Fără îndoială, farmecul unui oraș strălucește pe deplin în monumentele sale blazon, dar tot locurile tainice, întâlnite „la pas”, îi captează cel mai fidel magia. În acest fel, referindu-ne la Londra, tocmai hoinărind într-o astfel de promenadă, regăsim emoțiile copilăriei, pendulând între candoarea cu care ne sunt luminate propriile amintiri și fascinația de a-i descoperi vraja ca într-o călătorie fantastică peste secole și meleaguri.
The Cartoon Museum
O inițiativă privată de documentare și îngrijire a fondului de benzi desenate, caricaturi și animație va evolua, la aproape două decenii de la angajament, într-un muzeu inaugurat în 2006, în prezența Ducelui de Edinburgh.
Umorul, fantezia sau punctele de reflecție trezite prin animație preiau noi narațiuni într-o dispunere alternantă a 250 de exponate din cele peste 1.700 de desene originale și materiale imprimate ce conferă fondul muzeului.
Arta, media, istoria sau, pur și simplu, fascinația animației au inspirat o serie de programe educaționale pentru copii, în timp ce tentația cultivării unui talent este încurajată prin cursuri de desen și grafică pentru adulți.
Pentru eforturile curatoriale a fost constituită o bibliotecă cu 4.000 de benzi desenate și 5.000 de cărți. Dincolo de angajamentul pentru conservarea unei arte atât de iubite, însă prea puțin cartografiate și prețuite la intensitatea sentimentelor trezite, sub auspiciile muzeului, animația din Marea Britanie este salutată de distincții ce recunosc atât desenatorul anului, cât și meritele întregii activități.
Pollock’s Toy Museum
Ghidușia operei lui Benjamin Pollock, ultimul artist al imprimeriei pentru teatrele de păpuși victoriene, nu se va stinge ca amintire odată cu apusul unei epoci, peste vechea sa prăvălie fiind deschis, în 1956, un muzeu care atestă jucăriile încă de la un șoricel din argilă din Nil realizat acum 4.000 de ani.
Inițial un omagiu adus teatrului de păpuși englez tradițional, muzeul va înflori superb spre o colecție de jucării de la căsuțe la trenulețe, cuprinzând pușculițe, jocuri de societate, marionete, păpuși din ceară, soldăței, tinichea sau creații de folclor, ascunzând în comorile sale și cel mai vechi ursuleț din lume.
Întâmpinând iubitorii păpușilor chiar și cu prelegeri despre istoria acestei arte, muzeul ne invită să ne despărțim de farmecul lui cu alt drag, grație unui magazin ce tentează prin jucării neobișnuite.
V&A Museum of Childhood
La Bethnal Green, în 1872, Prințul de Wales adaugă muzeului ridicat sub înaltul patronaj al părinților săi o extensie înclinată spre frumusețea anilor copilăriei.
Ca evidență a demersurilor din aproape un secol și jumătate de existență, astăzi, muzeul îngrijește cea mai mare colecție de păpuși din Marea Britanie, inclusiv de teatru, la care se adaugă 1.000 de căsuțe și cel puțin tot atâtea figurine, ursuleți, mașinuțe, jucării optice, mecanice sau educative ori din piese de construit. Fondul alcătuit cu exponate de la 1600 până în prezent este completat cu o colecție de 3.000 de jocuri de interior, exterior și puzzle.
Alături de exponatele între care o cronologie se așterne din jucăriile ce au definit fiecare deceniu, se regăsește și colecția de 1.400 de modele de hârtie, strânsă de Robert Freidus.
Ca o cronică a copilăriei stă colecția de pictură ce merge în timp spre anul 1600, crâmpeie din expresivitatea sa prinzând viață grație obiectelor de mobilier datând de la 1642, completate de peste 6.000 de piese de îmbrăcăminte dedicate până în anii adolescenței, biberoane sau cărucioare utilizate încă din secolul al XVIII-lea.
The Chocolate Museum
Implicarea în îmbogățirea unei colecții memorabilia îngrijite prin achiziții de la colecționari și vânzători o va determina pe maestra Isabelle Alaya să deschidă în martie 2013, în Brixton, un muzeu dedicat ciocolatei, la doar cinci ani după ce lua drumul Londrei unde va propune îndemânarea artizanală franceză.
Savurarea aromelor preferate pornește de la practica mayașilor de a bea ciocolata, până la tabletele de care ne bucurăm astăzi. Anatomia ciocolatei se dezvăluie printr-o evidență a procedurilor de prelucrare a boabelor de cacao, de la rețete ancestrale spre tehnologia fabricilor contemporane, o secțiune fiind concentrată asupra istoriei sclaviei.
Povestea unei mici prăvălii care și-a deschis porțile în 1657 trasează drumul ciocolatei în Marea Britanie, de la atelierele de familie la mărci iubite pe toate meridianele.
Datând din 1792, cel mai vechi exponat pornește într-o evoluție a recipientelor și ambalajelor, atracția ciocolatei fiind istorisită inclusiv prin afișe publicitare din perioada Belle Époque.
Sprijinit de proiectul curatoarei, Melange Chocolate, muzeul dedică ateliere adaptate petrecerilor de copii, cu bricolaj din ciocolată, încântându-le creativitatea cu ornamente, arome de umpluturi și chiar o tematică de sărbători. Ca surprize dedicate adulților, merită menționate arta armonizării sortimentelor de vin cu cele de ciocolată și incursiuni în noi tehnici și rețete, inclusiv trufe, trucuri aprofundate în seminarii de întindere lunară.