Pasquale Bruni

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 17-03-2019

în: Jewels

Pasquale Bruni

„Luxul suprem este plăcerea de a crea bijuterii”

Aflat într-o vizită la magazinul GALT orologerie elvețiană, distribuitor autorizat pentru bijuteriile Pasquale Bruni, marele bijutier ne-a răspuns la întrebări cu sinceritate și cu zâmbetul pe buze. A fost încă o întâlnire memorabilă pentru revista LUXURY, un interviu-eveniment, un cadou perfect pentru actuala ediție de iarnă.

Foto Aurel Șerban
Foto Aurel Șerban

Au existat semne în copilărie care să anunțe succesul absolut ca bijutier din ziua de azi?
Da, dacă vreți, luând în considerare faptul că am început să lucrez pentru prima oară în domeniul croitoriei. M-am născut într-un mic oraș din Calabria, unde singura opțiune viabilă pentru un tânăr era fie aceea de a ajunge croitor, fie aceea de a deveni tâmplar. Am ales croitoria întrucât presupune atenția pentru cele mai mici detalii și fiindcă poți da frâu liber imaginației mult mai în voie și mai plenar în acest domeniu. Întotdeauna am încercat să fiu o persoană creativă, cu idei și planuri de pus în aplicare. De aceea am și pictat în tinerețe, în căutarea inspirației și a ideilor creative. Atunci când pictezi, folosești propriile tale culori, nu pe cele oferite de alții.

Apoi, după ce m-am mutat din sud în nord, am vizitat o frumoasă fabrică de bijuterii, una de tip vechi, foarte frumoasă, și cred că așa s-a întâmplat. Era la finalul anilor ‘50. Mi-am dat seama că așa pot să fiu un artist, să îmi exprim în mod creativ propriile desene și modele.

Ce v-a impresionat cel mai mult la începutul carierei?
Cum poți să obții bijuterii topind aurul și cum poți adăuga alte aliaje pentru a obține cele mai interesante și atrăgătoare nuanțe de metal, în speță din aur. Dintr-o cantitate de aur pur de un kilogram, 750 de grame de aur pur rămân, în timp ce restul de 250 de grame pot fi înlocuite de aliaje dintre cele mai interesante.

Am realizat apoi că a face o bijuterie este mult mai dificil decât să îmbraci o persoană. Atunci când realizezi o ținută, trebuie să ții cont de mulți factori, conferiți în primul rând de particularitățile persoanei respective. La bijuterii e și mai dificil, dar și mai frumos, pentru că trebuie să îți imaginezi multe din aceste coordonate. A fost cu atât mai interesant să mă joc și să realizez bijuterii, în loc de ținute vestimentare.

Daniele Bruni
Daniele Bruni
Eugenia Bruni
Eugenia Bruni

Care credeți că este secretul succesului pentru Pasquale Bruni?
Tehnologia și procesele de producție sunt extrem de importante pentru Pasquale Bruni. Această tehnologie ne permite să creăm microstructuri în interiorul bijuteriilor, care pot fi reproduse apoi în mărimi diferite. După cum bine știți, există flori, inimioare și alte modele pe care noi le reproducem la diverse scale, de la pandantive la inele sau cercei. Cu o asemenea structură putem crea chiar și ceasuri. Visul meu este să creez un ceas destinat doamnelor, un ceas care să exprime personalitatea și creativitatea specifice brandului Pasquale Bruni.

Care este definiția dumneavoastră pentru lux?
Luxul este dat de libertatea de a fi creativ. Luxul suprem pentru mine este plăcerea cu care creez bijuterii pentru doamne.

Ce trebuie să știm atunci când purtăm o bijuterie Pasquale Bruni?
Atunci când realizez o bijuterie, încerc să transmit o stare de spirit, un sentiment de fericire pe care îmi doresc să îl experimenteze cât mai multă lume. Toate colecțiile mele exprimă un concept creat cu dragoste, acestea punând în prim-plan femeia. Bijuteria este doar un atribut al acesteia, o valență suplimentară, menită să scoată în evidență tot frumusețea femeii – bijuteria fiind tributară frumuseții umane.

Galerie Foto

Care sunt piețele cele mai importante pentru Pasquale Bruni?
După Europa, o piață deja consacrată, continentul american, în special Statele Unite, reprezintă cea mai mare piață la ora actuală, urmată îndeaproape de Asia, mai ales China. Deloc de neglijat este piața din Europa de Sud-Est, cu precădere România. Profit de ocazie pentru a le mulțumi celor de la GALT orologerie elvețiană pentru excelenta colaborare, cu rezultate foarte bune.

Un ultim sfat înainte de a alege o bijuterie semnată Pasquale Bruni?
Să alegeți cu inima, cu ochii și cu sufletul deschis! Nu contează ce este la modă, contează ce vă place dumneavoastră și ce vă transmite respectiva bijuterie. Există o legătură specială pentru oricine poartă o bijuterie, una intimă și extrem de personală.

Bijuteriile Pasquale Bruni sunt disponibile în magazinul GALT orologerie elvețiană, situat pe strada George Enescu, nr. 5, București.

Foto Aurel Șerban
Foto Aurel Șerban