Ana-Maria Pop este chief operating officer în cadrul Hagag Development Europe. Compania a intrat pe piața din România încă din anul 2016. Pe plan local, se bucură de implicarea unei echipe de profesioniști, formată din consultanți în domeniul imobiliar, ingineri, manageri de proiect, specialişti în marketing și vânzări, juriști și avocaţi, și derulează, la momentul actual, patru proiecte care presupun o investiție consolidată de 200 de milioane de euro: H Pipera Lake, H Victoriei 139, H Victoriei 109 și H Eliade 9 Residence. Ana-Maria Pop a găsit în Hagag oportunități și provocări care o fascinează și îi dau ocazia să se definească. În interviul acordat LUXURY Magazine, am aflat mai multe despre viața profesională și personală a tinerei avocate, un mix interesant de contraste care se balansează și se completează reciproc.
Ce însemna, în viziunea ta, real estate înainte să intri în acest domeniu?
Noțiunea de „real estate” îmi era oarecum familiară încă de când am început să profesez ca avocat. Aveam multe contracte care țineau de acest domeniu. Este un domeniu care m-a fascinat încă de mică prin prisma faptului că printre opțiunile mele în materie de profesie au fost arhitectura și designul interior. Nu am urmat însă acea cale deoarece am absolvit un liceu cu profil de filologie și mă pregătisem intens pentru Drept. De asemenea, odată cu Dreptul, începusem și cursurile Facultății de Business din cadrul UBB Cluj, iar cele învățate acolo în ceea ce privește marketingul și partea de management mă ajută mult în prezent.
Cum ți s-a schimbat percepția după ce ai început să îi cunoști cu adevărat dimensiunea, subtilitățile?
Din exterior totul pare foarte ușor, însă atunci când ești implicat efectiv în proiecte îți dai seama că domeniul este foarte complex, iar responsabilitatea în luarea deciziilor este foarte mare. De la schițarea unui proiect și până la finalizarea acestuia există multe etape care trebuie parcurse: procedurile de achiziție a unui teren sau a unei clădiri, finalizarea părții tehnice, obținerea autorizației de construcție, alegerea finisajelor, marketingul și vânzarea propriu-zisă sunt doar câteva dintre activitățile zilnice, în funcție de stadiul fiecărui proiect. Am înțeles că este nevoie de tenacitate și experiență pentru a duce lucrurile de la un capăt la altul.
Ai terminat Dreptul. Ai văzut „Ally McBeal”? Visai la o carieră de avocat?}
Trebuie să recunosc că eram destul de mică atunci când rula „Ally McBeal”. Îmi place însă „Suits”, dacă e să dau un exemplu de filme care m-au inspirat. Pasiunea pentru Drept a venit cumva din familie, ambii părinți terminând această facultate. Visam la o carieră în avocatură pentru că am simțit mereu că pot și trebuie să ajut oamenii să își facă dreptate. Totodată, notariatul îmi părea foarte static, iar cu partea de magistratură nu mă identificam. Pasiunea pentru avocatură a venit natural și din faptul că adoram dreptul penal. Viața m-a dus însă spre drept comercial, dreptul afacerilor, domeniul energiei și arbitraj comercial.
Cum ai ajuns să profesezi în domeniul real estate?
Este o poveste lungă. Am început Dreptul la Universitatea București, dar m-am întors în Cluj în anul III, unde am și terminat ultimii doi ani de facultate. A urmat un program de masterat și alte trei cursuri de specializare. După examenul de intrare în Barou am profesat doi ani ca avocat stagiar și am continuat să merg pe acest drum și după ce am promovat examenul de definitivat. Cursul drumului meu în avocatură s-a schimbat în momentul în care am primit propunerea de a mă reloca la Bruxelles pentru un proiect european, însă pentru a putea accesa această funcție care era incompatibilă cu statutul de avocat am fost nevoită să mă suspend temporar din avocatură, pe durata proiectului. Din păcate, proiectul în cauză nu a mai primit finanțare și astfel am revenit la București, unde locuiau și părinții mei. M-am trezit în București, suspendată din avocatură și pusă în situația de a alege între reactivarea în profesie sau oferirea de consultanță juridică pentru companii. Între timp, din dorința de a mă cunoaște mai bine și de a scăpa de tracul care inevitabil apare în instanță, am urmat o serie de cursuri de dezvoltare personală și actorie.
