Dr. Elena Martin

Despre carieră, familie și pasiune

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 20-12-2019

în: Cover

Dr. Elena Martin a ales drumul chirurgiei plastice și își definește relația cu meseria ca pe o mantră căreia alege să îi închine timp, resurse financiare pentru perfecționare continuă, dar mai presus de orice, pasiune. O pasiune pentru firesc, în toate privințele. De la rezultatele pe care le creează în cabinet până la relația cu pacientele și, mai ales, cu familia sa, în care echilibrul între medicină și viața privată se făurește cu atenție, respect și umor. 

Cum v-ați apropiat de domeniul medicinei? Cine v-au fost mentorii în anii de început?
Am știut dintotdeauna că îmi doresc să fiu medic. Model am avut în familie, mama a fost pneumolog. Am urmat în liceu profilul chimie-biologie, medicina a fost întotdeauna prima și unica opțiune, motiv pentru care am și intrat prima la facultate. Să vă mai spun că am fost o tocilară, așa cum zic prietenele mele, atât în liceu cât și în facultate? Chiar mi-am dorit foarte mult să devin medic și acum pot spune că am făcut cea mai bună alegere. E un domeniu care mă fascinează, sunt tot timpul conectată, nu simt oboseală. Pe mine profesia mea mă împlinește, nu mă obosește absolut deloc.

Care este cea mai amuzantă amintire din timpul facultății?
Primul lucru care îmi vine în minte e prima zi la cămin. Am greșit căminul în care stăteam și am intrat relaxată în altă cameră. Stăteam în U3 și am intrat în U2… (zâmbește – n.red.)

De ce ați ales latura chirurgiei plastice și nu o altă specializare?
Trebuie să recunosc că nu mi-am dorit dintotdeauna să fiu chirurg plastician. La începutul facultății nici nu prea știam bine ce implică chirurgia plastică. În anul III de facultate am descoperit chirurgia generală. Mi-a plăcut foarte mult, dar am vrut să încerc și altceva. Am făcut stagii la Paris pe secții de chirurgie toracică, cardiovasculară și chirurgia mâinii la copil. Atunci mi-am dat seama că îmi doresc chirurgie plastică. În țară m-am îndrăgostit de microchirurgie, chirurgia detaliilor ultra fine sub microscop. Mi-a plăcut foarte mult, am făcut inclusiv lucrarea de diplomă în acest domeniu.

Care sunt abilitățile pe care trebuie să le aibă un chirurg plastician pentru a face performanță?
Ca în orice domeniu, pasiunea, ambiția și determinarea cred că sunt foarte importante. Legat de chirurgia plastică, ochi ager atent la detalii, rezistență fizică (sunt intervenții care durează și șase-opt ore), răbdare și iar pasiune.

Ce înseamnă performanța în acest domeniu?
Performanța în chirurgia estetică înseamnă pacienți mulțumiți. Sunt cazuri foarte provocatoare în domeniul esteticii, revizii, operații combinate. Performanță fără pasiune nu se poate. Performanță fără studiu constant nu se poate. Trebuie să înveți în permanență. Medicina evoluează uimitor, iar dacă nu ești actualizat, nu ai cum să faci performanță.

Trăim într-o perioadă în care avem încă, pe de o parte, influența puternică a unei imagini impecabile (așa cum o vedem pe podiumuri, în reviste) și începe să se pună accent pe o revenire spre firesc. Imperfecțiunile au farmecul lor, ne dau personalitate. Cum se reflectă acest „conflict” de percepție a frumosului în medicina estetică?
Complicat și adevărat. Am uneori paciente care îmi spun că vor tenul cum este cu filtrul de la Facetune. Influența media este una puternică și nu în sens pozitiv, de multe ori. Este de datoria medicului să discute despre așteptările realiste ale intervențiilor estetice. Nu poți opera după poze, nu poți să faci din cineva, altcineva. Le spun des că trebuie să plece de la mine din cabinet mai frumoase, dar sănătoase. Asta e cel mai important.

Care sunt motivele cele mai pertinente care aduc o persoană în cabinetul dumneavoastră?
În clinica mea am multe paciente mămici. Sarcina vine cu schimbări la nivelul feței și al corpului. Tratăm cearcănele apărute în urma nopților nedormite, excesul de piele, vergeturile etc. Genetica are un rol important. Am paciente mămici care au trei copii și au nevoie doar de tratamente de întreținere. Ne adaptăm de la caz la caz, scopul fiind același: frumusețe naturală și stimă de sine. Mai sunt și femei care au avut o perioadă în care s-au neglijat, au mâncat mai mult, au uitat de ele, care nu se află într-o formă fizică și psihică bună, care au nevoie de o schimbare ca să recâștige încrederea în ele. Le spun mereu că totul e rezolvabil și lucrăm împreună la asta.

