Muzica ne poate schimba vibrația și energia, iar Grațiela Marineață reușește să facă acest lucru prin îmbinarea celor două mari pasiuni ale sale: muzica și dezvoltarea personală. Cu o carieră bogată ca violonistă și cu numeroase concerte susținute atât în România, cât și în Europa, Grațiela încearcă să vindece sufletul oamenilor atât prin muzica sa, cât și prin sesiunile de terapie pe care le susține. După ce și-a început călătoria de reconectare cu sinele, frumoasa violonistă și-a dat seama că își dorește să-i ajute și pe cei din jurul său să își găsească liniștea și a început o formare profesională în acest sens. Astăzi, Grațiela Marineață este nu numai violonistă, dar și life coach. Ce reprezintă acest lucru, cum a intrat în sfera dezvoltării personale, dar și cum putem noi să ne gestionăm emoțiile negative vom afla în interviul următor.
Cine este femeia Grațiela Marineață? Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?
În primul rând, sunt un copil jucăuș. Sunt om, fiică și, de curând, logodnică. Îmi place să mă bucur de multe lucruri simple ale vieții. Îmi place să văd oamenii zâmbind și îmi place să fac oamenii să zâmbească. Îmi place să iubesc și să mă simt iubită. Desigur, am și o latură adultă, cu o inteligență curioasă care caută răspunsuri la marile întrebări ale existenței. De exemplu, la 4 ani, am întrebat-o pe bunica: „Ce era înainte să existe Dumnezeu?”. Sunt preocupată de ordine în viață și de armonie. Asta probabil și de la semnul Fecioarei, zodia mea. Iubesc frumosul. Mă interesează interconectarea oamenilor, integrarea individului în Întreg.
Profesia ta de bază este cea de violonistă? Unde se întâlnește muzica cu zona de dezvoltare personală?
De la 7 ani am început să studiez vioara. Mai întâi, în cadrul Liceului de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești, apoi am absolvit Universitatea Națională de Muzică București. Am avut multe colaborări și proiecte, atât în țară, cât și în străinătate. Muzica ocupă un loc foarte important în viața mea și îmi doresc să rămână așa mult timp de aici încolo.
În urmă cu doi ani, aducând împreună cele două laturi ale personalității mele – muzica și dezvoltarea personală –, am organizat câteva workshopuri de eliberare emoțională prin muzică. În prezent, mă axez atât pe muzică, cât și pe facilitarea Constelațiilor Familiale în sesiuni online. Intenționez să creez noi ateliere prin care să folosesc din nou muzica în sfera dezvoltării personale.
Cum ai devenit interesată de activitatea Constelațiilor Familiale și ce te-a determinat să urmezi o formare profesională în această direcție?
Povestea mea a început demult. Acesta este și titlul unei cărți de căpătâi în inițierea Constelațiilor Familiale. Îmi amintesc primul workshop de Constelații la care am participat acum cinci ani și la care mi-am lucrat prima temă personală – relația cu mama. Mi s-a părut extraordinar felul în care s-au pus „în scenă” elemente din inconștientul meu și al familiei mele. Am văzut și am înțeles lucruri din altă perspectivă, care m-au mișcat în interior, astfel încât, după terminarea acelui workshop, am simțit să-mi sun părinții și să le cer iertare pentru judecățile pe care le aveam față de ei, dar și să le mulțumesc pentru viața care a venit de la ei către mine. Procesul vindecării necesită răbdare și timp, așa că au urmat multe alte teme pe care le-am lucrat în cadrul Constelațiilor Familiale, în paralel cu terapia personală.
Fiind pasionată de această metodă, prin care am lucrat destul de mult cu mine, am simțit să fac o formare în Constelațiile Familiale cu obiecte simbolice, să studiez Psihogenealogia și să facilitez și eu constelații.
Ce sunt aceste constelații și cum funcționează această terapie pentru comportamentele inconștiente?
Constelațiile Familiale reprezintă o metodă terapeutică creată de Bert Hellinger, psihoterapeut german, filosof, fost preot și misionar în Africa de Sud timp de 16 ani. Numele de „Constelații Familiale” este o traducere din limba germană, care înseamnă „a așeza familia în spațiu”.
Metoda Constelațiilor Familiale este considerată a fi o terapie fenomenologică, psihogenealogică existențială, ce intervine în rezolvarea unor experiențe dificile pe care le trăim în prezent, dar care au rădăcini în evenimentele traumatizante din trecutul nostru sau al familiei din care facem parte. Tot ce s-a petrecut în viețile strămoșilor, în familia noastră, influențează modul în care gândim, simțim și ne comportăm în prezent. Și le vom transmite mai departe următoarelor generații, dacă nu reușim să alegem altfel.
Constelațiile repun în ordine sistemul familial, reașezând fiecare individ la locul său, în raport cu ceilalți. De fapt, prin această reechilibrare apare vindecarea.
Cărui public îi este adresată activitatea Constelațiilor Familiale?
Metoda se adresează oricărei persoane care se simte blocată în viața sa, care simte că nu își trăiește propriul destin, experimentând tipare repetitive, conflicte, depresie, stres, dureri emoționale și fizice, blocaje, nereușite relaționale sau profesionale, însă care dorește să trăiască o viață cât mai liniștită, fericită și împlinită.
