Dr. Ruxandra Cîlțea: „Investiția într-un zâmbet sănătos și frumos este una pe termen lung”

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 20-11-2023

în: Beauty

Dr. Ruxandra Cîlțea

Dr. Ruxandra Cîlțea, medic stomatolog și partener/manager al Dipa Dent Group, cea care reușește să aducă zâmbete perfecte pe fața fiecărui pacient, ne vorbește de această dată despre estetica dentară, cu tot ceea ce implică această ramură. De la albirea dinților la deja popularele fațete, doctorița ne ajută să alegem cele mai bune metode de tratament atunci când ne dorim înfrumusețarea danturii/zâmbetului…

De ce e necesar, atunci când apelăm la estetica dentară, să avem toți dinții în regulă din punct de vedere medical?

Un zâmbet frumos se bazează pe fundamente solide și sănătoase. Este imperativ ca, atunci când ne dorim să ameliorăm estetica danturii, să ne asigurăm mai întâi că dinții sunt într-o stare medicală bună. De ce? E simplu: dinții cu probleme nu pot fi dinți frumoși.

În primul rând, nu putem pune fațete peste dinți care au procese carioase. Caria ar continua să evolueze sub fațetă, atacând dintele și ducând la distrugerea sa totală. Este ca și cum ai vopsi o mașină ruginită fără a remedia mai întâi rugina – problema ar continua să se agraveze sub suprafață. În al doilea rând, o ocluzie corectă – sau, cu alte cuvinte, o mușcătură corectă – este esențială pentru sănătatea danturii. Mai mult, o mușcătură incorectă poate cauza decimentarea fațetelor sau poate duce la uzura prematură a lor. Așadar, înainte de a ne concentra pe aspectul estetic, este crucial să abordăm sănătatea dinților.

Ce implică estetica dentară, mai exact?

Estetica dentară nu se limitează doar la aspectul exterior al dinților, ci reprezintă o combinație de știință, artă și medicină care vizează atât forma, cât și funcționalitatea danturii. Dinții strâmbi pot fi corectați cu aparate sau fațete, în timp ce cariile sau decolorările sunt tratate pentru a obține un aspect plăcut și unitar. O dantură completă și armonioasă implică nu numai prezența tuturor dinților, ci și o relație echilibrată între gingii și dinți. Estetica dentară nu se referă doar la a avea dinți „albi”, ci implică un spectru larg de intervenții care îmbină sănătatea orală cu aspectul estetic. Fiecare detaliu contează pentru a obține acel zâmbet perfect și armonios.

Cât de cerute sunt în prezent fațetele/microfațetele și aparatele ortodontice?

Fațetele, microfațetele și aparatele ortodontice se bucură în prezent de o popularitate fără precedent. În contextul în care estetica și sănătatea dentară au devenit priorități pentru un număr tot mai mare de persoane, aceste proceduri reprezintă soluții de top pentru corectarea imperfecțiunilor și obținerea unui zâmbet perfect. Datorită avantajelor oferite și a rezultatelor deosebite pe care le asigură, cererea pentru aceste tratamente a crescut considerabil în ultimii ani.

Dr. Ruxandra Cîlțea

Ce tipuri de fațete există astăzi pe piața din România?

Pe piața din România avem în prezent mai multe tipuri de fațete, care răspund diverselor nevoi ale pacienților. Printre cele mai solicitate și apreciate se numără fațetele eMax, adică fațetele clasice, care au fost folosite de mult timp și au dovedit rezultate notabile în termeni de estetică și durabilitate. Apoi, fațetele din ceramică feldspatică, care sunt fațete realizate dintr-o ceramică cu totul și cu totul specială. Estetica, în cazul acestui tip de fațete, este de neegalat, naturalețea, finețea și „invizibilitatea” lor făcând din acest tip de tratament unul absolut premium. Acestea din urmă, însă, presupun niște indicații foarte exacte – ele nu se pot alege pur și simplu pentru orice caz, orice persoană. Aici revenim la ceea ce spuneam mai devreme, că uneori este nevoie de o combinație de tratamente, ortodontic și cu fațete, pentru obținerea celor mai bune rezultate. Pentru fațetele din ceramică feldspatică este nevoie de o ocluzie impecabilă, în primul rând, ele fiind deseori recomandate pacienților care poartă în prealabil un aparat dentar.

