Un portret cu Frida Kahlo a fost vândut cu 35 de milioane de dolari

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 19-11-2021

în: News

Frida Kahlo

Un autoportret realizat de Frida Kahlo, care a fost păstrat într-o colecție privată timp de 30 de ani, a fost vândut la licitație la un preț record de 34,9 milioane de dolari.

Tabloul Diego y yo (1949) o înfățișează pe artistă cu lacrimi în ochi; iar suprapusă pe frunte este o imagine a soțului ei, muralistul Diego Rivera, care are el însuși un al treilea ochi. Rezultatul a depășit de patru ori recordul anterior al artistei, de 8 milioane de dolari, care a fost atins în 2016 atunci când tabloul ei din 1939 Two Nudes in the Forest (Tărâmul în sine) a fost vândut la Christie’s din New York.

Doar doi ofertanți – unul la telefon cu Julian Dawes, co-șeful Sotheby’s al departamentului de artă modernă și impresionistă din New York, și celălalt la telefon cu Anna di Stasi, vicepreședinte senior Sotheby’s pentru artă latino-americană – au concurat pentru lucrare. Pictura, care a avut o ofertă irevocabilă, a fost licitată de clientul lui di Stasi la un preț de 31 de milioane de dolari, cu puțin peste estimarea inițială de 30 de milioane de dolari. Cumpărătorul câștigător a fost Eduardo F. Costantini, fondatorul Malba, Museo de Arte Latino-americano de Buenos Aires.

Pictura care o înfățișează pe Frida Kahlo a fost vândută de un descendent al unui colecționar din New York, care a cumpărat tabloul în 1990 de la Sotheby’s cu 1,4 milioane de dolari. Înainte de această vânzare, a aparținut scriitorului și criticului din Chicago Florence Arquin, care era prieten cu Rivera și Kahlo.

Lucrarea „Diego y yo” nu numai că a adus un nou record pentru Kahlo, dar a devenit și cea mai scumpă lucrare a unui artist din America Latină vândută vreodată la licitație, depășind recordul anterior deținut de tabloul Rivalii a lui Rivera, care s-a vândut la Christie’s pentru 9,8 milioane de dolari.

„Rezultatul remarcabil din această seară îi asigură și mai mult locul în eșalonul de licitație căruia îi aparține, ca unul dintre adevărații titani ai artei secolului al XX-lea”, a declarat Dawes.