How to Wear: Naked Dresses

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 26-10-2023

în: Fashion

naked dress

Așa-numitele „naked dresses” – rochii transparente sau semitransparente, care camuflează mai mult sau mai puțin, după caz, zonele intime, au fost mereu o piesă vestimentară polarizantă.

Marilyn Monroe a produs un val de strigăte de șoc când a apărut pe scenă să îi cânte „La mulți ani” președintelui John F. Kennedy și și-a lăsat haina de blană să alunece de pe umeri, dezvăluind celebra rochie nude încrustată cu cristale. Cher a venit la Gala Met din 1974 la brațul designerului Bob Mackie, purtând o creație a acestuia, acoperită sumar în cristale și pene, pe care a repurtat-o apoi un an mai târziu pe coperta revistei Time, făcând ca ediția respectivă să fie deopotrivă celebrată pentru îndrăzneala de a pune o vedetă pop pe copertă (pe atunci, ceva neobișnuit), dar și blamată și chiar interzisă la vânzare în unele orașe. Chiar și în prezent, cu toate că naked dresses își fac apariția adesea pe covorul roșu, publicul e împărțit. Gurile rele spun că rochiile de acest gen sunt „too much”, „attention seeking” sau „thirst traps”. Însă adevărul este că decizia de a purta o rochie transparentă are de regulă la bază fie o motivaţie ce are conotaţii sociopolitice, fie o motivaţie ce ţine de exprimarea stilului personal prin prisma alegerilor vestimentare sau, în cele mai multe cazuri, un mix între acestea două. Mai exact, când alegi să porți o naked dress, o faci ori pentru sentimentul de female empowerment, ori pentru că îți dorești să faci un fashion statement… sau, de ce nu, ambele.

naked dress

Naked dresses de-a lungul istoriei

Acum aproximativ un secol, naked dresses veneau într-o versiune mai conservatoare, dar la vremea respectivă considerată destul de scandaloasă sau cel puțin controversată: rochiile fără bretele. Când couturierul Mainbocher a prezentat pentru prima dată o rochie de seară strapless în 1934, publicul a fost scandalizat, dar și fascinat de acest gen de rochie, care părea să sfideze gravitația și care lăsa la vedere umerii și o mare parte din decolteu. Mai multe actrițe celebre la Hollywood în acea perioadă (printre care Libby Holman și Rita Hayworth) au îndrăgit și adoptat acest gen de ținută, iar rochiile fără bretele au devenit cunoscute drept „the naked look”.

Apoi, au venit așa-numitele „illusion gowns”, o variantă mai apropiată de ceea ce numim azi naked dresses – rochii cât mai apropiate ca nuanță de tonul pielii purtătoarei, strâmte pe corp și acoperite numai în zone strategice de aplicații precum cristale, paiete sau pene. Inițial purtate de artistele burlesque, aceste rochii care produceau iluzia unui trup nud au fost rapid adoptate de starurile de la Hollywood – printre fanele timpurii ale stilului se numărau actrițele Theda Bara, Mae West și Marlene Dietrich. Apogeul popularității acestui tip de rochie a fost atins, cel mai probabil, când Marilyn Monroe a purtat în 1962 celebra rochie nude despre care vorbeam mai devreme, ce fusese vopsită în așa fel încât să fie fix aceeași nuanță cu pielea actriței și cusută de către designerul Jean Louis direct pe corpul ei, astfel încât, atunci când a apărut pe scenă sub lumina reflectoarelor, a creat iluzia că are corpul acoperit numai în cristale.

Rochiile naked au continuat să apară în colecțiile designerilor, pe podiumuri și pe covorul roșu din anii 1960 încoace, însă denumirea de „naked dress” a devenit mainstream abia la sfârșitul anilor ’90. Într-un episod din primul sezon al serialului „Sex and the City”, difuzat în 1998, Carrie Bradshaw poartă la o întâlnire ceea ce prietenele sale numesc o „naked dress”. Deși rochia lui Carrie nu era chiar „naked” – scurtă, în loc de lungă și strâmtă pe corp, și bej, nu transparentă –, termenul a devenit popular pentru a descrie rochiile care produceau iluzia unui trup nud.