În urmă cu aproape un an, am simțit nevoia unei schimbări, deoarece de multe ori trebuie să schimbi ceva pentru a-ți oferi șansa să evoluezi, iar oamenii cu care am rezonat cel mai bine și care mi-au oferit o oportunitate reală de dezvoltare profesională au fost cei de la Hagag Development Europe. După o sesiune de interviuri în țară și în Israel, am bătut palma. Ce pot afirma cu toată sinceritatea este că acest job este exact ceea ce îmi doream, iar atribuțiile pe care le am aici mă reprezintă prin complexitatea lor, mai ales prin prisma existenței unui spectru mai larg de activitate care nu se limitează doar la domeniul dreptului. În plus, în parcursul activităților mele zilnice am posibilitatea de a-mi pune în aplicare atât cunoștințele juridice, precum și pasiunea pentru arhitectură, design, marketing și management.
Ce te-a atras, ce te-a motivat, ce te-a speriat?
Eu sunt un Vărsător veritabil și am nevoie mereu de lucruri care să mă stimuleze intelectual, de provocări și activități în care să nu mă plafonez. M-au atras diversitatea și complexitatea atribuțiilor din fișa postului și am dorit să îmi demonstrez mie însămi că pot depăși granițele activității juridice. La început, m-a speriat, oarecum, cumulul de informații noi care vin dinspre partea tehnică și cred că acest lucru mi s-a întâmplat deoarece nu întâmpinasem, până la acel moment, subtilitățile domeniului. Pe zi ce trece învăț câte ceva nou, lucrurile devin tot mai clare și îi sunt recunoscătoare întregii echipe pentru susținerea pe care mi-a oferit-o încă din primele zile.
Ce presupune jobul tău actual, de chief operating officer?
Jobul meu este foarte complex și presupune supervizarea și gestionarea tuturor informațiilor primite de la departamentele companiei, aprobarea sau respingerea acestora atunci când este cazul. Împreună cu cei din conducerea companiei, mă implic în coordonarea departamentelor interne, în procesele decizionale și aprobarea bugetelor, alegerea finisajelor pentru fiecare proiect, a componentelor care formează randările – alături de echipa de arhitecți etc. Poziția de chief operating officer îmi oferă o perspectivă unică, astfel încât să pot identifica ineficiențele, suprapunerile funcționale sau noi oportunități, exploatând apoi noi modalități de a le depăși. Sunt implicată în stabilirea obiectivelor companiei atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung.
Dar timpul liber? Mai există? Cum îl folosești?
Încă am probleme în a-mi gestiona timpul liber, dar lucrez la asta. Există seri când pur și simplu citesc o carte sau vizionez un film cu prietenii. În weekend recuperez relaxându-mă prin dans, pictură sau petrecându-mi timpul în familie și cu persoane care mă încarcă pozitiv.
Ce îți încarcă bateriile?
Cred că sunt omul contrastelor. Mă încarc atât în locuri dinamice și aglomerate, în compania oamenilor dragi mie, dar și mergând la munte sau călătorind singură. Depinde foarte mult de starea de spirit pe care o am în acel moment. În afară de pictură, sunt pasionată de scris. Când vreau să îmi încarc bateriile, călătoresc și scriu pe blog despre trăirile mele. Astfel, simt că pot îndruma oamenii prin experiențele mele și, în măsura în care empatizează cu abordarea mea, să îi ajut să se cunoască mai bine. Vreau să cred că prin ceea ce transmit online îi ajut să își dezvolte inteligența emoțională, devenind, totodată, varianta lor cea mai bună.
Ce ai învățat să scoți din viața ta pentru a câștiga timp, energie, vitalitate?
Așa cum vă spuneam, încă lucrez la capitolul „gestionarea timpului”, în sensul în care îmi este greu să renunț la persoanele și activitățile dragi mie și încerc să îmi fac timp pentru toate, deși, încă din perioada copilăriei, am simțit nevoia de spațiu și toți cei din jurul meu respectă acest lucru. Nu s-a pus niciodată problema de a renunța la ceva sau la cineva pentru a câștiga timp, energie și vitalitate, dar în mod cert nu mai am răbdare să fac o parte din lucrurile pe care le făceam acum zece ani. Sunt foarte atentă la mediul în care trăiesc și la oamenii cu care relaționez și cred că această abordare funcționează ca un filtru natural care mă ajută să triez persoanele pe care le am alături, asemenea și activitățile din timpul liber.
Crezi că este posibil să împăcăm viața de familie cu cariera sau va exista mereu un compromis?