Diferența dintre aceste tipuri de fațete nu se reflectă doar în estetică și modul de realizare, ci și în preț, astfel că pacienții pot alege soluția cea mai potrivită nevoilor și bugetului lor. Desigur, în urma unei discuții ample și complexe cu medicul dentist.

Cum știm ce fațete ni se potrivesc? Care ar fi criteriile pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când decidem să ne punem fațete?

Alegerea fațetelor potrivite nu se reduce doar la estetica dinților în sine, ci la crearea unei armonii între dantură și chip. Există multe detalii pe care trebuie să le avem în vedere. De exemplu, nuanța albă a ochilor, forma feței și linia interpupilară sunt aspecte importante în determinarea culorii și formei fațetelor. Alți factori, precum nuanța pielii și a părului, ne ajută să personalizăm și mai mult alegerea, având în vedere că fațetele pot fi realizate într-o varietate largă de culori. În plus, pentru a obține un aspect cât mai natural, este esențial să replicăm texturi, efecte de suprafață, mici asimetrii și alte imperfecțiuni care sunt caracteristice dinților naturali. Astfel, printr-o abordare meticuloasă și atenție la detaliu, putem asigura că fațetele alese se integrează perfect cu restul aspectului facial.

Pentru cei cu vârsta peste 30 de ani, ce recomandați – aparat dentar sau direct fațete?

Când vine vorba de alegerea dintre aparatul dentar și fațete pentru persoanele peste 30 de ani, nu există o soluție universală. Decizia depinde de nevoile și caracteristicile specifice fiecărui pacient. Unii pot avea nevoie doar de fațete pentru a obține zâmbetul dorit, în timp ce alții ar putea beneficia mai mult de un tratament ortodontic cu aparat dentar. În unele situații, ambele abordări pot fi necesare pentru a asigura cele mai bune rezultate estetice și funcționale.

Persoanele cu retracții gingivale pot spera la rezolvarea problemelor prin fațetarea dinților sau au nevoie de alte tipuri de intervenții?

În ceea ce privește persoanele cu retracții gingivale, abordarea variază în funcție de gravitatea și cauza retracțiilor. În funcție de severitate, fațetarea dinților poate fi o soluție, dar în cazuri mai avansate, coroanele dentare, care îmbracă dintele în totalitate, pot fi mai indicate. Este esențial, de asemenea, să se abordeze cauza de bază a retracțiilor. Dacă sunt cauzate de afecțiuni parodontale, tratamentul parodontal trebuie aplicat înainte de orice intervenție estetică, pentru a asigura sănătatea pe termen lung a dinților și a gingiilor.

Ce ne puteți spune legat de culoarea fațetelor?

Culoarea fațetelor este un aspect esențial în estetica dentară și oferă o varietate impresionantă de nuanțe. Deși multe persoane asociază fațetele cu un alb imaculat, adevărata frumusețe vine din capacitatea acestora de a arăta natural. Cheia nu este doar nuanța aleasă, ci și transparența și absența efectelor de „machiaj”. Dinții care au o opacitate excesivă pot părea artificiali, indiferent de cât de albi sunt. În schimb, un dinte alb, dar cu o transparență adecvată va reflecta lumina într-un mod care imită perfecțiunea naturii. La fel ca în alegerea machiajului sau a hainelor, alegerea nuanței fațetelor trebuie să țină cont de caracteristicile individuale ale fiecărui pacient, precum tenul, culoarea părului și nuanța ochilor, pentru a obține un rezultat armonios și natural.

