MAKAB: bijuterii duale care sfidează timpul

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 18-12-2019

în: Jewels

O linie de bijuterii atipice vine să ne aprindă imaginația și să dea o dimensiune aparte acestor accesorii pe care putem să le alegem pentru a „condimenta” o ținută sau pentru a ne completa. Ștefan Cioroba a decis să parieze pe spiritualitatea obiectelor care pornesc de la povestea imaginată de designer și se finalizează prin amprenta pe care alege să o pună asupra lor cel căruia îi sunt destinate.

Argint și cafea, într-un dans amețitor al luminii și al întunericului, captat și transpus în bijuterii aparte cu imaginație și linii care „trădează” formarea de arhitect a lui Ștefan. Ne-am propus să aflăm mai multe despre MAKAB și despre povestea din spatele acestor bijuterii unice.

Câtă arhitectură poți capta într-o bijuterie?
Deși piesele au forme simple, procesul de gândire și creație din spatele acestora a fost unul complex. Nu arhitectura este importantă, ci imaginația și, ulterior, starea și emoția pe care bijuteria reușește să le stârnească celui ce o poartă. Arhitectura te ajută doar să-ți pui ordine în idei.

Cum s-a făcut legătura între pregătirea ta de bază, cea de arhitect, și designul de accesorii?
Mereu am căutat atipicul, necunoscutul în ceea ce făceam și m-am lăsat ghidat de dorința de a ieși din tipare. Nu m-am identificat niciodată complet cu profesia de arhitect. Am fost mereu atras de forme imperfecte, dar simple în același timp.

Cum începe povestea unei bijuterii MAKAB?
Povestea bijuteriilor MAKAB pornește de la contraste, de la dorința de a crea un echilibru între contraste. La începuturile timpului a fost întunericul, ce s-a metamorfozat în cafea, iar apoi, din întuneric s-a născut lumina, ce a luat forma metalului. Încă de la început am mers pe antiteza dintre bine și rău, lumină și întuneric. Totul gravitează în jurul conceptului de dualitate. Legea dualității este una din legile ce guvernează Universul – nu există dreapta fără stânga, bine fără rău, întuneric fără lumină. Ghidat de aceste lucruri, a luat naștere MAKAB.

Piesele au o geometrie fascinantă, linii curate, fluide și finite în același timp. Există în designul tău o dimensiune spirituală?
Chiar dacă recunoaștem sau nu, realizăm sau nu, în absolut tot ce facem există o parte spirituală. În crearea acestor piese m-am bazat pe geometria sacră și pe modelele fractale. Însă cred cu tărie că doar persoana care poartă o astfel de bijuterie îi poate oferi un suflu nou.

Ce materiale folosești?
Cafea și metale prețioase. La acest moment doar argint, însă în viitorul apropiat voi folosi și aur, dar și pietre prețioase.

De ce ai ales să lucrezi cu ele?
Datorită dualității și contrastelor. Argintul este un metal prețios obișnuit, în schimb cafeaua este ceva exotic și încărcat de istorie.

Cafea? Te rog, explică-mi.
Dacă privim în urmă, numeroase popoare antice aveau un cult pentru cafea. Este una din bogățiile pământului și anumite tipuri sunt pe cale de dispariție. Așadar, de ce să nu păstrăm o mică parte de istorie? În viziunea mea, cafeaua reprezintă ceva mult mai important decât credem noi. Sunt tipuri de cafea mai scumpe decât unele metale prețioase.

Ce inspiră numele pieselor din colecție?
Numele pieselor din colecție reprezintă zone încărcate de istorie, de unde se extrag anumite tipuri rare de cafea.

Ce simți că aduci diferit cu aceste bijuterii aparte?
Sunt de părere că fiecare bijuterie poartă atât amprenta celui care o creează, cât și a celui care o poartă. Despre aceste bijuterii pot spune că au apărut în urma unui proces îndelungat de creație și că, deși simple în aparență, îmbină materiale, culori și texturi care denotă unicitate și o încărcătură emoțională aparte.

Există o dimensiune dură, aspră, contrabalansată de vulnerabilitate. Ai căutat acest echilibru sau a venit de la sine?
Dorința de a atinge un echilibru, în ceea ce suntem și în ceea ce facem, cred că o avem toți. Am creat aceste bijuterii cu speranța că fiecare persoană ce le va purta se va regăsi în povestea lor. Suntem un amalgam de povești, sentimente și emoții, de vulnerabilitate și putere, iar designul și materialul acestor piese surprind cel mai bine acest echilibru.

Cum întreții o bijuterie MAKAB? Este nevoie de mai multă atenție datorită materialului atipic din care sunt fabricate?
Bijuteriile MAKAB sunt rezistente. Pietrele sunt foarte dure, iar îmbinările sunt foarte solide. Regulile de bază în întreținerea lor sunt aceleași ca la bijuteriile obișnuite.

 

Dacă ai vrea să oferi cadou o bijuterie MAKAB, cum ai descrie cel mai bine mesajul pe care îl transmite?
Păstrăm în noi un puternic amestec de energie și materie, iar acest lucru ne face invincibili. Am creat aceste bijuterii pentru a te îndemna să guști din savoarea nemuririi, pentru a explora cu simțurile ceea ce cu mintea nu poți vizualiza. Îndrăznește să te conectezi cu sinele tău autentic și devino parte din lumea MAKAB!

Bijuteriile MAKAB sunt disponibile pe www.makab.co sau în magazinele Vega Fashion Boutique (Hotel Vega, Mamaia) și Victoria 46 (Băneasa Shopping City, București).