Acest concept futurist de trimaran a fost inspirat de Arca lui Noe

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 25-02-2023

în: WWW

Barca Noy

Ambarcațiunea de 66 de metri lungime, denumită Noy, este echipată cu un sistem de propulsie complet electric, care îi permite să atingă o viteză de 45 de kilometri pe oră, sau 24 de noduri, fără emisii. Am putea spune că designerul turc Aras Kazar tocmai a oferit Arcei lui Noe o schimbare de proporții biblice.

Designerul european de iahturi, care în ultimii zece ani a desenat concepte de iaht „minimaliste și futuriste”, a dezvăluit un nou design de trimaran, inspirat de binecunoscutul vas care i-a salvat pe Noe, familia sa și o mână din toate animalele de pe Pământ în timpul marelui potop, potrivit cărții Genezei. În mod particular, Kazar omagiază modul în care legendara arcă a fost capabilă să înfrunte o furtună atât de violentă.

„Am vrut să creez ceva unic și aproape indestructibil”, a declarat Kazar pentru prestigioasa publicație americană Robb Report.

Botezată Noy, noua multicocă este la ani-lumină depărtare de bărcile care populau oceanele cu mii de ani în urmă. Cu o lungime generoasă de 217 picioare (66 de metri), trimaranul are o siluetă elegantă, unghiulară, care amintește de o navă spațială. „Prefer marginile ascuțite, în locul unei multitudini de curbe”, adaugă Kazar.

Barca Noy

Cu o lățime foarte largă, de 249 de picioare (76 de metri), nava robustă promite o navigabilitate excelentă, chiar și în fața valurilor uriașe. În plus, Noy deține un sistem de propulsie complet electric, alături de cea mai recentă tehnologie „hydrofoil”. Pe măsură ce iahtul accelerează în modul foiling, aripile se extind pentru a-l înălța și a-l ridica deasupra apei, pentru o croazieră lină și de mare viteză. Se pare că Noy poate ajunge până la 24 de noduri (45 de kilometri pe oră) la viteză maximă.

„Planitatea și lățimea extremă, combinate cu tehnologia de tip hydrofoil se traduc în capacitatea acestui trimaran masiv de a rezista oricăror provocări maritime”, explică Kazar.

Magia tehnologiei de ultimă oră

Dincolo de specificațiile impresionante, tehnologia modernă merge chiar mai departe. Acoperișul metalic al lui Noy este echipat cu panouri solare, care generează energie curată și verde pentru a alimenta motoarele electrice și facilitățile de la bord. Asta înseamnă că trimaranul ar putea naviga în principiu fără probleme atâta timp cât soarele continuă să strălucească.

Deși nu a făcut publice imagini cu interiorul, designerul Aras Kazar spune că ne putem aștepta la vederi panoramice datorită utilizării extensive a sticlei la nivelul plafonului și al pereților etanși de compartimentare. Mai merită menționat că spațiile de locuit includ trei cabine generoase ale proprietarului și șase cabine de oaspeți bine amenajate. Există, de asemenea, cabine pentru până la 16 membri ai echipajului. Rămâne doar o întrebare: există spațiu și pentru animale și proviziile aferente în cazul unui potop biblic?…

Barca Noy