Acest super-iaht de 49 de metri a fost convertit într-un refugiu zen pentru mările învolburate

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 20-06-2023

în: NauticWWW

Christensen

Vasul celor de la Christensen avea un interior unghiular și auster, însă o reproiectare completă l-a transformat într-o adevărată oază de liniște și relaxare, ce plutește cu detașare peste ape. Noii proprietari și-au dorit un interior mult mai primitor, fluid și actualizat.

super-iaht

Chasseur a fost inspirat inițial din designul contemporan al modelului Odessa, realizat tot de cei de la Christensen, care are un interior fresh și sobru, desenat de Cristina Gherardi Benardeau. Construit pe aceeași platformă, Chasseur a marcat un echilibru între minimalism și modernism, cu plafoane lucioase, dulapuri de sicomor în nuanța laptelui și forme geometrice îndrăznețe. Dar noii proprietari, care au cumpărat ambarcațiunea în 2022, au găsit interiorul foarte plictisitor și îmbătrânit și l-au însărcinat pe designerul Patrick Knowles cu remedierea acestuia.

Reabilitarea din 2022 a avut loc în trei faze, la Safe Harbor Marina din Fort Lauderdale, o locație cunoscută anterior ca Lauderdale Marine Center.

Principalele obiecții ale proprietarilor se refereau la colțurile ascuțite, la 90 de grade, de la nivelul dulapurilor și mobilierului. De asemenea, nu le-a plăcut combinația de tec și arțar, care accentua estetica rigidă. Storurile venețiene de la ferestre li s-au părut și ele austere.

Echipa lui Knowles a proiectat panouri textile la comandă, cusute manual, care au fost aplicate la nivelul cabinei, pereților despărțitori, scafelor și montanților ferestrelor, pentru a îndulci aspectul general și a îmbunătăți acustica ambientală a iahtului. Peste pardoseala din tec au fost așezate covoare personalizate pentru a conferi o notă de căldură. În mod similar, ferestrele au fost dotate cu o varietate de jaluzele din plasă, draperii romane false și panouri fixe de draperii, pentru o ambianță mai primitoare. „Îți dă senzația că ești îmbrățișat de interior”, spune Knowles.

Christensen

O altă zonă controversată a reprezentat-o scara din sticlă expusă dintre puntea principală și puntea comenzii, care avea balustrade și trepte transparente. „Majorității oaspeților li s-a părut deranjant să escaladeze o scară cu trepte plutitoare, din sticlă transparentă, mai ales în timp ce se aflau pe mare”, explică Knowles. „I-a determinat să folosească scările exterioare pentru a se deplasa între punți, ceea ce era destul de nepractic.”

În loc să înlocuiască scara, designerul a proiectat o soluție de fixare prin care a plasat panouri crem cu spumă peste zonele de sticlă suspendate. În salonul principal, un nou dulap vertical de entertainment separă salonul în plan deschis de zona formală de luat masa, unde oaspeții se adună în jurul unei mese Armani personalizate.

Dulapurile întunecate și pătrate din apartamentul matrimonial au fost, de asemenea, înlocuite cu piese de mobilier mai moi și mai rotunde.

Christensen

Un interior liniștitor

„Tranchilitatea este esențială pentru proprietari”, precizează Knowles. Este un sentiment ce transpare din alegerea nuanțelor calme și neutre de albastru și crem și din utilizarea materialelor texturale, cum ar fi pielea și mohairul.

Când a fost livrat pentru prima dată, în 2016, iahtul conținea mult lemn de sicomor englezesc, acoperit cu un finisaj lăptos pentru a evita orice tonuri de roșu asociate adesea cu acest tip de lemn, dar care, cu timpul, și-a schimbat culoarea. „Sicomorul englezesc necesită anumite tratamente premergătoare care par să nu fi fost implementate, astfel încât lemnul avea o nuanță rozalie pastelată, care, într-o lumină precum cea a amurgului, se intensifică spre o nuanță mai agresivă de roz”, notează Patrick Knowles.

Pentru a evita irosirea lemnului de esență tare, acesta a fost decojit și nuanțat într-un ton de gri, după care i s-a conferit un finisaj satinat. Pe puntea inferioară, lemnul a fost vopsit în crem și acoperit cu panouri tapițate detașabile sau pânză din iarbă naturală, cu o țesătură texturată rafinată. Efectul general este deopotrivă șic și îmbietor.

Proprietarilor le place să navigheze pe coasta de est a Statelor Unite și să exploreze insula Bahamas și zona Caraibelor. Când sunt la bord, își petrec cea mai mare parte a timpului în sky lounge, unde a fost adăugată o masă de jocuri pentru a face zona mai atractivă.

Alte zone de relaxare se găsesc pe puntea deschisă cu jacuzzi și pe puntea principală de la pupa, unde un nou bar acoperit cu cuarțit natural emană rafinament. O dungă dramatică de bleumarin adaugă o notă finală extrem de reușită exteriorului iahtului. Se pare că proprietarii vor păstra noul Chasseur pentru o vreme.

Christensen