Care sunt cele mai mari schimbări pe care le remarcați la paciente după o intervenție reușită? Mă refer acum atât pe plan fizic, cât și pe plan personal.
Impactul pe care îl are chirurgia estetică este enorm. Enorm! De curând, am avut o pacientă care mi-a spus înaintea unei intervenții de mărire de sâni că este cea mai importantă zi din viața ei, căsătorită fiind! Stima de sine crescută se vede încă de la primele controale postoperatorii, văd zâmbete încrezătoare adeseori în pozele de după intervenție. Le simt că sunt fericite. Este foarte important să învățăm să ne facem fericite, să trăim bine cu noi.

De ce ne influențează atât de mult felul în care arătăm? Este, oare, posibil să ratăm momente cu potențial fenomenal din cauza unui complex? Este chirurgia plastică soluția?
Da, clar da. Sunt complexe care uneori ne blochează. Poate este greu de acceptat, dar și studiile au arătat avantajele persoanelor frumoase: sunt acceptate mai ușor la interviuri, au venituri mai mari comparativ cu colegii lor aflați pe aceleași poziții, s-a demonstrat că dacă o companie are un director de vânzări frumos, are rezultate mai bune, oamenii frumoși își găsesc mai ușor parteneri… Sunt niște studii foarte ample pe segmente clare. Inclusiv în natură frumusețea are avantajele ei. Penajul bogat al păsărilor, anvergura coarnelor la cerb se traduc prin fertilitate și sănătate.

Ce se întâmplă în acele cazuri extreme când o persoană devine dependentă de intervențiile chirurgicale estetice până în punctul în care devine irecognoscibilă?
Se întâmplă faptul că refuz aceste cazuri.

Cum ar trebui să arate un rezultat ideal?
Există anumite proporții ideale, numărul de aur în chirurgia estetică variază în funcție de fiecare intervenție. Trebuie să acceptăm că fiecare corp este unic și este frumos în felul lui. Întotdeauna o intervenție estetică trebuie să încadreze armonios și natural.

Care sunt operațiile estetice cel mai frecvent solicitate în România?
În practica mea, blefaroplastia, mărirea/ridicarea sânilor și abdominoplastia.

Care sunt operațiile cele mai spectaculoase pe care le-ați făcut până acum?
Spectaculoase sunt cazurile în care combinăm intervențiile. Mommy makeover – ridicarea sânilor, abdominoplastie, lipo HD.

Dar momentele cele mai importante de pregătire și perfecționare profesională?
Toate experiențele au contribuit la ceea ce sunt astăzi. Cred că experiențe bune și foarte bune mi-au
dat împlinirea supremă. Nu mă pot opri asupra uneia în mod special. Îmi plac stagiile de pregătire cu somități internaționale în domeniul meu. Nu prea ratez nimic. Am mers până la capătul lumii ca să învăț de la un profesor american finețea cusăturilor și să operez alături de el. Am făcut un stagiu cu dr. Zein Obagi, un dermatolog fabulos care a scos o gamă de dermatocosmetice fabuloasă. Acestea sunt bucuriile mele, să operez și să învăț de la cei mai buni profesioniști în domeniu. Investesc foarte mult în asta.

Ce înseamnă Fellow EBROPRAS?
Fellow EBROPRAS este o titulatură pe care mi-am
dorit-o foarte mult. Presupune admiterea unui examen european, pe care eu l-am dat la Bruxelles, din toată curiculla de chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă. Este un examen în două etape, prima teoretică, a doua cu opt cazuri clinice, care se susține în fața unei comisii de la Bruxelles. Nu ai timp de gândire, trebuie să prezinți imediat cazul. E simplu – știi sau nu știi. Mă simt tare mândră că am promovat acest examen, alături de colegi din alte state.

Dar Aesthetic Boost?
Aesthetic Boost este un eveniment anual dedicat pacientelor mele dragi. Ne întâlnim anual ca să le pun la curent cu cele mai noi tehnici în domeniu. E un eveniment frumos, ne ascultăm una pe alta, ne sfătuim, eu le răspund la absolut toate întrebările – și noi, femeile, avem multe întrebări… Îmi dedic ziua aceea lor, dar și mie, pentru că este o reală plăcere să interacționez cu pacientele mele. 

Cum v-a influențat experiența din Statele Unite?
M-a influențat mult ca gândire clinică și, evident, am descoperit tehnici moderne în atitudinea chirurgicală.

V-a tentat să rămâneți acolo? De ce?
Poate la un moment dat m-a tentat. Dar nu pentru mult timp. Aici am putut să le am pe toate – o familie frumoasă, carieră și pacienți frumoși. A fost alegerea mea și nu o regret nicio secundă, sunt o femeie împlinită și un medic fericit.

