Castelul Bethlen-Haller – Un colț de rai pe plaiurile mioritice

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 24-12-2021

în: NewsTravel

Castelul Bethlen-Haller

Castelul Bethlen-Haller este mai mult decât o construcție impozantă sau un loc din Transilvania pe care să îl vizitezi. Este, mai presus de toate, un spațiu în care timpul curge firesc, ca un vin bun care umple cupele atunci când poveștile sunt nu doar spuse, dar mai ales trăite și retrăite alături de oameni dragi.

Situat în Cetatea de Baltă, județul Alba, Castelul Bethlen-Haller are o istorie impresionantă. Construit de tatăl cancelarului Transilvaniei, Miklos Bethlen, între anii 1560 și 1624, în stil renascentist, castelul are patru turnuri amplasate în cele patru colțuri, după modelul castelelor de pe valea Loirei. Acesta a fost gândit ca un castel de vânătoare și agrement, nicidecum ca o reședință cu scop de apărare. Din acest motiv, menționarea și, mai ales, descrierea castelului în documentele vremii e foarte săracă, nepermițând o documentare foarte amplă.

Castelul Bethlen-Haller

De-a lungul secolelor, castelul a cunoscut perioade de glorie, dar și de decădere. A fost moștenit, donat, pierdut la cărți, confiscat de autorități, răscumpărat și renovat, având peste 45 de proprietari. Familia grofului Haller a locuit în castel până la naționalizare. În perioada comunistă, castelul a aparținut I.A.S. Jidvei, aici funcționând secția de șampanizare, iar în turnuri fiind amenajate spații de locuit pentru muncitori. Este o perioadă ,,neagră” din istoria castelului, când s-au produs modificări și distrugeri semnificative.Tot atunci au dispărut și piesele decorative, argintăria și mobilierul de diferite stiluri, cu care fiecare generație de proprietari a personalizat spațiile castelului. După 1989, familia Haller a revendicat castelul, iar ultimul său descendent l-a vândut familiei Necșulescu. Astfel, în 2003 a început prima parte a unui proces complex de renovare și restaurare, având ca scop redarea aerului medieval de odinioară.

Castelul Bethlen-Haller

Înconjurat de o priveliște impresionantă, Castelul Bethlen-Haller etalează o arhitectură uimitoare, adăpostind colecții inedite. În sala mare de primire a castelului, se află un portal din piatră, sculptat în stil renascentist, care decorează intrarea în Turnul cu ceasuri. Pe scara din lemn de stejar, construită într-o spirală perfectă, fără nicio îmbinare metalică, doar în cuie de lemn, se făcea accesul către nivelurile superioare până la construirea frontispiciului. În Europa mai există doar câteva scări de lemn din perioada respectivă păstrate la fel de bine. Zidurile scării găzduiesc o inedită colecție de ceasuri țărănești și pendule care datează de la începutul secolului al XIX-lea până la început de secol XX.

La etajul doi au fost amenajate patru camere pentru cazarea oaspeților, situate în turnuri. Spațiile dintre turnuri au fost gândite și realizate ca niște spații de expunere a diverselor colecții de sticlă veche, carte veche etc. În această zonă a fost reconstituită o suprafață cu modelul parchetului original din lemn de stejar.

Castelul Bethlen-Haller

Din sala mare de primire se coboară în sala mare de degustare pe trepte din lemn de stejar care datează din anul 1560. Pe vremea grofului Haller, aici era bucătăria cu dependințele aferente unde se pregătea vânatul, se curăța zarzavatul și se gătea. Acum, în două dintre cele patru turnuri se află o valoroasă vinotecă, mai există o cămară cu bunătăți preparate la castel, o zonă unde pot avea loc degustări rapide, în picioare, și o alta unde se pot desfășura degustări mai elaborate și mese festive.

În curtea interioară au fost construite șase camere pentru cazarea oaspeților și o terasă acoperită. Pe domeniul castelului se află și o bisericuță romano- catolică, ce a fost construită în 1780 și atestată documentar din vremea grofului Haller, ca fiind bisericuța familiei. Vă puteți opri în Cetatea de Baltă, preț de o zi sau două, să vizitați Castelul Bethlen-Haller și împrejurimile lui, plantațiile viticole și cramele și, desigur, să degustați vinurile Jidvei atent alese și asociate cu preparate culinare savuroase.

Galerie Foto