Cum decurge o sesiune de terapie?
Pentru început, ascult povestea clientului. Văd intenția și tema pe care dorește să o abordeze. Identificăm împreună emoțiile și senzațiile fizice cu care se confruntă în prezent. Facem analiza arborelui genealogic, explorând evenimentele importante (divorțuri, despărțiri, accidente, morți tragice, premature, pierderile persoanelor dragi, pierderi de sarcină, avorturi, secrete de familie, război etc.). Prin această analiză se identifică tipare semnificative și se produc conștientizări profunde.
Apoi ne conectăm în câmpul energetic al obiectelor simbolice. De aici vedem „poza” inconștientului familial. Ultimul pas constă în intervenția de reașezare sănătoasă în arbore și reconectarea clientului cu strămoșii din arborele genealogic.
Cum te-au ajutat pe tine Constelațiile Familiale și cum ai perceput schimbările care au avut loc în viața ta?
Atât Constelațiile Familiale, cât și terapia personală, pentru că ele merg mână-n mână, mi-au transformat mult viața. Spuneam că povestea mea a început demult. Atunci când aveam aproximativ 2 ani, părinții mei au divorțat. Am fost crescută de tatăl meu și de familia lui, iar mama venea din când în când să mă viziteze. Divorțul lor, dar mai ales despărțirea de mamă m-au impactat profund. A fost nevoie de multă muncă (prin terapii și constelații) ca să mă reconectez cu copilul interior, să reușesc să mă poziționez sănătos în primul rând față de mama mea, apoi față de întreaga familie. Pentru că îmi vindec tot mai mult relația cu părinții, și celelalte relații din viața mea se armonizează, mai ales relația mea de cuplu, în care iubesc și mă simt mai iubită ca oricând.
Ce anume te ajută să-ți menții echilibrul?
În primul rând, relația pe care o am. Consider că nu suntem făcuți să fim singuri, iar începutul oricărui sistem este în doi. În al doilea rând, lucrul cu mine. Sunt multe teme de viață și nimeni nu este perfect. De aceea e necesar să ne îndreptăm privirile și către ceea ce nu merge chiar atât de bine, ca să păstrăm echilibrul.
Care este cea mai mare frică a ta?
Trăind foarte devreme abandonul mamei, mult timp pentru mine a fost greu să fiu singură. Am învățat să mă agăț de oameni, ca mecanism de apărare, și uneori să port o mască socială. Însă am înțeles că transparența și autenticitatea sunt cheia. A cere sprijin în fața unei frici și a vorbi deschis despre asta cu un specialist sau cu omul apropiat nu este rușinos, nu este lipsă de putere, ci este benefic pentru vindecarea trecutului.
Ne poți oferi un sfat pentru gestionarea emoțiilor negative?
În primul rând, nu trebuie să fugim de ele. Emoțiile negative nu sunt emoții negative în sine, ci sunt semnale despre starea noastră. Este sufletul care are nevoie de ajutor și ne cere să îl auzim, să facem ceva pentru el. Altfel, intensitatea crește și viața nu mai curge. Pot apărea probleme, crize, rătăciri de drum. Întotdeauna există o cale, dacă vrei să-ți fie bine, iar emoțiile pot să ți-o arate.
Ca tehnică simplă, ne dăm voie să simțim ceea ce simțim. Ascultăm mesajul. Ce ne spune emoția? Care e mesajul? Ce vreau să fac cu acest mesaj? Emoțiile nu sunt dușmanii noștri, ci sunt aliați prețioși.
Ce te inspiră în viața de zi cu zi?
Din păcate, mult timp am fost „inspirată” de modele externe, însă am realizat că aceste modele nu erau chiar modele, ci inspirația era mai degrabă o copie. Atunci am început să mă caut pe mine. Cine sunt? Ce îmi place? Ce își dorește inima mea? Și răspunsurile au început să apară, iar lumea a început să se schimbe în bine, interior și exterior. E un proces continuu. Încă sunt pe acest drum, dar mă simt din ce în ce mai așezată. Învăț din relație, din terapie, din lucrul cu clienții, de la ceilalți.
Care sunt pasiunile și hobby-urile tale?
Când eram mică, visam să călătoresc. Apoi, purtată de targetul carierei, m-am centrat foarte mult pe ea. În ultimul timp, odată cu relația, am început să-mi îndeplinesc mai mult visul de a călători. Descopăr locuri frumoase, energii speciale, culturi, oameni, mâncăruri delicioase. Și e și mai frumos în doi.
Care este cel mai mare vis pe care vrei să ți-l îndeplinești?
În primul rând, visul meu este să am o familie fericită, să reușesc eu așa cum unii dintre înaintașii mei poate nu au reușit.
Ce planuri ai pentru viitorul apropiat sau îndepărtat?
Mult timp am avut agende, planuri, chiar și un vision board. Am învățat, însă, să le înlocuiesc cu altceva – să-mi deschid inima din ce în ce mai mult spre Viață și spre drumul pe care mi-l șoptește Sufletul.