Dr. Ruxandra Cîlțea

Ce ne puteți spune despre albirea dinților? Care este cea mai sigură metodă, care nu sensibilizează peste măsură dantura?

Albirea dinților este o procedură estetică populară, dar este important să înțelegem că rezultatele pot varia considerabil de la un individ la altul. Eficiența albirii depinde de textura și porozitatea smalțului fiecărei persoane. În practică, există cazuri în care dinții se albesc semnificativ, în timp ce, în alte situații, rezultatele pot fi minime sau chiar inexistente. Un medic stomatolog nu poate prezice cu precizie rezultatul final al procedurii pentru fiecare pacient.

În ceea ce privește sensibilitatea, reacția este de asemenea variabilă. Unii pacienți pot experimenta o sensibilitate accentuată după procedură, în timp ce alții pot resimți o ușoară jenă sau chiar deloc. Deși există metode și produse concepute pentru a minimiza sensibilitatea, nu există o abordare unică de albire dentară care să ofere garantat rezultate optime și lipsa completă a sensibilității pentru toți pacienții. Așadar, este esențială o discuție deschisă cu medicul stomatolog, pentru a înțelege riscurile și beneficiile acestei proceduri.

Dacă suntem fumători și consumatori de cafea/vin, la ce gen de intervenții putem spera pentru îmbunătățirea aspectului danturii/culorii dinților?

Pentru persoanele care sunt fumătoare și consumatoare frecvente de cafea sau vin, obiceiuri care pot contribui semnificativ la pigmentarea dinților, este esențială o îngrijire dentară mai intensivă. Recomand igienizări profesionale mai frecvente, ideal la interval de trei-patru luni, în comparație cu intervalul standard de șase luni. Un instrument eficient în astfel de situații este Airflow-ul. Acesta folosește un jet de aer, apă și bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta în mod eficient petele cauzate de băuturi pigmentate și fumat. Acest tratament, realizat cu regularitate, poate ajuta la menținerea unui zâmbet mai luminos și la prevenirea acumulării depozitelor pe suprafața dinților.

Cum ne alegem stomatologul/specialistul atunci când dorim să ne îmbunătățim aspectul zâmbetului?

Alegerea medicului stomatolog sau a specialistului potrivit, atunci când dorim să ne îmbunătățim zâmbetul, este esențială pentru a ne asigura că primim cea mai bună îngrijire și rezultatele dorite. Una dintre cele mai sigure și credibile metode de a găsi un profesionist competent este prin recomandări directe de la alți pacienți mulțumiți. Experiențele pozitive ale altora pot fi un indicator al calității serviciilor oferite.

Pe lângă recomandările personale, este de asemenea util să cercetați lucrările anterioare ale medicului, să citiți recenzii online și să discutați cu specialistul înainte de a lua o decizie. Un bun specialist va fi deschis să răspundă la orice întrebare sau preocupare pe care o aveți și va oferi consultanță adecvată bazată pe nevoile și dorințele dumneavoastră. În plus, este recomandat să vă asigurați că medicul ales are experiență și formare adecvată în procedurile estetice dentare pe care le doriți.

Ce oferte aveți în prezent la clinica dumneavoastră?

În clinica Dipa Dent Group, ne concentrăm pe oferirea celor mai bune servicii, folosind materiale de cea mai înaltă calitate și echipamente de ultimă generație. Chiar dacă nu avem în prezent oferte specifice de preț, vă asigurăm că prețurile noastre sunt justificate de calitatea lucrărilor și a serviciilor pe care le oferim. Materialele pe care le folosim sunt de top, adesea cu costuri semnificative, dar am ales să nu facem compromisuri în acest sens. Credem ferm că prețul reflectă calitatea și ne străduim să oferim pacienților noștri cele mai bune rezultate. Investiția într-un zâmbet sănătos și frumos este una pe termen lung și avem convingerea că merită fiecare ban.

Interviu realizat de: Maridana Arsene