Colecția fantastică de ceasuri a lui Pharrell Williams

Un artist și „un prieten al brandului” Richard Mille. Până când?

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 16-06-2023

în: Jewels & WatchesWatches

Pharrell Williams

A fost cool la început și a purtat Casio G-Shock, bineînțeles. Apoi a fost și mai cool și a apărut în lume cu Apple Watch. A trecut prin „faze” precum Jacob & Co. sau Audemars Piguet și și-a înnobilat atât modele Casio, cât și altele mult mai scumpe, încrustându-le cu diamante. A devenit la un moment dat primul ambasador masculin al casei de modă Dior. Tot atunci au început să îi placă foarte mult ceasurile semnate Richard Mille. Are o pagină dedicată pe website-ul mărcii orologere și este „doar un prieten al brandului”, precum mulți alții care au numele asociat direct cu ediții limitate Richard Mille.

Pharrell Williams a atins statutul de superstar, fiind cântăreț și producător muzical, inclusiv pentru piese de succes precum „Happy”. Datorită succesului său, Williams a acumulat o avere de peste 250 de milioane de dolari. El s-a consacrat în primul rând ca producător muzical. Artistul născut în Virginia – care a activat adesea (și, deși într-un ritm mai lent, continuă să o facă) alături de Chad Hugo, ca parte a duoului de compoziție și producție The Neptunes – a creat hit după hit pentru artiști ca Gwen Stefani, Britney Spears, Jay-Z și Frank Ocean. O statistică des citată arată cu adevărat amploarea muncii lui: în 2003, 43% din muzica difuzată de radiourile americane a fost produsă de Neptunes.

De când a ajuns pe culmile faimei și succesului, Pharrell a petrecut din ce în ce mai mult timp în lumea modei, reușind să strângă o extraordinară colecție de ceasuri. Să aruncăm o privire asupra colecției orologere a lui Pharrell Williams, care valorează mult peste 10 milioane de dolari.

RICHARD MILLE RM 52-01 TOURBILLON SKULL

În ultimii ani, Pharrell a fost văzut purtând cu precădere ceasuri semnate Richard Mille. Unul dintre primele modele văzute la încheietura sa este RM 52-01 Tourbillon Skull. Cel mai vizibil aspect al modelului RM 52-01 este craniul mare din aur roz aflat în centrul cadranului. Ceasul are carcasă ceramică și mecanism cu întoarcere manuală și tourbillon volant, reprezentând o ediție limitată la 30 de piese. Valoarea actuală de piață este de aproximativ 1.000.000 de dolari.

Pharrell Williams

RICHARD MILLE RM 52-05 TOURBILLON PHARRELL WILLIAMS

Poate cel mai cunoscut model Richard Mille al lui Pharrell este ceasul pe care l-a proiectat în colaborare cu brandul. Richard Mille RM 52-05 Tourbillon Pharrell Williams prezintă un astronaut pe cadran. În vizorul astronautului se reflectă peisajul marțian, precum și Pământul de la distanță. Pharrell este extrem de pasionat de spațiul cosmic (deși spune că nu vrea să ajungă acolo), fapt care explică dorința lui de a proiecta un ceas ca acesta. Creația este limitată la doar 30 de exemplare și se vinde la prețul de 969.000 de dolari. Pe piața secundară, însă, prețul unui RM 52-05 Pharrell Williams depășește 2 milioane de dolari.

Pharrell Williams

RICHARD MILLE RM 70-01 TOURBILLON ALAIN PROST

Când vine vorba de modele de ceasuri funky, asimetrice, probabil că vă gândiți la Cartier Crash. Ei bine, candidatul Richard Mille pe această nișă particulară este RM 70-01 Tourbillon Alain Prost. Ceasul a fost proiectat în colaborare cu Alain Prost, prieten apropiat al lui Richard Mille și fost pilot de curse de Formula 1. Cu toate că Prost era pilot de curse, designul ceasului trimite de fapt cu gândul la ciclism. Piesa are un totalizator care urmărește milele sau kilometrii parcurși. Când a fost lansat în 2017, RM 70-01 s-a vândut la prețul de 815.500 de dolari.

