Mădălina Vlad Pălării – despre arta accesoriilor de păr custom-made și pălăriile care plimbă suflet prin lume

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 26-11-2019

în: Fashion

Brandul Mădălina Vlad Pălării ne atrage atenția cu o perspectivă proaspătă și vie asupra modului în care accesoriile capilare și pălăriile schimbă o ținută și devin tot mai mult parte integrantă din identitatea noastră vizuală.

Asociate de cele mai multe ori cu evenimente de viță nobilă, accesoriile de cap, de la pălării la voalete sau bentițe sofisticate, revin și în dimensiunea casual pentru un look contemporan în care tot ceea ce purtăm devine transmițător de mesaj și brand personal. Dacă la o primă vedere pălăriile sunt asociate cu un cod fashion strict, iată că acestea revin cu putere în ținutele abordate atât în momente relaxate, cât și în ocazii cu totul și cu totul speciale. Mădălina Vlad și-a transformat pasiunea pentru pălării în meserie și totul a pornit de la un articol care i-a deturnat fericit destinul de la o abordare aridă (științe exacte) spre o abordare creativă, în care imaginația, jocul cu materialele speciale și creațiile bespoke îi permit să se bucure de fiecare zi în care creează ca de un cadou special.

Cum ai ajuns de la ASE la arta creării de accesorii?
M-au fascinat din copilărie pălăriile și accesoriile pentru păr, îmi imaginam în povești podoabe de mărgăritar, le vedeam în animații, erau foarte prezente în filmele în care acțiunea se petrecea între 1900 și 1950. Așa am devenit o pasionată. Cumpăram pălării de tot felul, nu știam dacă și când le voi purta, dar trebuia să le am. Viața, în general, te trece prin mai multe experiențe până să ajungi în contact cu tine și cu ceea ce ai vrea să faci. Unii oameni își cunosc încă de la început chemarea, eu am descoperit-o printr-o întâmplare. Nu știu nici în momentul de față dacă aș fi avut aptitudinile unui bun economist, dar știu cu siguranță că ceea ce am ajuns să fac astăzi mă împlinește pe toate planurile. Până acum câțiva ani, nu erau mulți cei care s-ar fi gândit la meseria de pălărier sau de modistă, cum este cazul meu. Poate ar fi părut o alegere perimată, specifică nostalgicilor. Cert este că povestea mea a luat o altă întorsătură după ce am citit un articol cu ultimul pălărier al Bucureștiului. Marele său regret era că tinerii nu mai voiau să învețe această meserie. Nu știam nimic despre ceea ce presupune realizarea unei pălării, dar imediat după momentul acesta am simțit că este drumul care mi s-ar potrivi și am început să studiez tehnici, să caut furnizori. După două săptămâni primeam din Londra primul meu pachet cu materiale. Cam așa s-a născut brandul Mădălina Vlad. 

Mădălina Vlad Pălării. Numele brandului este atât de onest și de asumat încât mi-a atras atenția. Ce poveste are în spate?
Am fost foarte determinată să fac din pasiunea mea o meserie, dar cumva, cred că am avut și multe oportunități ca oamenii să vadă ceea ce pot face. În primul rând, după ce am început să fac accesorii de cap, am constatat că în piață există cerere pentru genul acesta de produs. Apoi a urmat întâlnirea mea cu Alin Gălățescu. El a apreciat tehnica de lucru și atenția mea la detalii. Trecuse o lună de când începusem să descopăr noua mea meserie și Alin a venit cu propunerea de a-mi prezenta accesoriile în cadrul unui eveniment de modă pe care îl organiza în perioada următoare. Eram încrezătoare, dar nu aveam siguranța unui profesionist, așa că nu mă gândisem încă la un brand. Mai aveam atât de mult de învățat! În ziua evenimentului, Alin Gălățescu a fost cel care a ales să mă prezinte publicului „Mădălina Vlad Pălării” și acesta a rămas numele brandului. Imediat după eveniment am început să colaborez cu mai mulți designeri: Arthur Dinu, Crina Moldovan, Luminița Ungureanu.

