Un pas în viitor – Airbus Concept Plane

Scris de Luxury
Publicat la data de: 14-09-2015

în: Aviație

Spații de entertainment, ferestre panoramice și scaune care transformă căldura emisă de corpurile pasagerilor pentru a alimenta cabina avionului cu energie – sunt doar câteva dintre caracteristicile pe care Airbus le indică drept posibile în aviația de pasageri a anului 2050…

Concept_Plane_New_York

Cu ceva timp în urmă, lumea aviației aclama la scenă deschisă Airbus Concept Plane, prototipul unui avion destinat transportului de pasageri, o aeronavă care pune accent pe reducerea consumului de carburant și a emisiilor poluante, precum și pe optimizarea costurilor și a serviciilor de exploatare. Acum, gigantul constructor european revine cu un bis, sub forma Airbus Concept Cabin.

Concept_Plane_Sound_Shower

Bazat pe cercetări extinse asupra modului în care populația lumii se schimbă și evoluează, Airbus Concept Cabin ilustrează cum ar putea arăta viitorul zborului văzut din perspectiva pasagerilor. Inspirate de natură și construite pentru a o proteja, interioarele aeronavelor viitorului vor fi personalizate în conformitate cu nevoile individuale ale pasagerilor.

The_future_by_Airbus_-_External_Flyaway2 (1)

Acest concept nu este conform cu standardele claselor tradiționale regăsite în aeronavele comerciale de astăzi. În primul rând, clasele Business și Economy sunt înlocuite cu zone care vizează nevoile individuale ale pasagerilor, precum relaxarea, zonele de jocuri, interacționarea cu alte persoane sau organizarea de întâlniri de afaceri. Structura bionică a cabinei viitorului și membrana responsivă din care este realizată aceasta combină priveliștile panoramice cu o rețea neuronală integrată care pulsează prin membrană. Rețeaua bionică identifică și răspunde nevoilor specifice ale oricărui pasager. De asemenea, datorită inovațiilor inspirate din natură, accesoriile și mobilierul vor face un pas în viitor, fiind create în așa fel încât să se curețe și să se repare singure.

The_future_by_Airbus_-_Smart_Tech_Zone 2

Prin oferirea a diferite niveluri de experiență în cadrul fiecărei zone, companiile aeriene ar putea obține diferența de preț de care au nevoie pentru a opera o afacere de succes, oferind mai multor persoane acces la beneficiile transportului aerian, dar și o atenție mai mare față de mediul înconjurător. Astfel, fiecare pasager se va putea bucura de propria experiență unică de zbor…

The_future_by_Airbus_-_Vitalising_Zone__Panoramic_Day

Avioanele viitorului vor avea zone dedicate de relaxare și de jocuri, ferestre panoramice și scaune care colectează căldura corpului nostru pentru a o transforma în energie care va alimenta device-urile din cabină. Prezicând felul în care vom călători cu avionul în 2050, Airbus afirmă că pasagerii vor putea să se relaxeze în scaune cu funcție de masaj care, totodată, servesc băuturi și vitamine după cum decide computerul integrat care analizează starea fizică și emoțională a pasagerului. Tot acesta stabilește dacă va crea în jurul scaunului o atmosferă asemănătoare brizei mării sau cu un miros proaspăt de pin. De asemenea, pentru un somn ușor sau o relaxare totală, ambianța este reglată automat cu diferite tonuri muzicale și umbre de lumină difuză.

The_future_by_Airbus_-_TimeLapse_Night

Special pentru cei captivați de priveliștile panoramice, partea superioară a cabinei este realizată din ferestre high-tech, care devin transparente sau își măresc opacitatea prin simpla fluturare a mâinii pasagerului, informațiile ce privesc dorința acestuia fiind captate prin rețeaua neuronală de care vorbeam mai devreme. Structura bionică a cabinei este construită având ca sursă de inspirație structura osoasă a păsărilor, fiind astfel, deopotrivă, și ușoară, și extrem de rigidă. Structura bionică este acoperită cu o membrană din polimeri care controlează cantitatea de lumină naturală, umiditatea și temperatura, oferind opacitate sau transparență la comandă și eliminând nevoia de ferestre.

Text: Gabi Gogiu

Foto: Airbus