Pharrell Williams

RICHARD MILLE RM 88 TOURBILLON SMILEY

Una dintre cele mai interesante piese purtate de Pharrell este RM 88 Tourbillon Smiley. Acest ceas a fost lansat recent pentru a sărbători împlinirea a 50 de ani de la acordarea licenței simpaticului „smiley face”, care a fost proiectat de Frank Loufrani în 1971. Ceasul este limitat la doar 50 de piese, dar, din moment ce Pharrell este colecționar și colaborator Richard Mille, era de așteptat ca una dintre ele să-i fie alocată lui. Această creație se comercializează la prețul de 1,2 milioane de dolari, însă prețul de piață pare să fie de trei ori mai mare, atingând 3,7 milioane de dolari.

Pharrell Williams

RICHARD MILLE RM 25-01 TOURBILLON CHRONOGRAPH ADVENTURE

Brandul Richard Mille este renumit pentru forma specifică a carcasei, de tip „tonneau”. Cu toate acestea, marca oferă și modele cu alte forme, printre care RM 25-01 Tourbillon Chronograph. Limitat la 20 de piese, ceasul este cunoscut și ca „Sylvester Stallone”, deoarece starul din „Rambo” și „Rocky” avea unul în colecția sa după apariția din „The Expendables”. Acest model este în prezent listat pe piața secundară pentru aproximativ 1 milion de dolari.

Pharrell Williams

RICHARD MILLE RM 74-02 AUTOMATIC WINDING TOURBILLON

Un alt Richard Mille interesant, etalat cu mândrie de Pharrell, este RM 74-02 Automatic Winding Tourbillon. Pe lângă faptul că este un ceas automat (spre deosebire de ceasul cu întoarcere manuală), carcasa lui RM 74-02 este fabricată din aur roz și Gold Carbon TPT. Așa-numitul Gold Carbon TPT este realizat prin stratificarea alternativă a foițelor de carbon și aur. De asemenea, îi conferă ceasului un aspect unic. Modelul RM 74-02 deținut de Pharrell este montat pe o brățară Richard Mille cu culisă deschisă. Rareori întâlnești ceasuri Richard Mille cu acest tip de brățară. Modelul RM 74-02 Automatic Winding Tourbillon se vinde cu 620.000 de dolari.

Pharrell Williams

RICHARD MILLE RM 056 FELIPE MASSA TOURBILLON CHRONOGRAPH SPLIT SECONDS

Cine nu este un fan al ceasurilor cu carcasă din cristal safir? Dincolo de estetica unică a acestor modele, abilitățile tehnice necesare fabricării lor reprezintă o performanță deosebită în industrie. Pharrell a fost văzut purtând o variantă din cristal safir Richard Mille RM 056 Felipe Massa Tourbillon Split Seconds. Acest ceas este unul complex – pe lângă faptul că deține un mecanism cu tourbillon, are, de asemenea, funcționalitate de cronograf și split seconds. Acest lucru are sens, având în vedere că ceasul a fost proiectat în colaborare cu pilotul de curse brazilian Felipe Massa. Estimările de preț pe piața secundară pentru RM 056 se învârt în jurul sumei de 5 milioane de dolari.

Pharrell Williams

RICHARD MILLE RM 17-01 TOURBILLON

Ultimul Richard Mille din colecția lui Pharrell pe care am ales să-l prezentăm este RM 17-01 Tourbillon. Această piesă prezintă o carcasă din aur roz acoperită complet cu diamante cu tăietură baghetă. Vorbim despre un RM 17-01 alimentat de un mecanism tourbillon cu întoarcere manuală, cu indicatoare pentru funcții și rezerva de putere. Îl puteți găsi și cu 850.000 de dolari, la mâna a doua.

