Pearls are girls’ and… boys’ best friends!

Trendul anului se extinde vertiginos și pe tărâmul masculin

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 11-09-2023

în: Jewels & Watches

Met Gala

Cum Met Gala 2023 a fost un omagiu adus regretatului Karl Lagerfeld, melodia lui Prince, „Diamonds and Pearls”, pare să rezume perfect situația podoabelor etalate cu această ocazie extrem de specială. Perlele au o istorie impresionantă în universul bijuteriilor masculine, iar de cel puțin un an și jumătate au început o cucerire impetuoasă a evenimentelor internaționale, purtate fiind de cei mai stilați gentlemeni. Care le poartă cu nonșalanță și în ocazii mult mai casual.

Met Gala

Cei care ridică din sprânceană precum The Rock la acest trend probabil nu știu că perlele au fost din cele mai vechi timpuri un apanaj masculin, regal și războinic. Perlele erau prețuite de bărbați din diferite culturi, iar printre primii bărbați care au purtat perle s-au numărat cei care aparțineau regalității și nobilimii, de la membrii familiilor regale chineze din 2300 î.Hr., până la maharajahi indieni. Războinicii polinezieni, cunoscuți pentru ferocitatea lor, purtau perle ca semn de putere și, uneori, ca amulete.

Desigur, una dintre cele mai infame astfel de podoabe purtate de bărbați este cercelul baroc cu perlă pe care îl purta regele Charles I când a fost decapitat, în 1649. Perle de o asemenea dimensiune și strălucire erau rare la vremea respectivă, acesta fiind motivul pentru care Charles purta doar un singur cercel. De asemenea, într-o imagine memorabilă îl regăsim pe maharajahul Bhupinder Singh din Patiala, Delhi, c. 1911 (Arhivele Cartier, Paris), purtând cu mândrie perle care aveau o valoare… destul de mare în acele timpuri, dar și mai mare în vremurile noastre.

De ce această tendință se va transforma într-un stil clasic

Vedete masculine de top din așa-numitul A-List au preluat ștafeta acestui trend și l-au dus pe noi culmi. A existat cercelul în stil Vermeer al lui Harry Styles la Gala Met 2019 (considerat unul dintre principalii „vinovați” în răspândirea isteriei), în timp ce A$AP Rocky a preferat colierele create de Comme des Garçons în colaborare cu reputatul producător japonez de perle Mikimoto. Bărbații au început să se simtă mult mai confortabil purtând perle, fără teama de a fi mustrați în societate. Este clar că, în viitor, starurile vor purta doar costume din perle, sumare…

Practic, trendul a prins atât de bine, încât acum îl avem pe Lil Nas X la Met Gala purtând doar ghete cu platformă, lenjerie și… perle. Dacă martorii oculari povesteau cum Kim Kardashian a lăsat o dâră de perle în urma sa, probabil același lucru s-a întâmplat și cu Lil Nas X, mai ales în timpul selfie-urilor cu diverși admiratori. Anne Hathaway, grațioasa ambasadoare Bulgari, a apelat chiar la o mini-ședință foto în cadrul evenimentului, pentru ca noi să ne bucurăm de priveliștea unei ținute impecabile, înțesată, evident, cu perle.

Met Gala

Vremuri moderne, eliberate de constrângerile de mentalitate ale trecutului

Ceea ce este interesant la bărbații care poartă astăzi perle este că nu mai sunt constrânși de raritatea acestor podoabe ale oceanelor să fie un simbol al bogăției, așa că tendința este mai degrabă o reflectare a perlei în sine. În romanul lui Deborah Levy, „The Man Who Saw Everything” (2019), protagonistul cu ochi albaștri, Saul Adler, poartă întotdeauna un șirag de perle, care aparținuse mamei sale. „Nu m-am gândit niciodată prea mult la o perlă ca aparținând unui anumit gen”, notează el la un moment dat. Se pare că această revoluție a perlelor care a fost pornită – scoaterea din „amorțire” a bijuteriilor cu perle și integrarea lor în designuri moderne – a devenit cu adevărat o tendință mainstream.

Met Gala

Perlele – campioanele versatilității

Perlele sunt surprinzător de versatile, dacă ne gândim la bijuteriile pentru bărbați. În funcție de stilul adoptat, acestea pot fi opulente, minimaliste sau declarative; efectul unei singure perle tahitiene fumurii atașată unei benzi de piele este diferit de cel al unui singur cercel în stil Vermeer sau al unor butoni discreți, în timp ce un mic șirag de perle seeds se așază diferit pe piele față de mai multe șiruri greoaie.

Iar perlele mai oferă ceva: caracter. Ele conferă automat un aer de ocazie purtătorului – indiferent dacă împodobesc gâtul, încheietura mâinii, urechile sau îmbrăcămintea. Cam ca în romanul lui Deborah Levy, ele pun întrebări interesante cu privire la frumusețea masculină și, din moment ce gustul pentru drama vestimentară pare să continue, și ele probabil că vor rezista.

Nu putem fi decât încântați că bărbații au ales perla ca piatră prețioasă preferată în ziua de azi. Am putea îndrăzni chiar să spunem că constrângerea impusă atât bărbaților, cât și femeilor, de către „civilizație”, slăbește, și atât bărbații, cât și femeile sunt acum capabili să-și revendice dreptul de a fi cine vor să fie, mai degrabă decât cine spun convențiile că ar trebui să fie. Asta credem și noi, până la urmă – că purtătorul ia deciziile, creându-și propriul stil. Astfel, ideea că tot mai mulți bărbați poartă perle este un lucru pe care îl celebrăm. Înainte de a șterpeli însă colierul soției, ar fi bine să aveți totuși o discuție în acest sens… stilistic.

Galerie Foto