Cred că depinde foarte mult de structura ta ca om, de educație și de ceea ce presupune mai exact jobul tău. Eu am acasă un exemplu concret, părinții mei, și știu că atâta timp cât există înțelegere de ambele părți, se poate menține un echilibru între planul profesional și viața de familie. În ceea ce mă privește, am trecut prin diferite etape și ceea ce am învățat până acum este că, dacă vrei să faci performanță și să ai succes în carieră mai ales când schimbi macazul și accesezi un nou domeniu, trebuie să faci compromisuri. Momentan mă concentrez pe carieră și, cu toate că întotdeauna mi-a plăcut să fiu independentă, atunci când va veni momentul întemeierii unei familii probabil că munca va trece pentru un timp pe planul doi, așa cum este firesc.
În același timp, sunt convinsă că satisfacții reale și importante vin dinspre job. Care sunt acestea?
Dacă îți alegi jobul care ți se potrivește, munca devine o plăcere și nu este deloc obositor. Este o pasiune. Acesta este și cazul meu. Dacă stau mai mult de o zi în casă simt că mă plictisesc și îmi scade nivelul de vitalitate. Întotdeauna am lucrat cu plăcere și m-am dedicat proiectelor în care am crezut cu adevărat. Satisfacția vine atunci când văd că un proiect în care am investit timp și suflet este pe placul clienților noștri. Atunci când clienții aleg proiectele noastre și ne trec pragul mulțumiți, simt că am contribuit, într-o oarecare măsură, la fericirea lor, iar odată cu aprecierea din partea clientului vin și experiența, dar și încrederea în sine.
Care sunt proiectele Hagag pe care le ai cel mai aproape de suflet?
Fiecare dintre proiectele Hagag are personalitate proprie și îmi este aproape de suflet, dar trebuie să recunosc că H Victoriei 139 și H Eliade 9 sunt favoritele mele.
Ce înseamnă luxury real estate?
Ni se întâmplă deseori ca, atunci când ne prezentăm proiectele, clienții să ne întrebe ce înseamnă, mai exact, „un proiect luxury”. Cred că luxul poate fi considerat un stil de viață, iar „luxury real estate” este ceea ce ne place să numim un mix bun între locația exclusivistă, calitatea fără cusur a construcției, arhitectura haute couture, finisajele premium, generozitatea spațiilor interioare, facilitățile moderne, serviciile personalizate, cărora li se adaugă intimitatea și confortul, alături de semnătura dezvoltatorului și cea a unui arhitect renumit. „Luxul” nu se traduce strict prin valoarea monetară investită în achiziție. Este, mai degrabă, o combinație fericită între toate reperele menționate mai sus.
Cum arată un complex rezidențial creat de Hagag Development Europe? Care sunt parametrii de calitate pe care îi vor regăsi consumatorii finali?
Indiferent că vorbim despre proiectele de mari dimensiuni, despre cele premium, luxury sau ultra luxury, atenția pe care o acordăm construcției, detaliilor, finisajelor și echipamentelor cu care lucrăm este aceeași. Toate unitățile disponibile în cadrul proiectelor Hagag Development Europe vor beneficia de finisaje de interior și exterior de calitate superioară, sisteme de încălzire în pardoseală conectate direct la centralele termice individuale prevăzute cu termostat – fiecare apartament fiind astfel independent energetic –, lumină naturală și o calitate superioară a aerului din încăpere. În plus, ne angajăm să asigurăm serviciile de administrare a proiectelor livrate pentru o perioadă de 15 ani de la data predării.
Care este cel mai amplu proiect imobiliar pe care îl derulează Hagag Development Europe la noi?
H Pipera Lake este cel mai amplu proiect rezidențial pe care Hagag Development Europe îl dezvoltă în România. Este un ansamblu modern care presupune o investiție consolidată de 90 de milioane de euro. Construcția se desfășoară pe o suprafață de teren de 57.000 de metri pătrați și presupune livrarea a 17 imobile cu un regim de înălțime de S+P+6E+7R și un număr total de 1.350 de apartamente care vor fi deservite de peste 1.600 de locuri de parcare, spații verzi generoase, locuri de joacă, zonă de promenadă amenajată pe malul lacului, minimarket și farmacie chiar în incinta ansamblului, dar și terase și grădini proprii pentru apartamentele de la parter. Proiectul este amplasat pe malul lacului Pipera și va fi dezvoltat în trei etape. Lucrările de construcție pentru prima fază au demarat în luna septembrie, iar la finalul anului 2020 vom preda primele cinci clădiri a câte 78 de apartamente de tip studio dublu, două și trei camere.
Deși s-a dezvoltat extrem de mult în ultimii ani, Pipera rămâne în vizorul dezvoltatorilor și se bucură, de asemenea, de un mare atu: este o zonă ferită de agitația orașului și, în același timp, aproape de toate punctele de interes ale unei vieți moderne. Investițiile imobiliare din ultimii ani au contribuit extrem de mult la transformarea zonei și la îmbunătățirea infrastructurii. La rândul nostru, ne-am
luat angajamentul să construim un drum care va dispune de trei căi de acces ce vor asigura intrarea în complex.
