizarea dorită. Dacă vorbim despre o asimetrie reală, de la mama natură, fără injectări anterioare, atunci se poate apela la corecția cu acid hialuronic și chiar cu toxină botulinică pentru că, de multe ori, asimetriile sunt cauzate de hiperactivitatea unor mușchi adiacenți buzelor sau chiar cei ai buzelor.
Recomandarea mea este să apelați întotdeauna la un expert, la cineva specializat pe buze.
Care este cea mai cerută tehnică de volumizare a momentului în țara noastră?
Este vorba despre tehnica „Russian” și despre tehnica „Butterfly”, ambele propunând o volumizare și o liftare a buzei superioare fără a crea proiecția neplăcută care face ca buza să pară de rățușcă și ambele fiind safe, nepermițând acidului să migreze. Mai întâi obținem forma, apoi liftarea și în final o ușoară volumizare, astfel încât buza să fie mai plump. Această tehnică va fi mereu la modă, sunt absolut convinsă de acest aspect.
Prin ce metode rezolvați la Art Estetic excesul de piele, pielea flască, îmbătrânită?
Mă bucură enorm această întrebare pentru că trebuie să înțelegem că aging-ul se întâmplă atât la nivel celular, distructiv, pielea își pierde elasticitatea și volumele, își pierde din colagen, elastină, fibrinogen, astfel încât aspectul se deteriorează, pielea devenind flască și ridată. Mezoterapia, injectările, terapiile cu radiofrecvență, cu microdermabraziune, microneedling-ul îmbunătățesc puțin aspectul, dar nu putem combate îmbătrânirea la nivel muscular și osos. Odată cu înaintarea în vârstă se pierde volumul osos, care reprezintă un suport real pentru piele. Odată pierdută volumetria, toate planurile își vor modifica poziția potrivit gravitației, în jos. Avem atunci acel aspect de piele în exces. Excesul de piele se poate îndepărta doar prin eliminare chirurgicală, așa-numitul lifting facial. Prin lifting repoziționăm planurile, tragem de mușchi și de pachețelele de grăsime și de piele și tot ce este în exces dispare. Laxitatea pielii, din păcate, nu mai poate fi remediată de la un moment dat încolo doar prin tratamente anti-aging obișnuite, fie ele de ultimă generație.
Aveți oferte speciale în luna dedicată femeii – luna martie?
Avem oferte speciale în luna femeii, cu discounturi substanțiale la tratamentele faciale, la toate adițiile de acid hialuronic sau toxină botulinică. Chiar și pe partea de chirurgie estetică avem discounturi atractive la intervențiile de augmentare mamară, abdominoplastie, blefaroplastie, de remodelare a gușii. Oricine ajunge în clinică luna aceasta se va bucura de cadouri și discounturi garantat.
Când veți susține următoarele cursuri marca Art Estetic?
Fiind o echipă complexă, formată din medici chirurgi plasticieni, din OMF-iști, dermatologi, injectologi și consilieri beauty, trebuie să ne organizăm și să găsim zilele când să susținem aceste cursuri. Pentru că programările noastre se fac cu câteva luni înainte, este foarte complicat să stabilim o dată certă în care să avem aceste cursuri. Promit ca, imediat ce vom reuși să stabilim datele exacte ale viitoarelor cursuri, să vă anunțăm pe rețelele noastre sociale și pe site.