Cum arată o zi din viața Elenei Martin?
Dorm puțin. Mă trezesc la ora 6:00. Urmează un moment dulce, biberonul lui David. Luni dimineața obișnuiam să mergem împreună la înot, dar acum merge la creșă. Apoi plec spre clinică. Am zile doar de operații, consultații sau injectări. Întâlniri și interviuri uneori. Nu simt când trece timpul în clinică. În jur de 9 seara ajung acasă. Pare monoton, dar nu e. Pentru că fiecare zi la clinică este absolut unică.

Care este locul preferat din București pentru umplut bateriile? Dar pentru liniștit sufletul?
Micul dejun, sâmbătă dimineața, împreună cu soțul și cu David, la o terasă liniștită. Nu am un loc anume, îmi plac mai multe, dacă sunt cu ei contează mai puțin locul. Muncesc mult și trăiesc foarte intens momentele când suntem împreună.

Care este ultima vacanță din care v-ați întors cu convingerea că veți reveni în locul respectiv?
Weekend-ul la Roma, cu soțul meu, după un an și un pic de proaspeți părinți.

Ce înseamnă o seară reușită în timpul săptămânii? Dar în weekend?
Fiecare seară este la fel de liniștită în timpul săptămânii pentru că, de cele mai multe ori, terminăm destul de târziu amândoi operațiile. Weekend-urile sunt foarte animate. Parc, terase, petreceri de copii – după voia lui David…

Un hobby pentru care v-ați dori mai mult timp?
Mi-aș dori să fac mai mult sport, dar nu am timp. Poate încerc noaptea, că mie oricum nu îmi place foarte mult somnul, pierd timp! (zâmbește – n.red.)

Care sunt lucrurile în fața cărora nu rezistați la shopping?
Nu fac shopping. Cea mai lungă sesiune de shopping durează 30 de minute. În rest, rezolv această parte online. Sunt foarte bucuroasă că acum poți cumpăra online cam orice și că nu trebuie să mă deplasez. Nici când sunt plecată nu sunt punctul meu forte magazinele.

Care sunt produsele cosmetice de care nu v-ați putea lipsi?
Produsele Zein Obagi – gel, polish, growth factor. Toate! Sunt îndrăgostită de ele. Le spun mereu pacientelor mele că cel mai important e să ai o piele sănătoasă.

Vicii – se spune că, indiferent dacă se schimbă în timp, suma lor rămâne aceeași. Care sunt viciile cele mai plăcute la care nu ați renunța?
Nu beau, nu fumez. Beau cafea, cam două-trei pe zi. Se pune? Și muncesc mult. Cred că ăsta e viciul meu.

Care sunt viciile care ne afectează cel mai mult sănătatea și frumusețea?
În principiu, dacă e viciu, clar ne afectează. Legat de frumusețe, fumatul are un impact foarte mare asupra calității pielii și a capacității de vindecare.

Care este cel mai prețios dar pe care ni-l putem face noi, femeile, pentru o tinerețe cât mai lungă, atât pe plan fizic cât și mental?
Să fim fericite în fiecare zi. Am paciente care au primit cadou din partea soților intervenții de augmentare mamară. Nu vă puteți imagina cât de fericite au fost când au realizat de ce se află în cabinet. Starea de fericire face minuni!

Un moment din viață când timpul v-a fost prieten bun?
În fiecare zi spun că timpul trece în avantajul meu. De ce nu ar fi așa? Îmi fac planuri de viitor frumoase, David crește în fiecare zi și nu contenește să mă surprindă…

Un moment în care v-ar fi plăcut să-l opriți în loc?
Când l-am ținut pe David în brațe prima dată. 

Cum funcționează o relație între doi medici? Ați spus mai devreme că și soțul operează până târziu.
Perfect. El îmi vorbește despre hernii de disc, eu despre blefaroplastii. Râdeam cândva și spuneam că David nu o să zică la primele lui cuvinte „mama” sau „tata”, o să zică ceva medical. Suntem amândoi pasionați de profesie și atunci funcționăm cumva în aceeași lume, ne înțelegem perfect pasiunea și ne respectăm determinarea cu care o facem. El știe cât de mult înseamnă pentru mine să excelez în profesia mea, eu știu cât de complicată și solicitantă e viața unui neurochirurg și îl admir și mai mult pentru asta. Ne iubim, am construit împreună o familie frumoasă, momentele noastre în trei sunt cea mai mare bucurie a noastră.

Interviu realizat de: Ruxandra Rusan
Foto: Aurel Șerban
Styling: Rosalie Kanda
Make-up artist: Ana-Maria Barbu

Hairstylists: Mirela Văduva și Roxana Balaci,
The Beauty Station
Studio: Foto & Film 365

Galerie Foto