Ce presupune conceptul de smart house?
Pentru o foarte lungă perioadă de timp, ideea de a avea, chiar la noi acasă, control automatizat asupra aparaturii electronice și electrocasnice a fost un subiect SF, până în anul 1898, atunci când Nikola Tesla a dezvăluit lumii prima telecomandă fără fir care, prin intermediul undelor radio, reușea să controleze o barcă în miniatură. Astăzi, automatizarea este parte din activitățile noastre zilnice, deși de cele mai multe ori nu suntem conștienți de asta, deoarece a devenit un lucru firesc. Mai mult decât atât, acum putem să optăm pentru o casă inteligentă unde toate dispozitivele electronice și electrocasnice sunt interconectate și să controlăm televizorul, sistemele de încălzire, cele de iluminat, alarmele sau ușile chiar de pe smartphone-urile sau tabletele noastre.
Cu toate acestea, atunci când vorbim despre tehnologie, vă pot asigura că, la acest capitol, nici noi nu rămânem mai prejos. De exemplu, anul viitor ne propunem să demarăm lucrările primului nostru proiect rezidențial care va deservi segmentul ultra luxury: H Eliade 9.
H Eliade 9 urmează să fie edificat în prestigiosul cartier Primăverii, chiar pe Bulevardul Mircea Eliade, pe un teren de 2.200 de metri pătrați și va fi dezvoltat în baza conceptului smart house. Imobilul va afișa o suprafață de 6.500 de metri pătrați construiți, un regim de înălțime de 2S+D+P+4E și va găzdui 38 de apartamente exclusiviste, deservite de 76 de locuri de parcare subterane și supraterane. Proiectul va livra apartamente de două, trei sau patru camere, cu suprafețe cuprinse între 90 și 220 de metri pătrați, dar și apartamente cu grădină și duplexuri de cinci sau șase camere, cu suprafețe de până la 440 de metri pătrați.
Este fascinant să privim spre proiectele care vizează zone din București cu încărcătură istorică. Vor reanima ele spiritul elegant al Bucureștiului aristocratic interbelic?
Cunosc atâtea povești despre perioada Bucureștiului interbelic încât, deseori, am senzația că într-o altă viață aș fi trăit acolo. Într-adevăr, se spune că, în era aristocratică, Bucureștiul a cunoscut cea mai frumoasă perioadă a sa – o perioadă caracterizată de eleganță și optimism. Mă bucură să știu că mare parte dintre clădirile de atunci există și astăzi, și mai mult mă bucură faptul că deținem în portofoliul local al companiei astfel de clădiri pe care le vom valorifica la adevăratul lor potențial. La momentul actual avem două proiecte în curs de dezvoltare, sunt două proprietăți care datează din perioada interbelică și care marchează un moment important din trecutul comunității, iar repunerea acestora în circuitul comercial va reanima, cu siguranță, spiritul elegant al Bucureștiului aristocratic din perioada interbelică. Este vorba despre două proiecte boutique: H Victoriei 109 și H Victoriei 139, amplasate, așa cum sugerează și denumirile lor, pe Calea Victoriei.
H Victoriei 109 este primul proiect de birouri pe care îl dezvoltăm în România. Proprietatea dispune de o suprafață totală construită de 7.325 de metri pătrați și o suprafață totală închiriabilă de 6.000 de metri pătrați. Odată finalizată construcția, imobilul va fi certificat BREEAM și se va bucura de toate facilitățile unei clădiri moderne de birouri: finisaje de top, facilități exclusiviste, zone cu lumină naturală, izolație îmbunătățită, puncte de încărcare pentru vehicule electrice, piste pentru biciclete, dușuri, pardoseală flotantă, sistem HVAC independent pentru fiecare nivel și spații verzi amenajate.
H Victoriei 139 este un proiect rezidențial exclusivist ce înglobează eleganța și farmecul „Micului Paris” în tendințele arhitectonice ale secolului XXI. Cu încăperi spațioase, tavane înalte de peste trei metri și ferestre largi, terasă proprie și finisaje high-end, cărora li se adaugă servicii de tip concierge, sisteme de supraveghere video și acces pe bază de cod sau card, proiectul este expresia celor mai înalte standarde în materie de luxury real estate. Clădirea beneficiază de o suprafață totală construită de 3.200 de metri pătrați și 33 de apartamente premium de două, trei și patru camere, dispuse într-un regim de înălțime de S+P+7+8R. Zonele comune de tranzit vor fi dotate cu sisteme de iluminare LED, pardoseală din marmură, spații de depozitare securizate și terase private, iar locația selectă permite accesul facil către obiective importante precum clădiri cu valoare istorică, spații comerciale exclusiviste, hoteluri, restaurante fine dining sau instituții publice.
