Lexus intră în noua eră a luxului cu iahtul LY 650

Scris de Ovidiu Posirca
Publicat la data de: 08-01-2020

în: NauticNews

Producătorul auto Lexus, faimos în întreaga lume pentru mașinile sale luxoase, a marcat o premieră istorică prin lansarea primului său iaht de lux, LY 650, la un preț de 3,7 milioane de dolari.

Rezultat al unei colaborări cu Marquis Yachts din Statele Unite ale Americii, impresionanta ambarcațiune cu o lungime de aproape 20 de metri prezintă elemente de design care au consacrat marca Lexus. De fapt, lansarea iahtului marchează și intrarea brandului de mașini într-o nouă eră a luxului.

Modelul flaghship LY 650 încorporează filozofia CRAFTED a producătorului, reflectând o atenție desăvârșită la detalii și ospitalitate anticipativă prin fiecare element. „LY 650 simbolizează provocarea pe care și-a asumat-o Lexus, care aspiră să fie un adevărat brand de luxury lifestyle, să se aventureze dincolo de lumea automobilului. Colaborarea dintre echipele Toyota și Marquis Yachts a condus la integrarea sistemului Toyota în procesul de producție al ambarcațiunii pentru a îmbunătăți productivitatea și calitatea”, a spus Akio Toyoda, președintele Toyota.

Stilul iahtului este evidențiat la nivel exterior de forma carenei, volumul pupei și alte elemente precum liniile curbate, toate conferind un caracter distinct ambarcațiunii LY 650.

Lexus a colaborat cu studioul italian Nuvolari Lenard pentru designul avansat și spațiul interior care emană calitate și o atmosferă primitoare. Producătorul a acordat atenție deosebită și materialelor alese. De exemplu, ambarcațiunea obține un plus de performanță datorită carenei realizate dintr-un material compozit, alcătuit din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP) și plastic ranforsat cu fibră de sticlă (GFRP). Tot în spiritul îmbunătățirii performanței de navigație, acoperișul iahtului este aerodinamic, inspirat din designul automobilelor coupé, dublat de un cadru al pupei cu linii accentuate.

Principalii pereți sunt realizați din panouri sandwich cu capacitate excelentă de izolare fonică, astfel încât pasagerii pot discuta în liniște. Pentru a ne reaminti că vorbim de un iaht Lexus, accentele metalice au fost folosite la nivelul provei și al ferestrelor laterale, alături de prize de aer în forma literei L.

Pentru fabricarea diverselor componente, Lexus a folosit măiestria takumi. Fiecare vas dispune de inserții din oțel pentru punte personalizate, piese de mobilier realizate de artizani și cusături manuale pentru suprafețele scaunelor.

Designul interior urmărește principiul omotenashi (ospitalitate japoneză care anticipează și îndeplinește nevoile oamenilor, cu sinceritate și căldură), potrivit explicației oferite de Lexus. Astfel, spațiul interior a fost desenat în nuanțe de alb pentru o senzație de deschidere, în timp ce liniile curbate și sistemul de iluminat creativ oferă o profundă senzație de confort și familiaritate.

În salonul iahtului sunt poziționate două scaune pentru căpitan și două canapele confortabile, pe ambele părți. Sub salon sunt amenajate trei cabine, suficiente pentru șase pasageri. 

Putere și tehnologie

Ambarcațiunea vine echipată cu un sistem de operare numit LY-Link, care monitorizează principalii parametri în timp real. De exemplu, sistemul poate trimite notificări în cazul în care detectează anumite anomalii. Prin intermediul unei aplicații de smartphone conectate la acest sistem, proprietarul poate imediat să pornească sau să oprească aerul condiționat ori lumina. Pentru căpitan, interfața de navigare include panouri stilizate și un sistem de operare cu touchscreen, dar și un joystick. LY 650 mai este prevăzut cu un sistem pentru menținerea ambarcațiunii într-un punct fix pe mare.

Nu în ultimul rând, salonul poate fi transformat într-o veritabilă sală de concerte cu ajutorul unui Surround Sound System Mark Levinson, cu subwoofer.

Trecând la sistemul de propulsie, variantele sunt două motoare Volvo Penta IPS care pot produce fiecare 1.350, 1.200, respectiv 1.050 de cai-putere. Viteza maximă pe care o atinge iahtul se ridică la 31,4 noduri. Carena unică a fost realizată printr-un proces complex de modelare computerizată care permite creșterea puterii concomitent cu scăderea consumului de combustibil. Vasul obține, totodată, o stabilitate excepțională și o manevrabilitate mai bună la vitezele de croazieră.

Iahtul LY 650 a fost lansat în luna septembrie, în Boca Raton, la circa doi ani după ce Lexus a făcut publice schițe de design ale ambarcațiunii.