Paris-Édimbourg, o nouă călătorie olfactivă marca Chanel

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 27-09-2021

în: Beauty

Paris-Édimbourg

Totul a început cu o dorință. În 2018, Les Eaux de Chanel introducea un nou univers olfactiv în parfumurile Casei: o colecție singulară, inspirată de locurile preferate ale lui Mademoiselle Gabrielle, bazată pe imaginație și compusă în jurul prospețimii. Colecția este alcătuită din Paris-Biarritz, Paris-Deauville, Paris-Venise și Paris-Riviera (2019). Noutatea pe care o aduce parfumierul Casei, Olivier Polge, în colaborare cu Chanel Laboratory of Fragrance Creation and Development, este orchestrarea unei a cincea călătorii olfactive: Paris-Édimbourg.

„Les Eaux de Chanel au fost concepute ca «eaux fraîches» ușoare și răcoroase. M-am inspirat din destinațiile care au legături puternice cu Chanel. Fiecare dintre acestea și-a pus amprenta pe câte un parfum. Mai mult decât simple destinații, Les Eaux de Chanel sunt nenumărate invitații de a evada fără un motiv anume, aici și acum. Aerate și debordând de lejeritate, ele ne transportă într-o fantezie în locuri superbe. Lângă mare sau la țară, fiecare călătorie olfactivă este, mai presus de toate, o experiență intimă în miezul propriilor noastre emoții”, spune Olivier Polge.

Fiecare parfum din colecția iconică Les Eaux de Chanel este diferit în felul său, atât prin echilibrul citricelor sale (din Sicilia și Calabria, din Italia), cât și prin alegerea ingredientelor distinctive. Compoziția lor generoasă și elegantă aduce un omagiu nobleței lucrurilor simple.

Paris-Édimbourg
Gabrielle Chanel împreună cu
ducele de Westminster, anul 1928

Anul este 1924. Gabrielle Chanel a descoperit Scoția prin ducele de Westminster, cu care a avut o relație amoroasă până în 1930. Departe de viața societății, a căutat refugiu în acest peisaj rural sălbatic și maiestuos, scăldat într-o lumină de un alb intens. Revitalizată de nesfârșitele întinderi înverzite, mergea la pescuit de somon, juca cărți cu Winston Churchill și Vera Bate și își împărțea timpul între cele trei proprietăți ale ducelui, din Highlands: Stack Lodge –
o casă rustică, Lochmore – un conac victorian și, nu în ultimul rând, proprietatea Rosehall – pe care a și avut libertatea să o decoreze. Îmbrăcămintea purtată de aristocrații britanici cu ocazia ieșirilor lor în natură a devenit sursă de inspirație pentru ea. Puloverele Fair Isle cu modele geometrice multicolore, tartanul, beretele de lână și jachetele din tweed erau toate piese de îmbrăcăminte practice, care îi satisfăceau gustul pentru eleganță și confort. Le-a reinterpretat la nesfârșit în creațiile sale, până în punctul în care acestea au devenit embleme ale stilului inconfundabil Chanel. Dar inspirația a dus-o mai departe, în universul aromelor. 

„Atât proaspăt, cât și lemnos, Paris-Édimbourg ar putea fi parfumul unei jachete din tweed, împrumutată din garderoba bărbaților, care a fost o mare inspirație pentru Gabrielle Chanel”, afirmă Olivier Polge.

Cufundat în vastul și misteriosul ținut scoțian, parfumierul a fost surprins și impresionat de două mirosuri caracteristice: mireasma captivantă a boabelor de ienupăr și aroma de turbă. Această lumină schimbătoare și tensiunea dintre prospețimea incisivă și umbrele calde au stimulat ideea unei ape de parfum cu puterea plantelor aromatice, în tradiția apelor de colonie ale bărbaților britanici. Polge a pus în evidență notele vibrante și distincte de boabe de ienupăr și chiparos, a adăugat un strop de lavandă, după care a ales cedrul pentru mângâierea sa învăluitoare și vetiverul pentru aroma sa de turbă și accentele ușor afumate. În cele din urmă, „întrucât asprimea pământului influențează modul de viață”, a înnobilat parfumul cu căldura notelor de vanilie și mosc.

Paris-Édimbourg

Și astfel, Paris-Édimbourg, cea mai lemnoasă, pământoasă și androgină dintre esențele Les Eaux de Chanel, a devenit realitate. În spatele „răcorii” sale aparente, parfumul eliberează tonuri calde și liniștitoare, care captivează de la prima pulverizare. Rafinat și distinctiv, aromat și lemnos, este la fel de confortabil ca o jachetă din tweed. La fel ca mirosul care ți se imprimă în piele după o plimbare la țară, parfumul este îmbibat în miresmele peisajului sălbatic. 

Paris-Édimbourg are parte de aceeași sticlă cu linii clare, rotunjită, ca și celelalte parfumuri din colecția Les Eaux de Chanel, prevăzută cu un capac negru gravat cu logoul dublu C. Sticla transparentă dezvăluie un parfum la fel de verde ca peisajul rural scoțian. Această înclinație către simplitate și minimalism se extinde până la cutia din carton cu aspect gofrat, la fel de frumoasă în interior ca și la exterior, desăvârșită până la cel mai mic detaliu.

Parfumul Chanel Paris-Édimbourg este disponibil exclusiv în magazinul Chanel Beauty din Băneasa Shopping City.