Cea mai scumpă rochie vândută vreodată la licitație a fost purtată de Marilyn Monroe în filmul „The Seven Year Itch”

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 31-05-2023

în: Vip

Marilyn Monroe

Cu toții știm celebra scenă, poză, rochie, dar mai ales vedetă de cinema – le-am văzut probabil în filmul original sau poate doar menționate de-a lungul întregii culturi pop cu care am crescut. Posibil unul dintre cele mai faimoase articole de îmbrăcăminte ale secolului al XX-lea și o prezență vrednică pe lista noastră cu cele mai scumpe obiecte vândute vreodată la licitație, rochia plisată ivorie a fost creată de William Travilla în 1955, pentru ca Marilyn să o poarte în filmul „The Seven Year Itch”. Aproape la fel de iconică precum purtătoarea însăși, rochia încapsulează imaginea lui Marilyn stând deasupra unei guri de aerisire a metroului din New York și încercând să-și folosească fusta pentru a se acoperi. Renumita imagine s-a strecurat de atunci în mii de piese cu tematică „retro”, de la îmbrăcăminte la articole de casă. Cu toate acestea, a deține originalul e ceva cu totul diferit.

Deținută anterior de actrița din filmul „Singin’ in the Rain”, Debbie Reynolds, rochia are un stil ce evocă perioada de aur a Hollywood-ului anilor ’50-’60, cu spatele gol și un decolteu adânc. Se spune că soțul lui Monroe de la acea vreme, Joe DiMaggio, ar fi „urât” rochia din tot sufletul. Reynolds a vândut creația, ce devenise ecru din cauza vechimii, în 2011 – estimând că va obține 1-2 milioane de dolari. De fapt, rochia a obținut 5.500.000 de dolari la licitația din Beverly Hills, devenind cel mai scump articol de îmbrăcăminte vândut vreodată la licitație și unul dintre cele mai scumpe articole de licitație și în 2023, recordul stând încă în picioare.

 Marilyn Monroe

A fost prima dintr-o serie de licitații având drept obiect imensa colecție cu iz hollywoodian pe care cântăreața, dansatoarea și actrița Debbie Reynolds a acumulat-o timp de 50 de ani. Celebrul colecționar Keya Morgan a spus că ofertele din acea sâmbătă de pomină au fost „cu totul nebunești, mai ales în această perioadă de recesiune”. Licitația pentru emblematica rochie de culoarea fildeșului a fost „un moment absolut magic”, a declarat Morgan. Reynolds a plâns când, după 20 de minute de dramă, ciocănelul a marcat sfârșitul licitației, la suma de 4,6 milioane de dolari. Împreună cu comisionul de 1 milion de dolari primit de casa de licitații, prețul plătit avea să ajungă la 5,6 milioane de dolari.

Recordul anterior de preț pentru o rochie aparținând lui Marilyn Monroe a fost de 1,26 milioane de dolari, înregistrat în 1999 pentru rochia albă pe care actrița a purtat-o ​​în mai 1962, atunci când i-a cântat „La mulți ani” președintelui John F. Kennedy. Morgan, care a scris o carte despre moartea lui Monroe, a spus că actrița ar fi fost șocată să știe că rochiile ei s-ar vinde atât de scump. Ea avea doar 2.000 de dolari în contul bancar la momentul morții, potrivit acestuia.

 Marilyn Monroe

Reynolds a adunat 3.500 de costume de film și mii de obiecte de recuzită, cu speranța de a le găzdui într-un muzeu. A avea grijă de aceste comori a devenit însă o povară financiară pentru vedeta de 79 de ani, ceea ce, conform spuselor sale, a determinat-o să le vândă. În cadrul aceleiași licitații, alte articole la prețuri ridicate au inclus o rochie albastră din bumbac și o pereche de papuci rubinii, create pentru rolul lui Judy Garland în „Vrăjitorul din Oz”. Cu toate că ambele articole au fost destinate doar pentru probe, nefiind purtate în fața camerei, au strâns aproape 1,75 milioane de dolari. Totodată, o ținută de matador purtată de Rudolph Valentino în filmul „Blood and Sand” din 1922 s-a vândut cu 258.000 de dolari, deși casa de licitații estimase anterior că se va vinde cu 80.000 de dolari. Nu în ultimul rând, un ofertant a plătit 73.800 de dolari pentru costumul de jocheu purtat de Elizabeth Taylor în „National Velvet”. O licitație al cărei record așteaptă să fie doborât, poate chiar anul acesta, de ce nu?…