Recomandare: Uranus Acum, expoziția vie a unui cartier dispărut la MNAC

Scris de Ovidiu Posirca
Publicat la data de: 13-12-2019

în: Art & DesignNews

Povestea dramatică a cartierului Uranus, demolat pentru a face loc pentru dezvoltarea Casei Poporului, actuala clădire care găzduiește Parlamentul, este prezentată într-o expoziție complexă la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC).

Uranus Acum, proiectul care include o expoziție, o arhivă digitală și instalații în spațiul public, poate fi experimentat până pe 12 ianuarie 2020.

Dorothee Hasnaș, curatorul proiectului, vede ”co-prezența” drept cheia de boltă a inițiativei artistice.

„Suprapunem, atât în macheta din expoziția din supanta MNAC, cât și cu instalațiile din spațiul public (în fața Academiei Române, pe treptele MNAC și în parcul Izvor) Uranus-ul de ieri cu realitatea de azi. Cum locuitorii nu au dispărut, nici realitatea lor nu a pierit odată cu cartierul: a devenit doar invizibilă pentru public, de aceea o readucem în imagini”, a explicat Hasnaș pentru Luxury.ro.

La Verisajul expoziției au participat peste 1.000 de persoane, în special tineri, care nu au văzut cartierul în picioare, spune Hasnaș. Mai mult, vizitatorii ar dori ca Uranus Acum să devină o expoziție permanentă în cadrul MNAC.

Vechiul cartier a fost readus la viață prin imagini vechi și un model 3D al cartierului, un plan reconstruit vectorial, la care se adaugă și lucruri salvate. În spațiul public, fragmente din construcțiile demolate sunt reconstituite în machete 1:1 în locațiile inițiale.

„Exista diverse inițiative care amintesc de cartier, însă aici pentru prima data am suprapus, cu multă migală și după multa cercetare (în expo avem cam 10% din informațiile care urmează a fi încărcate în timp pe platformă), planul vechi cu cel nou, curbele de nivel/pantele, străzile, casele, landmarks-urile cartierului, stadionul, mânăstirea Mihai-Vodă, Arhivele Statului, Arsenalul Armatei. Locuitorii pot identifica acum unde se află era casa lor și doritorii pot afla ce se întâmplă înainte pe aceste locuri, ceea ce nu era posibil până de curând, pentru că în această zona s-a schimbat efectiv topografia locului: un deal cu pante a fost ‘remodelat’ într-un platou, de aceea instalațiile, care țin cont de cota de înălțime, sunt ba ridicate deasupra liniei actuale a terenului, ba ‘îngropate’ în pământ”, spune Hasnaș.

Eforturile echipei din spatele proiectului nu se vor opri aici. În mod constant sunt încărcate interviuri, model 3D cu layere și fotografii pe platforma online. Sunt reconstituite digital biserici, locuințe, școli, sau grădini, fiind aduse în prim-plan mărturiile unor foști locuitori ai cartierului, martori ai demolărilor.

„Sperăm să învățam de acum înainte cum sa înnoim orașul, fără să anihilăm bucăți întregi de țesut urban și respectând viața locuitorilor, în cel mai bun caz, îmbunătățind-o”, spune Hasnaș.

Expoziția este și despre noile începuturi, despre smulgerea unor bucăți din istoria orașului, și crearea unui mediu arhitectural armonios care crește și calitatea vieții locuitorilor.

Hasnaș vorbește și despre ideea de a stimula o schimbare a locului, deschiderea acestui spațiu către public și menținerea memoriei vechiului cartier.

 

Detalii despre expoziție:

http://www.mnac.ro/event/338/Uranus%20Acum

Foto via http://e-zeppelin.ro/Uranus-acum/