Ivana Chubbuck – Noua școală de actorie marca Chubbuck se lansează în primăvară

Scris de Luxury
Publicat la data de: 13-01-2018

în: Interviuri

Ai visat vreodată la o carieră în actorie? Sau pur și simplu să ai succes în cariera ta de business? Ai vrea să înveți din tainele celor mai de succes profesori de la Hollywood? Ei bine, avem vești pentru tine! Ivana Chubbuck, creatoarea tehnicii inovative și larg răspândite „Chubbuck Technique”, „părintele” celor mai mari actori de la Hollywood, precum Halle Berry, James Franco, Brad Pitt, Jake Gyllenhaal, Terrence Howard, Charlize Theron, Jon Voight, Jim Carrey, Eva Mendes, Jessica Biel, Beyoncé, Gerard Butler și mulți, mulți alții, își deschide porțile noii școli de actorie în primăvara acestui an.Cartea ei, „The Power of the Actor”, a fost tradusă și publicată în peste 20 de țări, faimoasa autoare având numeroase apariții în publicații internaționale caThe New York Times, People, USA Today, Vogue, GQ, Vanity Fair, The Times, The Guardian, The Sunday Telegraph, The Hollywood Reporter, L’Officiel, New York Post, Parade, Die Welt sau Die Zeit.

„M-am dus, în sfârșit, la un curs de actorie în Los Angeles și am întâlnit această profesoară minunată, Ivana Chubbuck. Ivana m-a învățat cum să mă folosesc de emoțiile mele și de tot ce mi s-a întâmplat în viață pentru a fi un actor eficient. Trebuie să țintești sus – așa că a fost un loc interesant pentru mine, ce m-a făcut să cad la pământ și să mă ridic în picioare de multe ori.” – Charlize Theron

„Ivana Chubbuck este cel mai bun profesor de actorie al secolului XXI. Profunda sa cunoaștere și înțelegere a condiției umane, cât și capacitatea de a le transmite și insufla această pricepere și studenților săi sunt remarcabile. Metodele inovatoare de predare ale Ivanei rivalizează cu cele ale marilor profesori din trecut. Filozofia ei transcende ceea ce cunoșteam odinioară despre artă și forțează actorii să descopere modalități autentice de a transpune complexitatea vieții pe ecran, dar și pe scenă. Sub tutela Ivanei, cursul carierei mele, cât și profunzimea muncii depuse s-au schimbat dramatic.” – Halle Berry

Ceea ce faci este cu adevărat fascinant și cu toții am vrea să știm cum ai ajuns să lucrezi cu unele dintre cele mai mari nume din lumea filmului. Cum ai devenit profesor de actorie pentru toate aceste staruri?
Întâi de toate, foarte mulți dintre cei cu care am lucrat – și care sunt nume mari în acest moment – erau necunoscuți la început, erau oameni care locuiau în propria mașină sau împărțeau un apartament de o cameră cu alți șapte actori aflați în situația lor; aveau chiar două sau trei job-uri. Brad Pitt, de exemplu, își luase trei job-uri îngrozitoare pentru a-și putea permite orele de actorie și traiul de zi cu zi. De pildă, a îmbrăcat acel costum de „pui” ca promoter în fața unui restaurant tematic; în plus, vindea țigări sau alte articole. Prin urmare, foarte multe nume care acum sunt faimoase nu aveau nimic și, cu toate acestea, au fost dispuse să renunțe la un stil de viață comod, ambiționându-se să atingă măreția în tot ceea ce făceau, să învețe enorm pentru ceea ce și-au dorit. Niciunul dintre cei cu care am lucrat nu și-a dorit să ajungă faimos, pentru că oamenii care își doresc faimă nu vor ajunge niciodată faimoși. Practic, trebuie să fii mândru de munca pe care o faci – și aici intervine studiul. Trebuie să studiezi foarte mult pentru a fi extraordinar și fiecare dintre noi trebuie să știe că succesul vine ca o confirmare a muncii bine făcute. Cu cât studiezi și muncești mai mult, cu atât mai de succes vei deveni. Eu fac munca asta de 36 de ani și nu m-am gândit vreodată la bani și faimă – și am ajutat atâția actori să ajungă celebri începând de la zero, la modul cel mai serios. Dar au fost oameni care au muncit foarte mult și au fost foarte tenace și concentrați pe ceea ce și-au propus să facă. E într-adevăr minunat să vezi cum ajung oamenii, de la a nu avea nimic, să aibă totul. Pregătirea și studiul continuu sunt cheia succesului pentru fiecare dintre noi.     

