Samsung și Sony colaborează pentru a introduce primul televizor QD-OLED 4K din lume

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 10-01-2022

în: News

QD-OLED 4K

Samsung și Sony, două dintre cele mai recunoscute mărci de electronice dezvoltă un parteneriat, iar rezultatul este primul primul televizor QD-OLED 4K din lume.

Noul TV 4K Bravia XR A95K de la Sony este realizat de nimeni altul decât Samsung Display. Ecranul este unic prin faptul că folosește trei straturi de material OLED albastru pentru fiecare pixel, care, conform brandului, oferă o durată de viață mai lungă decât ecranele tradiționale.De asemenea, Sony susține că tehnologia cu puncte cuantice a televizorului „îmbunătățește luminozitatea culorii cu până la 200% în comparație cu televizoarele convenționale”.

QD-OLED 4K

Parteneriatul are o întorsătură interesantă pentru Sony, în special. La urma urmei, ecranele OLED actuale ale mărcii folosesc panouri de la rivalul Samsung LG Display. Panourile LG folosesc de obicei compuși OLED albaștri și galbeni pentru a crea pixeli de lumină albă care trec prin filtre de culoare pentru a produce sub-pixeli roșii, verzi și albaștri. În schimb, tehnologia QD-OLED emite lumină albastră prin puncte cuantice pentru a converti o parte din pixelii albaștri în roșu și verde fără a fi nevoie de un filtru de culoare. Datorită acestui fapt, Bravia XR A95K, care va veni în dimensiuni de 55 și 65 de inci, ar trebui să fie capabil să emită o eficiență energetică mai mare a luminii.

S-a zvonit că Samsung Electronics va anunța un televizor QD-OLED 4K la evenimentul CES din acest an, dar acest lucru nu s-a întâmplat, lăsând Sony în centrul atenției. Cu toate acestea, panourile de afișare QD au fost anunțate pentru prima dată în 2019 de către Samsung Display. Tehnologia este considerată o combinație de afișaje standard OLED și MicroLED care sunt vândute exclusiv de producător. Din fericire pentru Sony, panourile ar putea fi vândute nu doar către Samsung, ci și către alte mărci.

Sony

Cu toate acestea, Sony va continua să folosească panouri LG Display pentru câteva dintre celelalte OLED-uri care vor fi lansate în 2022. Două versiuni noi care vor fi produse de companie includ ecranele Sony A90K și A80K. Toate viitoarele OLED-uri Sony care acceptă jocuri 4K la 120 Hz, mapare automată a tonurilor HDR atunci când sunt conectate la PS5.

Televizoarele Sony 2022 atât de la LG Display, cât și de la Samsung Display vor fi livrate către clienți în această primăvară.

Energy Expo 10-13 octombrie