Când și unde ai descoperit prima pălărie pe care ți-o amintești?
Primele pălării pe care mi le amintesc sunt cele ale bunicului meu. Fusese primar în satul în care locuia. Pentru mine, era ceva uriaș. Oamenii îl respectau, iar el nu ieșea niciodată pe poartă fără pălărie. Cumva, în mintea mea, pălăria primea deja o semnificație fantastică. Când eram deja adolescentă, am descoperit într-o valiză mică de piele voalul pe care îl purtase bunica mea la nuntă. O tocă superbă îmbrăcată în mătase ecru, cu perle naturale și voal de organza. Era o poveste întreagă! Toate materialele folosite erau foarte rare la vremea aceea.

De ce nu se mai poartă atât de mult cum se purtau pe vremuri?
Cred că a existat o tendință de a asocia pălăria cu un obicei învechit, dar, spre bucuria mea, lucrurile încep să se regleze. Pălăria este din ce în ce mai prezentă în colecțiile caselor de modă care dau tonul în toată lumea, cât și în moda străzii. E clar că acest accesoriu revine în atenție și asta o poți vedea și prin faptul că apar din ce în ce mai mulți designeri de pălării și la noi în țară. 

Când gândim o ținută, accesoriile pentru cap sunt deseori trecute cu vederea. Și totuși, sunt atât de elegante, de expresive. Crezi că ne putem întoarce spre farmecul acestora din nou?
De multe ori, vin la mine doamne sau domnișoare care îmi spun că nu au purtat niciodată pălării și descoperă cât de important este să alegi pălăria care să ți se potrivească în funcție de forma feței, personalitate, atitudine și stil de viață. Pălăria este un accesoriu foarte pretențios și spun asta pentru că este greu de purtat atunci când nu îl integrezi în ținută ca fiind parte din tine. Este foarte posibil să îți dorești o pălărie cu boruri largi, să nu ți se potrivească și să ai senzația că nu-ți va sta bine cu nicio altă formă de pălărie. În cele din urmă, moda este geometrie și când vezi cât de mult echilibru pot aduce în ținută alegerile corecte, este foarte posibil să nu îți mai scape din vedere.

Pălăriile, accesoriile pentru cap sunt asociate cu noblețea, cu sângele albastru, cu evenimentele caselor regale. Cum le putem integra în ținute pentru evenimente mai casual?
Casele regale, în general, încearcă să ne ofere modele de stil. Toate fetițele cresc cu dorința de a fi într-o bună zi prințese. Una din fețele regale pe care le prefer este regina Maxima a Olandei. Reușește să mixeze piese foarte actuale în ținutele pe care le poartă. Le recomand doamnelor care nu sunt obișnuite cu acest tip de accesoriu să încerce să integreze pălării în ținutele de zi la nunți, de exemplu. Putem purta pălării la ținute foarte casual – asta este una dintre recomandările pe care le fac tuturor clientelor mele. Avem nevoie de o mică doză de curaj și să ne asumăm mai mult feminitatea din fiecare dintre noi.

Accesoriile pentru cap pot avea o doză sănătoasă de umor. Is fashion fun
Moda este o artă. Ca să faci artă din ținutele tale, ai nevoie de o doză bună de umor. În general, nu e neapărat bine să luăm lucrurile prea în serios. Felul în care ne îmbrăcăm, accesoriile pe care le alegem vorbesc despre personalitatea noastră. Și aici aș vrea să menționez cât de important este să ne găsim un stil personal. Nu trebuie să ne fie teamă de alegeri mai îndrăznețe, să experimentăm.