Care consideri că este principala îndatorire a unui începător în ale actoriei?
Aș spune că fiecare dintre noi trebuie să înceapă dintr-un punct, într-un anume loc. Sfatul meu este să nu considerați că sunteți începători, ci să considerați că este chiar prima zi din restul vieții voastre. Am întâlnit foarte mulți oameni care poate nu erau foarte talentați, dar aveau disciplina muncii și erau dispuși să-și asume riscuri în alegerile pe care le făceau. Aceștia devin, fără îndoială, oameni de succes, spre deosebire de cei care mizează doar pe talentul lor înnăscut, care nu studiază și care nu-și asumă riscuri. Cei mai mulți oameni faimoși pe care i-am văzut și i-am întâlnit sunt aceia care lucrează foarte mult și își asumă riscuri în toate deciziile pe care le iau și care, în plus, își asumă alegeri curajoase odată ce traversează frontierele actului artistic.

În afară de talent, ce alte calități ar putea recomanda pe cineva pentru a deveni un actor de succes?
Așa cum spuneam și mai devreme, talentul nu este o componentă decisivă în parcursul unui actor. Este vorba de foarte, foarte multă muncă – și asta înseamnă mult studiu. Le spun mereu celor cu care lucrez că pentru fiecare scenă pe care o au de pregătit la studioul meu din Los Angeles au nevoie de șase până la opt ore pe săptămână. Charlize Theron, de exemplu, nu numai că lucra trei-patru ore pe zi, dar avea și alte filmări și mai muncea și la alte proiecte pe care le desfășura în paralel. Alături de Halle Berry, pentru rolul din „Monster’s Ball”, am lucrat două-trei ore pe zi, timp de trei săptămâni, și după cum știți, a câștigat Oscarul. Așa cum spuneam, este vorba de foarte multă muncă, de foarte multe ore de studiu ca să ajungi până în punctul în care să descoperi cine ești cu adevărat. Cei mai buni actori sunt întotdeauna oamenii care se cunosc pe ei înșiși și care sunt extrem de curajoși. Toți actorii cu care am lucrat și lucrez încă sunt persoane curajoase care cred foarte mult în ceea ce fac și sunt foarte implicate în această industrie a filmului – o industrie în care de foarte multe ori ești refuzat și în care este foarte greu să reușești. Studiul intens te face să nu crezi în rezultate mediocre, ci să dai tot ce ai mai bun din tine.

Profilul participantului la aceste cursuri trebuie să fie cel de actor sau tehnica Chubbuck se pretează tuturor celor care caută succesul în carieră
Tehnica mea este bazată pe felul în care personajul din fiecare scenariu își folosește propria durere, traumă, nesiguranțele pe care le are în viață, cât și fricile drept combustibil pentru a atinge oricare din obiectivele pe care le are în viața reală sau pe scenă. În concluzie, înseamnă că noi ne folosim toată această durere, ori fricile, ori nesiguranța ca abilități pentru a ne autodepăși și câștiga tot ce ne dorim din scenă. Este chiar un mod foarte bun de a folosi metoda și în viața reală, nu doar în cazul unor personaje. Chiar și viața trebuie trăită într-un mod cu totul și cu totul special, și asta o putem face doar recunoscând defectele, fricile și temerile pe care le avem. În plus, mereu trebuie să ne autodepășim pentru a avea succes în carieră și în orice domeniu în care dorim să excelăm. Chiar și în dragoste! Oamenii dinamici care își folosesc toate aceste temeri pentru a depăși un anumit nivel și a crește sunt cei care vor avea succes și se vor baza pe dinamică în orice călătorie a vieții.

Unii oameni cred că după anii din școala de teatru ai terminat cu studiul, în timp ce la Hollywood este doar începutul. De cât de mult efort este nevoie pentru a deveni un actor de succes?
Cu riscul de a mă repeta – dar mereu am să spun același lucru – studiu, studiu, studiu și foarte multă muncă… acestea sunt secretele pe baza cărora oricare dintre noi poate avea parte de succes. Tehnica mea s-a dovedit a fi de mare succes pentru actorii de pretutindeni, de altfel, actori nominalizați și câștigători de Oscar, Emmy, Tony sau diverse alte premii naționale de film sau teatru. Am școli în toată lumea și vă spun cu toată dragostea că abia aștept să-i întâlnesc pe noii mei prieteni din România. Sunt sigură că mulți dintre voi veți prospera în domeniile voastre de activitate nu numai în România, ci peste tot în lume. Abia aștept să lucrez cu participanții la curs în România și să contribui la a-i ajuta să atingă succesul în proiectele lor.

