Cea mai scumpă mașină din lume în 2023 și bonus Top Ten – Rolls-Royce Boat Tail

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 15-03-2023

în: Vip

Rolls-Royce Boat Tail

27 mai 2021 a reprezentat o zi istorică pentru industria și istoria automobilistică. Prin lansarea modelului Boat Tail, Rolls-Royce a reînviat o tradiție definitorie pentru constructorul britanic: gama și conceptul de Coachbuilding, care se traduce prin cel mai luxos și unic model din tot portofoliul. Mot à mot, Coachbuilding înseamnă construcție de caroserii, un proces care i-a adus celebritatea lui Rolls-Royce la începuturile companiei. Efectul maxim este realizat prin personalizarea extremă, automobilele fiind, evident, create pe comandă doar pentru trei aleși ai sorții. Primul a fost realizat în culoarea albastră, iar al doilea exemplar a venit anul trecut, într-o culoare care se schimbă în funcție de lumină, dar care pare asemeni celei a sidefului. Ambele exemplare au fost dezvăluite în cadrul Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Mașina este una de familie din următorul punct de vedere: prima familie de proprietari deținea deja un exemplar original Boat Tail, în timp ce proprietarul celei de-a doua mașini este patronul unui muzeu de automobile clasice, mașina fiind un omagiu adus tatălui său, un colecționar de perle. De unde și culoarea „sidefată” cameleonică a mașinii. Pardon, operă de artă.

Rolls-Royce Boat Tail

Inițial, prețul estimat era de 26 de milioane de dolari; între timp, prețul real s-a dovedit a fi de 28 de milioane de dolari. Și nu, nu este doar un preț legat de statut. Mașina oferă proprietarilor o serie de răsfățuri care se înscriu cu adevărat la capitolul lux autentic. De altfel, acest demers al celor de la Rolls-Royce reprezintă un contrapunct la adresa „luxului industrializat”, conform declarațiilor reprezentanților companiei. Clienții celor trei automobile sunt implicați „intim și personal” în fiecare moment al creării mașinii.

Tehnicile manuale ale construcției de caroserie oferă noi tărâmuri de oportunități în materie de proiectare. Odată ce propunerea preliminară de proiectare este desenată manual, descoperirea formei este posibilă cu ajutorul unei sculpturi din lut în mărime naturală, permițând manipularea manuală a suprafețelor expansive pentru a-și perfecționa forma. Pe tot parcursul acestui proces, clienții au fost invitați să aibă în vedere sfera colaborării și să influențeze direcția acesteia. Tehnologiile de inginerie de ultimă oră din cadrul Rolls-Royce sunt îmbinate cu practica artistică a construcției de caroserie pentru a exploata noi posibilități.

Rolls-Royce Boat Tail

Cât despre cel de-al treilea exemplar de Rolls-Royce Boat Tail, și ultimul, dacă vă așteptați să vă întâlniți cu acesta la Concorso d’Eleganza Villa d’Este de la Lacul Como, la mijlocul lunii mai, ei bine, cel de-al treilea proprietar și-a dorit ca mașina sa să rămână o enigmă! Deci s-ar putea să coste mai mult de 28 de milioane de dolari, nu credeți?

Cum Rolls-Royce Boat Tail este epuizat, vă oferim alte nouă alternative. Pe locul al doilea într-un Top 10 al celor mai scumpe mașini din lume se află Bugatti La Voiture Noire – 18 milioane de dolari. Pe locul 3 în top se situează Pagani Zonda HP Barchetta – 14 milioane de dolari, cu mențiunea că există doar trei exemplare. Pe locul 4, modelul Bugatti Centodieci a fost fabricat în doar zece exemplare și costă circa 13 milioane de dolari. Urmează Rolls-Royce Sweptail, automobilul de super-lux realizat într-un singur exemplar, în valoare de 13 milioane de dolari. Cu o greutate de două tone și jumătate, Mercedes Maybach Exelero a costat 5 milioane de dolari la apariție, după care a sărit la 8 milioane, în 2011. Bugatti Divo este pe locul 7, cu 5,4 milioane de dolari. Urmează Pagani Huayra Imola, la același preț, cel mai scump model al mărcii. Koenigsegg CCXR Trevita s-a produs în doar două exemplare și costă 4,8 milioane de dolari. Pe locul 10 se află Lamborghini Veneno Roadster, lansat în 13 exemplare, la prețul de 4 milioane de dolari. Restul este mașină de serie sau de colecție, nu-i așa?…â

Rolls-Royce Boat Tail

Energy Expo 10-13 octombrie