Cea mai scumpă carte vândută la o licitație

Scris de Luxury
Publicat la data de: 31-01-2014

în: News & Features

World's most expensive book sells for $14 mn
Un volum de psalmi datând din 1640 – prima carte tipărită în America – a devenit cea mai scumpă carte vândută vreodată la licitaţie, după ce a fost achiziţionată cu 14,1 milioane de dolari, la New York. Casa de licitații Sotheby’s a închis după numai câteva minute licitația ce a pornit de la 6 milioane de dolari, preţul final fiind de 14.165.000 dolari.

Cumpărătorul este miliardarul şi filantropul american David Rubenstein, care intenţionează să „împartă” cartea cu publicul american, împrumutând-o mai multor biblioteci şi plasând-o apoi, pe termen lung, într-una dintre acestea. Ediţia princeps a „Bay Psalm Book” vândută la New York a fost redactată şi tipărită în anul 1640 de pelerinii din Cambridge, în Golful Massachusetts, la doi ani după achiziţionarea primei tiparniţe de la Londra. Acei pelerini, animaţi de un sentiment religios profund, au redactat o nouă traducere a versiunii ebraice a „Cărţii psalmilor”, mai fidelă, după părerea lor, decât aceea pe care o aduseseră cu ei din Anglia.

Prima ediţie a „Bay Psalm Book” a fost tipărită în 1.700 de exemplare, un număr suficient pentru familiile de colonişti care trăiau în acea epocă în statul Massachusetts. Volumul vândut la licitație face parte dintre cele 11 exemplare ale respectivei ediţii, care s-au păstrat până în zilele noastre. Acesta aparţinea unei biserici din Boston, Old South Church, care deţinea două exemplare din valoroasa ediţie princeps.