Ce anume îți întreține pasiunea pentru ceea ce faci?
Lucrez cu mari actori, producători și scenariști pentru fiecare proiect și fiecare personaj în parte. Ador faptul că întâlnesc atâția oameni, atât de diferiți, și lucrez cu ei din momentul în care primesc scenariul și până la descoperirea și cunoașterea personajului. Întotdeauna lucrurile se schimbă, totul e atât de diferit, oamenii sunt unici, speciali… Oamenii cu care lucrez sunt o resursă inepuizabilă pentru mine, mă ajută să mă descopăr și îmi dau forță să-i fac să-și rezolve practic problemele pe care le au în scenariu, dar și în viața reală. Nu ai cum să nu fii recunoscător atunci când tu ești persoana care le dă putere și curaj să meargă mai departe pe scenă în recunoașterea personajului sau în viața de zi cu zi.   

David Lipper, partenerul tău de peste 20 de ani, vine la București pentru a preda tehnica Chubbuck. Chiar acum, el filmează cu Nicole Kidman pentru ultimul ei film de la Hollywood. Ne poți oferi mai multe detalii despre David, pentru toți cei care vor participa la cursurile de actorie
Întâi de toate, el a mai fost în România și foarte mulți dintre studenții lui au avut parte de succes ca actori, primind foarte multe roluri chiar în producții realizate aici, la Hollywood – în filme sau seriale mari, de succes. David a dovedit nu doar că e un profesor foarte bun care înțelege și predă această metodă, dar și faptul că cei care i-au fost studenți au obținut roluri importante în filmele americane. Ar trebui să vă simțiți norocoși că-l aveți pe David în România, cu atât mai mult cu cât vă poate împărtăși din experiențele lui ca actor. Este un om deosebit care vă va ajuta să înțelegeți și să descoperiți „Chubbuck Technique”, mai ales că această tehnică lucrează foarte mult cu partea psihologică a fiecăruia dintre noi, cât și cu ființa noastră umană pe care trebuie să o transpunem în personajul din fiecare scenariu. David Lipper știe foarte bine cum să lucreze cu oamenii și faptul că a jucat în filme alături de actori precum Nicole Kidman ar trebui să vă facă să vă simțiți norocoși că aveți o astfel de oportunitate.

Există vreo diferență între Ivana ca profesoară și Ivana ca persoană?
Pot spune despre mine că sunt o persoană autentică. Bună, rea sau indiferentă, sunt o femeie autentică și cu picioarele bine înfipte în pământ. Sunt autentică și cu studenții și actorii cu care lucrez, dar și în viața de zi cu zi. Cred foarte mult că defectele și imperfecțiunile mă fac ceea ce sunt azi, iar oamenii cu care intru în contact simt asta și le crește stima de sine, renunțând într-un fel la a mai avea atitudinea de victimă. De fapt, despre asta este vorba: a renunța să mai fii o victimă. Dacă aș deveni o altă persoană atunci când predau și lucrez cu actorii mei, în mod cert mi-aș pierde autenticitatea și nu aș mai crede cu aceeași tărie în ceea ce fac. Mi-a plăcut mereu să văd lucrurile așa cum sunt ele în realitate și să folosesc ceea ce am învățat pentru a evolua și a deveni un om mai bun.

Spui mereu că atunci când elevii învață, și tu înveți odată cu ei. La ce anume te referi, mai precis?
Fiecare scenariu și fiecare conversație sunt unice atunci când am de-a face cu studenții mei, producători sau scenariști, sportivi sau cântăreți care își doresc o carieră în actorie sau succes în domeniile în care își desfășoară activitatea. Încerc împreună cu studenții mei să găsim o corelație între experiențele personale ale fiecăruia și povestea personajului din scenariu. E o călătorie în care personajele au o istorie, chiar o revelație – trebuie să înțelegi comportamentul personajului și să nu-l judeci sub nicio formă. Este foarte important să nu judecăm arta și să încercăm să înțelegem personajul pe care îl interpretăm. Eu, una, mă mir de cât de mult cresc și învăț cu fiecare seminar pe care îl susțin peste tot în lume. Spun mereu că dacă un profesor se oprește din învățat, atunci ar trebui să se oprească din a preda studenților. Cred cu tărie că aceasta e rețeta dezvoltării, explorării și creșterii fiecăruia dintre noi, iar eu asta încerc să fac la cursurile și pregătirea cu actorii mei. Sunt convinsă că drumul meu înseamnă să contribui cu ceva în mediul în care mă desfășor prin intermediul artei.