Într-o eră în care dedicarea și excelența se intersectează cu determinarea nemărginită, Mihaela Cambei se remarcă ca un simbol al succesului și al puterii feminine. Câștigătoare a primei medalii olimpice pentru România la haltere și distinsă cu argint la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, Mihaela a demonstrat că sportul nu este doar o bătălie fizică, ci și una psihică și emoțională. Într-un interviu exclusiv, descoperim nu numai cum a fost ea marcată de greutăți, dar și cum și-a găsit echilibrul între intensitatea competiției și eleganța personală, aducând o viziune profundă asupra provocărilor și realizărilor sale. În cele ce urmează, sportiva ne prezintă câteva aspecte din călătoria sa remarcabilă și impactul său durabil asupra sportului românesc și internațional.
Cum și de ce ai început să practici halterele, un sport care necesită o disciplină fizică și mentală atât de intensă?
Practicarea acestui sport nu a fost chiar alegerea mea, însă pot spune că halterele m-au ales pe mine. La început n-am știut în ce constă; abia când am ajuns la Centrul Olimpic de Juniori a început drumul spre performanță și am simțit cu adevărat ce înseamnă acest sport și cât de puternic fizic, dar și psihic trebuie să fii pentru a face față „greutăților”.
Halterele sunt adesea văzute ca un sport dominat de forța fizică. Ce rol au jucat mentorii sau antrenorii tăi în modelarea rezistenței tale mentale?
Cu siguranță, fără antrenorii pe care i-am avut de-a lungul carierei mele nu aș fi putut realiza atât de multe în cariera sportivă și nici nu aș fi putut atinge performanțele la care am ajuns. Pot spune că antrenorii au rolul principal în viața unui sportiv.
Călătoria ta la Jocurile Olimpice este un vis pentru mulți sportivi. Cum te-ai simțit atunci când te-ai calificat pentru prima dată pentru a-ți reprezenta țara pe cea mai mare scenă sportivă? Poți descrie emoțiile care au precedat acel moment?
În 2022, în Columbia, am avut primul campionat de calificare pentru Jocurile Olimpice. Acolo am câștigat și primele medalii. De atunci a început drumul meu spre Paris 2024, iar tot ce pot spune este că, din momentul în care m-am calificat, adormeam și mă trezeam cu gândul doar la JO și, bineînțeles, la medalia care urma să fie a mea.
Cum te-ai simțit să câștigi o medalie olimpică și să știi că ai intrat în istorie ca prima femeie din România care a făcut acest lucru în haltere?
Îmi e foarte greu să descriu în cuvinte ce am simțit în momentul în care am văzut că am medalia olimpică la gât. Este un sentiment unic. Încă mă uit la medalie și parcă nu-mi vine să cred că este a mea.
Ce înseamnă această realizare pentru tine, personal, și pentru femeile din sportul românesc?
Mie, personal, această medalie mi-a confirmat faptul că munca depusă în cei 11 ani de haltere a dat roade. Iar pentru femeile din sportul românesc înseamnă probabil că noi, femeile, dacă vrem, putem cuceri lumea.
Ai participat la Jocurile Olimpice de Tineret, iar apoi ai făcut tranziția la Jocurile Olimpice pentru seniori. Cum au fost aceste experiențe diferite pentru tine, atât fizic, cât și emoțional?
În 2018, pot spune că am fost un copil care s-a bucurat de această experiență minunată, dar și acolo am fost la fel de focusată pe obiectivul pe care l-am avut de atins. Acum, la Paris, a fost mai diferit. Nu am vrut să fie doar o experiență, ci mi-am dorit să fie un concurs fără greșeală și să dau totul.
La ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice, ai avut onoarea de a fi purtătorul drapelului. Ce a însemnat această responsabilitate pentru tine, personal, și cum te-ai simțit să îți reprezinți țara într-un mod atât de simbolic?
Da, așa este, am fost portdrapelul României, iar acesta este un alt moment pe care nu-l pot descrie în cuvinte. Tot ce pot spune este că am avut emoții, însă am încercat să mi le stăpânesc. A fost ceva unic, un moment minunat.
Halterele nu se rezumă doar la partea fizică; înseamnă și o luptă mentală. Cum rămâi motivată în cele mai dificile momente, mai ales când greutățile par mai împovărătoare ca niciodată?
În momentele în care simt că haltera nu ține deloc cu mine, încerc să mă gândesc că este doar o perioadă puțin mai grea și îmi aduc aminte cât de plăcut e sentimentul când îți cântă imnul.
Sportul pe care îl practici necesită un tip unic de disciplină. Cum a influențat această disciplină alte domenii ale vieții tale în afara sălii de sport?
Nu pot spune că a influențat alte domenii, fiindcă pentru mine sportul e un „job full-time” și-mi place lucrul acesta. Nu mă văd făcând altceva, având în vedere că eu am ales să mă dedic 100% acestui sport.
Ce înseamnă succesul pentru tine acum, după toate aceste realizări? Ți s-a schimbat percepția asupra acestui concept?
Dacă la început îl vedeam ca pe o sumă de realizări exterioare, cum ar fi recunoașterea publică, împlinirile profesionale sau atingerea unor obiective ambițioase, acum îl percep într-un mod mult mai personal și profund.
Deși practici un sport foarte solicitant, este cunoscută dragostea ta pentru machiaj și fashion. Cum te ajută feminitatea și stilul tău personal, atât în sală, cât și în afara ei?
În sală, feminitatea și stilul personal îmi oferă o sursă de încredere și energie. A mă simți bine în pielea mea și a avea grijă de aspectul meu exterior mă motivează să dau tot ce am mai bun la antrenamente. Este o modalitate de a-mi exprima personalitatea și de a arăta că poți fi puternică și feminină în același timp. De asemenea, atunci când mă simt bine în privința felului în care arăt, mă simt mai puternică mental și mai concentrată pe obiectivele mele.
Ai o prezență puternică în social media și mulți urmăritori. Cum ți-a influențat această platformă cariera? Consideri că este un instrument de inspirație și conectare sau vine și cu provocări?
Social media m-a ajutat să construiesc o platformă prin care pot influența pozitiv viețile celor care mă urmăresc. Fie că este vorba despre motivație pentru antrenamente, sfaturi despre stilul de viață sănătos sau chiar despre a împărtăși pasiunea mea pentru modă și frumusețe.
Viața este plină de provocări, chiar și în afara sportului. Care sunt unele dintre temerile sau îndoielile cu care te-ai confruntat de-a lungul timpului și cum le-ai depășit
Eu, de exemplu, m-am confruntat cu momente în care am simțit că nu sunt suficient de bună sau că nu am resursele necesare pentru a atinge un anumit obiectiv. Aceste momente pot fi paralizante, dar am învățat că eșecul este parte din procesul de învățare și dezvoltare. Acceptarea faptului că greșelile sunt normale și folosirea lor ca oportunități de a învăța și de a deveni mai puternică au fost esențiale pentru mine.
Privind în perspectivă, cum crezi că va evolua viitorul halterelor, în special pentru femeile din acest sport? Ce schimbări sau progrese ți-ai dori să vezi?
Viitorul halterelor, în special pentru femei, arată promițător, cu o evoluție continuă și schimbări pozitive în acest sport. În viitor, cred că vom vedea o creștere continuă a participării feminine la acest sport, atât la nivel amator, cât și la nivel profesionist.