Sunt clădiri sigure din punct de vedere al rezistenței la cutremure, de exemplu?
Acest tip de proiecte se încadrează în sfera regenerării urbane, iar primele aspecte de care ne ocupăm în momentul demarării lucrărilor de construcție sunt consolidarea fundației și a structurii de rezistență a clădirii. Doar după eliminarea vulnerabilităților existente trecem la etapele următoare. Prin urmare, da, sunt clădiri sigure din orice punct de vedere.
Cum veți aborda restaurarea arhitecturală? Va lua în calcul caracteristicile din proiectul inițial al imobilelor?
H Victoriei 109 și H Victoriei 139 sunt gândite și proiectate în așa manieră încât să păstreze identitatea culturală a zonei. Fațadele clădirilor au fost păstrate în totalitate, asemenea și parte din elementele arhitectonice interioare ale edificiilor, care au fost restaurate și armonizate conform tendințelor actuale în design interior.
Simți că vei rămâne în domeniul real estate sau iei în calcul și un alt drum profesional?
Profesia mea va fi întotdeauna cea de avocat. Este ceea ce mi-a dat mereu încredere în mine, deoarece un avocat va ști întotdeauna cum să privească imaginea de ansamblu, să o analizeze din punct de vedere legal, la fel cum va sesiza cu ușurință eventualele erori. Indiferent de domeniul în care profesez, voi putea aplica aceste cunoștințe. Domeniul imobiliar este pentru mine o provocare, iar diversitatea acestuia mă face să mă redescopăr în fiecare zi. Mă simt împlinită din punct de vedere profesional și mă văd continuând pe această linie, deocamdată.
Care sunt cele mai mari atuuri personale pe care le-ai identificat în modul în care funcționezi profesional?
Îmi place să cred despre mine că sunt o persoană modestă, care își conștientizează calitățile, deși am evitat întotdeauna să vorbesc despre ele. Prefer ca acestea să se reflecte în muncă și perseverență. Sunt o persoană deschisă care vede mereu partea bună a oamenilor și cred că încrederea se oferă, încă de la început. Nu îmi plac minciuna și falsitatea, deoarece cred despre mine că sunt un om loial atât față de entitatea pentru care lucrez, cât și față de echipa care-mi este alături. Pun mare preț pe respect, indiferent că este vorba despre respectul față de client sau față de colegi. Personal, cred cu tărie că zâmbetul sincer al clientului, afișat la finalizarea unei tranzacții, reprezintă satisfacția supremă.
Pentru tine, cum arată ansamblul rezidențial perfect în care ți-ar plăcea să îți crești copiii?
Ideea mea de acasă, acel acasă unde să-mi cresc copiii, aduce mult cu unul dintre proiectele pe care ne pregătim să le dezvoltăm în anul ce vine, H Eliade 9. Vă spuneam mai devreme că Eliade este unul dintre proiectele care-mi sunt aproape de suflet. Poate și pentru că îmi plac călătoriile și confortul, iar acest proiect, adițional locației privilegiate, serviciilor de concierge 24/7 și designului exclusivist, va dispune și de o zonă de atrium unde locatarii și oaspeții acestora vor putea regăsi atmosfera și serviciile celor mai prestigioase hoteluri din lume. Cred că de fiecare dată când plecăm într-o vacanță luxoasă ne întoarcem acasă cu părere de rău. Mi-ar plăcea să am căminul ideal construit în așa fel încât să vin cu plăcere acasă, să mă simt la fel de bine ca într-o vacanță, să mă bucur de confort și să mă simt răsfățată. Mi-as dori ca acel acasă să fie într-o zonă centrală, dar, în același timp, sigură și liniștită. Mi-ar mai plăcea ca dimineața, atunci când mă trezesc, să am vedere la lac și acces la cât mai multe spații verzi unde să îmi plimb copiii. Așa vizualizez eu căminul perfect și, după cum am mai spus și cu alte ocazii, sunt convinsă că dorințele se materializează.
Interviu realizat de: Ruxandra Rusan
Foto: Aurel Șerban
Styling: Rosalie Kanda
Make-up artist: Ana-Maria Barbu
Hairstylist: Roxana Balaci, The Beauty Station