Care este diferența între o pălărie, o beretă, un chipiu, o bentiță sau o voaletă? Când se pot purta, în ce context funcționează fiecare dintre ele cel mai bine?
Există sute de modele de pălării. Este un accesoriu prezent aproape în toată lumea și toate culturile, având diferite influențe în funcție de zona din care provine. Tocmai de aceea este imposibil să nu găsim o variantă care să ni se potrivească. Bereta este specifică Franței și este asociată în general cu Parisul. Este perfectă pentru ținute „casual with a twist”. Chipiul este o șapcă cu influențe ofițerești. Printre produsele mele există două variațiuni pe aceeași temă, inspirate de șapca pe care o purta regele Ferdinand. Bentița este, probabil, cel mai purtat accesoriu al vremurilor noastre. Din punctul meu de vedere, voaleta este cea mai fină modalitate a femeii de a exprima mister și senzualitate. Sunt accesorii de cap, aparent foarte diferite și despre care am putea avea senzația că s-ar potrivi doar în anumite ocazii, dar recomandarea mea rămâne să le purtați așa cum simțiți.

Care sunt elementele aparte pe care le regăsim în colecțiile tale și care le diferențiază de altele? (Mă gândesc acum inclusiv la broderia manuală.)
Maniera mea de lucru a fost diferită de la bun început. Am câteva produse despre care consider că vor fi mereu de actualitate și pe care le fac și le promovez de ceva vreme. Am fost autodidact, am încercat multe tehnici și am lucrat cu diverse materiale. Suntem foarte diferite și purtăm o energie foarte diferită pe care eu o folosesc ca inspirație. Îmi place să stabilesc contactul cu clientele mele și să creez pentru fiecare în parte. 

Care sunt materialele pe care le preferi?
Lucrez mult cu materiale naturale. Iubesc mătasea, catifeaua și fetrul. Îmi place ca tot ceea ce aleg să fie de cea mai bună calitate, de la țesături până la alte elemente pe care le folosesc pentru a decora pălăriile.

Care sunt materialele mai puțin convenționale pe care le folosești?
Îmi plac provocările și, tocmai de aceea, încerc să găsesc tot felul de elemente cărora să le schimb total scopul. Am prezentat la un moment dat o întreagă colecție de pălării din hârtie reciclată, „Fleurs du Mal”, care rămâne una dintre colecțiile mele preferate. Pentru o altă prezentare, pentru care am primit un feedback fabulos, am folosit bețișoare de bambus pentru frigărui. Cred că e prima dată când spun asta!

Creezi accesorii custom-made? Ce caută, de obicei, o clientă?
Peste 90% dintre accesoriile pe care le creez sunt custom-made. Clientele mele sunt foarte diferite, iar asta mă inspiră pe mine să explorez împreună cu ele. Îmi place să spun despre mine că sunt artist, nu neapărat designer. O întâlnire între mine și clienta care urmează să poarte accesoriul este, de fapt, o discuție în care îmi place să aflu lucruri despre ea, despre ceea ce îi place să poarte, despre evenimentele la care participă. E important să știi pentru cine lucrezi. De multe ori alegem să facem ceva foarte diferit față de cerința pe care au avut-o inițial.

Care sunt cele mai speciale creații pe care le-ai semnat?
Fiecare creație este specială pentru mine, pleacă cu bucățele din timpul și sufletul meu ca să completeze povestea altcuiva. Este o onoare pentru mine! Dacă ar fi, totuși, să dau exemple de pălării care au însemnat recunoașterea mea ca designer, ar fi, în primul rând, toca pe care a purtat-o principesa Margareta la funeraliile regelui Mihai I. Au participat mai multe doamne care mi-au purtat creațiile, dar cred că aceasta a fost cea mai vizibilă. O altă realizare a fost publicarea unui editorial de modă cu pălăriile mele într-o revistă din California. Pălării create de mine se plimbă prin toată lumea. Am cliente care anual participă la Royal Ascot și Dubai World Cup.