David Benedek, BDK Parfums – Esențe cu origini românești

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 21-08-2019

în: Beauty

BDK Parfums este o casă de parfumuri inspirată de originile Haute Parfumerie din Franța. Cu un univers comun, creațiile BDK Parfums au la bază povești și istorioare care își au rădăcinile undeva la granița dintre fantezie și realitate. Realizate artizanal, creațiile excepționale sunt bazate pe ingrediente speciale care compun personalități olfactive unice. Într-un echilibru perfect al notelor, BDK Parfums conferă un „sillage” elegant și plin de rafinament. Am avut plăcerea de a discuta cu David Benedek, fondatorul BDK Parfums, cu ocazia evenimentului din Beautik Mario Plaza, unde a fost invitat special.

Povestește-ne cum a luat naștere BDK Parfums și cum ți-au insuflat părinții tăi pasiunea pentru parfumeria de nișă.
BDK Parfums a luat naștere acum doi ani, dar am lucrat la acest proiect încă de când am absolvit cursurile Institutului Francez de Modă (IFM) din Paris, în urmă cu cinci ani. În timpul studiilor mele, am urmat cursuri de parfumerie, astfel încât să fiu capabil să scriu singur formula olfactivă a unui parfum. Bunica mea, care s-a născut la Satu Mare, în România, a sosit la Paris, alături de bunicul meu, în anii ’50. Profesia de bază a bunicului meu a fost cea de avocat, în România, dar ulterior au hotărât împreună să-și deschidă propriul magazin de parfumuri, în anul 1959. Pe parcurs, parfumeria a prins contur, iar părinții mei au continuat povestea. Așadar, am crescut înconjurat de esențe, am devenit pasionat de acest domeniu și am decis să continui, la rândul meu, să dezvolt această afacere de familie și de suflet. 

Având în vedere că ai rădăcini românești, ți-ai pus amprenta originilor tale asupra parfumurilor sau ai de gând să faci acest lucru?
Tatăl meu s-a născut în România, iar mama mea în Maroc. Eu și sora mea ne-am născut la Paris și am fost crescuți într-o familie cu origini mixte. Cred că putem regăsi aceste influențe în aspectele estetice ale mai multor branduri. În ceea ce privește stilul parfumurilor mele, este unul Art Deco, cu o tușă de minimalism contemporan. Primul parfum creat de mine a fost „Bouquet de Hongrie”, pentru a aduce un omagiu patrimoniului transilvănean. Bunicii mei obișnuiau să vorbească limba maghiară, deoarece Satu Mare nu este foarte departe de granița cu Ungaria. De asemenea, bunica mea avea o casă frumoasă în Satu Mare, iar curtea era absolut superbă: verde, cu multe flori colorate. Nu era cea mai organizată grădină, dar avea șarmul ei! Așadar, „Bouquet de Hongrie” este o creație inspirată de grădina bunicii mele.

BDK Parfums creează parfumuri originale cu o calitate superioară a materiilor prime, inspirate de personaje, mișcări și siluete. Spune-ne câte ceva despre alegerea ingredientelor și despre procesul de creație al parfumurilor.
Colecția „Parisienne” a fost inspirată de oamenii care trăiesc în Paris, orașul meu preferat din întreaga lume – chiar dacă m-am născut, am crescut și locuiesc aici, nu m-am plictisit niciodată de „orașul luminilor”. Colecția cu accente orientale reprezintă un tribut adus călătoriilor mele și inspirațiilor mele din străinătate. De fiecare dată când încerc să aleg o materie primă, îi voi da acesteia diferite aspecte, fațete. De exemplu, când vreau să creez o esență veritabilă din lemn de oud, voi încerca să-i confer niște accente uscate, lemnoase, pe care să le îmbin cu note de fum. Un alt exemplu poate fi „Tubéreuse Impériale”, pentru care am realizat o cercetare olfactivă despre tuberoză, pe care am combinat-o cu alte flori albe. Tuberoza rămâne regina compoziției, iar toate celelalte flori își fac loc în jurul ei – iasomia egipteană și floarea de ylang-ylang din Comore creează un efect de buchet floral excepțional. De asemenea, notele senzuale și orientale de vanilie de Madagascar, benzoina și boabele de tonka fac ca acest parfum să devină o dependență pentru cine îl poartă. Aceasta este magia parfumeriei noastre! Sunt foarte interesat să lucrez în jurul notelor florale și al celor lemnoase, însă unul dintre ingredientele mele preferate este para, pe care o puteți regăsi în „Pas Ce Soir”.
Notele florale sunt extrem de importante pentru mine, deoarece florile reprezintă foarte bine ideea mea despre frumusețea parfumeriei franceze. Florile sunt atât de diferite una față de cealaltă… Spre exemplu, trandafirii – sunt atât de multe soiuri și fiecare miroase diferit. Trandafirul de Damasc este extrem de senzual, sălbatic și cu o aromă puternică. Trandafirul de Grasse, din sudul Franței, este puțin mai light, cu note fresh. Tuberoza este, de asemenea, una dintre florile mele favorite. De aceea am creat parfumul „Tubéreuse Impériale” – am vrut să-mi exprim stilul olfactiv cu această floare care este atât de mică, dar atât de puternică. În ceea ce privește notele lemnoase, îmi place să folosesc, în parfumurile mele, cea mai bună calitate a lemnului de santal – care provine din India. Notele lemnoase sunt cele care conferă unui parfum o eleganță încântătoare.

Este cunoscut faptul că parfumurile tale au un miros care durează un timp îndelungat. Care este motivul pentru care rezistă atât de mult pe piele?
Totul se rezumă la găsirea unui echilibru corect între note. Pentru mine, este foarte important să existe un start de impact, iar ulterior acesta să evolueze cu notele de mijloc și de bază. Notele de mijloc trebuie descoperite treptat și trebuie să-i dea putere aromei însăși. De asemenea, selectând exclusiv materii prime de calitate superioară, parfumul va rămâne mai mult pe piele, fără îndoială. 

Cum plănuiești să dezvolți BDK Parfums pe viitor?
Pentru luna septembrie a acestui an, vom lansa două noi parfumuri de care sunt foarte mândru. Este vorba despre o nouă esență aparținând colecției „Parisienne” și o nouă esență orientală. Noul parfum, care va fi parte a colecției deja existente, se va axa pe note senzuale și profunde, fresh și puternice, în același timp. Iar noul parfum oriental va fi o esență cu note de piele, vanilie, lemn de santal și mandarină.