Minimalismul anilor ’90 a venit cu câteva hituri memorabile în materie de naked dresses – de exemplu, Kate Moss a fost catapultată către notorietate în modelling după ce a purtat o rochie argintie transparentă în 1993, iar în 1998, actrița Rose McGowan a etalat la premiile MTV VMAs o rochie din plasă complet transparentă, care, ani mai târziu, odată cu inițierea mișcării #MeToo, s-a dovedit că era un statement sociopolitic, fiind prima apariție pe covorul roșu a actriței după ce suferise un abuz sexual cu un an înainte.

În anul 2000, după ce J.Lo a purtat la Premiile Grammy celebra rochie Versace din voal semitransparent, s-a întâmplat ceea ce numim azi „breaking the internet”. Căutările asidue ale publicului legat de rochia respectivă i-au făcut pe cei de la Google să creeze platforma Google Images, care a fost lansată în 2001 datorită dorinței oamenilor de a o vedea pe Jennifer într-una dintre cele mai memorabile naked dresses.

Din anii 2000 încoace, naked dresses au devenit din ce în ce mai populare. Vedete precum Rihanna, Beyoncé sau J.Lo, ori, mai nou, Kim Kardashian, Bella Hadid, Emily Ratajkowski sau Dua Lipa, sunt fotografiate adesea purtând astfel de rochii.

naked dress

Cum purtăm naked dresses

De câteva sezoane încoace, designerii propun tot mai des naked dresses pe podiumuri, iar în acest moment, rochiile transparente se află în topul tendințelor. În colecțiile actuale, cele pentru vară 2023, apar în fel și fel de versiuni – din voal transparent la Nensi Dojaka, Mirror Palais sau Ludovic de Saint Sernin, din plasă tip fishnet la Chloé ori Lanvin, acoperite cu detalii prețioase precum perle, cristale sau pene la PatBO sau Bottega Veneta, ori cu conotații minimalisto-grunge la Valentino și Saint Laurent.

Ce-i drept, să porți o naked dress cere un anume grad de îndrăzneală și asumare, dar partea cea mai reconfortantă e că poți alege cât de mult sau cât de puțin îți expui corpul, în funcție de preferința personală. Dacă ești nehotărâtă în ceea ce privește expunerea, poți să porți pe dedesubtul unei astfel de rochii un body – în cazul acesta, iarăși, poți alege ce și cum vrei să arăți: poate fi un body nude care abia se întrevede pe dedesubtul rochiei, poate fi un body colorat care contrastează cu nuanța pielii tale și/sau cu cea a rochiei, astfel încât să atragă atenția, ori poate fi un body tip lenjerie, cu detalii sau inserții din dantelă, care arată la fel de seducător sub o rochie strâmtă transparentă simplă și minimalistă, cât și pe dedesubtul unei rochii largi și diafane din voal sau mătase.

Alternativ, poți purta o naked dress acoperind numai diverse zone strategice: o pereche de pasties peste sâni și un slip fie cu talie înaltă, dacă preferi un look mai acoperit, fie tanga, din material prețios, dacă vrei să canalizezi maximalismul anilor 2000.

Ori, bineînțeles, poți purta o naked dress ca atare, îmbrățișând nu numai trendul actual, ci și ideea de female empowerment. Iar dacă simți priviri sfidătoare la adresa goliciunii tale în public, ia-o drept role model pe Rihanna, care, atunci când a fost judecată pentru apariția la CFDA Awards într-o rochie acoperită în cristale Swarovski, dar care îi lăsa la vedere corpul nud, tot ce a avut de spus paparazzilor care o întrebau dacă nu cumva se simte inconfortabil a fost un simplu și rezonant „Why? My tits bother you?”.