Pharrell Williams

JACOB & CO. FIVE TIME ZONE

Pharrell colecționează ceasuri de multă vreme, cu mult înainte de a fi văzut purtând un Richard Mille. Unul dintre primele ceasuri ale artistului este modelul Jacob & Co. Five Time Zone, încrustat cu diamante. După cum sugerează și numele, Five Time Zone permite purtătorului să seteze ceasul pe cinci fusuri orare diferite. Ora principală de acasă este afișată pe cadranul principal, în timp ce mai există patru subcadrane suplimentare, fiecare cu orar și minutar, precum și cu coroane individuale pentru a seta orele. Deși Five Time Zone nu se mai fabrică, este unul dintre ceasurile care deosebesc cu adevărat brandul Jacob & Co. de restul industriei.

Pharrell Williams

JACOB & CO. RAINBOW TOURBILLON

Celălalt ceas Jacob & Co. pe care Pharrell l-a îndrăgit și l-a purtat cu numeroase ocazii este o altă piesă încrustată cu pietre prețioase, Jacob & Co. Rainbow Tourbillon. Acest ceas prezintă un tourbillon, precum și patru fusuri orare separate (indicate prin intermediul a trei subcadrane de 24 de ore). Carcasa și cadranul sunt, de asemenea, acoperite complet cu rubine cu tăietură baghetă. Prețul acestei piese orologere pe piața secundară este de circa 1.500.000 de dolari.

Pharrell Williams

AUDEMARS PIGUET ROYAL OAK PERPETUAL CALENDAR OPENWORKED 25636

De-a lungul timpului, Pharrell a fost zărit purtând și ceasuri marca Audemars Piguet. Unul dintre preferatele noastre este Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Ref. 25636. Această piesă din aur galben prezintă calendar perpetuu, faza Lunii, precum și un cadran skeletonizat ajurat, care etalează mecanismul elaborat. Pharrell a scos la licitație acest ceas în 2022. Dacă doriți să cumpărați un Royal Oak Perpetual Calendar Openworked Ref. 25636, așteptați-vă să plătiți în jur de 200.000 de dolari.

Pharrell Williams

AUDEMARS PIGUET ROYAL OAK CONCEPT CARBON TOURBILLON

Unul dintre cele mai interesante modele Royal Oak pe care le-am văzut la încheietura lui Pharrell este Royal Oak Concept Carbon Tourbillon. În timp ce bezelul amintește de originalul Royal Oak, proiectat de Gerald Genta, restul ceasului te duce cu gândul la „Star Trek”. Cadranul skeletonizat include un indicator al rezervei de putere, precum și un indicator al funcției. În ansamblu, acest ceas din carbon este un mix de estetică șaptezecistă și aspect futurist. Audemars Piguet Royal Oak Concept Carbon Tourbillon Ref. 26265FO este disponibil în prezent pe piața gri pentru aproximativ 200.000 de dolari.

Pharrell Williams

APPLE WATCH

Dincolo de toate ceasurile scumpe din colecția artistului pe care le-am prezentat, probabil vă întrebați dacă acesta deține și ceva mai accesibil. Ei bine, singurul ceas accesibil pe care Pharrell l-a etalat (în multiple rânduri) este un Apple Watch – dacă facem abstracție de Casio, deși acestea erau în marea lor majoritate încrustate cu diamante. Apple Watch ar putea fi cel mai popular ceas de pe piață în prezent, date fiind toate funcționalitățile sale. Prețul acestuia variază între 399 și 1.509 dolari, în funcție de model.

Helen Lasichanh poartă un Richard Mille RM 37-01 „Kiwi”

Creatoarea de modă în vârstă de 42 de ani Helen Lasichanh, soția lui Pharrell Williams, poartă încă din 2020 un Richard Mille RM 37-01 „Kiwi”. Ceasul de 53 de milimetri din carbon TPT cu cadran ajurat este limitat la 30 de piese în întreaga lume. Mecanismul skeletonizat al ceasului asigură o rezervă de putere de 50 de ore. Preț: 135.000 de dolari.

Acum, întrebarea care ne frământă este dacă Pharrell Williams va trece la ceasuri Louis Vuitton, pentru el și soție, având în vedere că mai nou este directorul creativ al Casei. Și, mai mult, se va implica oare și în designul acestora?

Pharrell Williams