„Blue Marilyn” va fi scos la licitație pentru 200 de milioane de dolari

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 22-03-2022

în: News

Blue Marilyn

Pe 21 martie, Christie’s și-a anunțat intenția de a oferi tabloul lui Andy Warhol din 1964 „Shot Sage Blue Marilyn” pentru o valoare estimată la 200 de milioane de dolari în New York, în luna mai. Se așteaptă ca portretul serigrafiat al celebrei actrițe de la Hollywood Marilyn Monroe să devină cea mai scumpă operă de artă a secolului al XX-lea.

Potrivit Christie’s, Wall Street Journal a raportat că opera de artă are cel mai mare preț cerut la licitație pentru o piesă de artă. Dacă vânzarea va atinge așteptările, ar putea dubla recordul actual al lui Warhol de 105,4 milioane de dolari atunci când pânza sa din 1963 „Silver Car Crash (Double Disaster)” s-a vândut în 2013 la Sotheby’s, potrivit ARTnews.

Casa de licitații britanică vinde lucrarea notabilă în numele Fundației Thomas și Doris Ammann din Zurich. Toate încasările vor fi donate fundației pentru îmbunătățirea asistenței medicale și a educației copiilor din întreaga lume. În cele din urmă, vânzarea picturii va reprezenta cea mai mare licitație filantropică de la colecția lui Peggy și David Rockefeller în 2018, în valoare de 832 de milioane de dolari.

Pentru „Shot Sage Blue Marilyn”, Warhol a făcut o fotografie din filmul „Niagara” al lui Henry Hathaway din 1953 și apoi i-a prezentat lui Monroe o față roz, buze rubinii, păr galben și fard de ochi albastru pe un fundal albastru salvie.

Președintele Christie’s al artei din secolele XX și XXI, Alex Rotter, a remarcat că opera de artă este una dintre cele mai mari picturi din toate timpurile – alături de Mona Lisa a lui Da Vinci, Nașterea lui Venus a lui Botticelli și Les Demoiselle d’Avignon de Picasso.

„Cea mai semnificativă pictură care a fost scoasă la licitație într-o generație, Marilyn de Andy Warhol este apogeul absolut al pop americanului și promisiunea visului american care încapsulează optimismul, fragilitatea, celebritatea și iconografia, toate în același timp.” Rotter adaugă că piesa Marilyn înlocuiește arta și cultura secolului al XX-lea, depășind genul portretului din America.