Mădălina Bellariu Ion – “Fiecare rol reprezintă o nouă întâlnire cu mine”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 30-12-2021

în: The Famous

Mădălina Bellariu Ion

Cu o frumusețe răpitoare și cu un CV impresionant, Mădălina Bellariu Ion a cucerit inimile telespectatorilor din toată lumea. Deși a jucat alături de nume mari de la Hollywood și a câștigat premii în industria cinematografică, Mădălina a rămas modestă și cu picioarele pe pământ. Frumoasa și talentata actriță ne-a însoțit într-o călătorie în lumea filmului și ne-a dezvăluit secrete din viața de actor.

Mădălina Bellariu Ion

Cine este Mădălina Bellariu Ion, omul din spatele camerelor de luat vederi?

Sunt o persoană simplă, râd mult și iubesc oamenii, conexiunile cu ei. Când vine vorba despre pasiunea mea, actoria, pe care am transformat-o în carieră, nu mă dau în lături de la multă muncă … parcă nu obosesc niciodată datorită faptului că fac ceea ce îmi place. De asemenea, ador tiramisú, călătoriile și escapadele în natură.

Ți-ai dorit dintotdeauna să devii actriță? Cum a luat viață pasiunea pentru acest domeniu?

De mică, atunci când mă uitam la filme, seriale sau când mergeam la teatru, eram fascinată de această meserie, mă gândeam cât de norocoși sunt actorii fiindcă trăiesc mai multe vieți în același timp. Apoi, în școala generală, profesoara de franceză a promis nota 10 celor care își doresc să fie implicați într-o piesă de teatru pentru festivalurile din țară. Am fost aleasă în rolul principal și am pășit pentru prima dată pe scenă în calitate de actriță. Acela a fost momentul în care am primit și prima mea diplomă pentru cea mai bună actriță în rol principal. Cu toate că nu înțelegeam atunci că asta îmi doresc să fac toată viața, momentul acela are un loc aparte în inima mea, îmi amintesc și acum emoțiile trăite pe scenă.

Ai jucat atât în drame, comedii, cât și în filme horror? Care tip de film crezi că este o provocare mai mare pentru tine?

Sincer, consider că genul filmului nu reprezintă o provocare în sine, ci tipul de rol pe care trebuie să îl interpretez. Unele roluri necesită mai multă pregătire sau cercetare. De exemplu, în cazul unui rol într-unul dintre filmele horror făcute de mine ( întâmplarea face ca acela să fie și primul meu rol într-un film), am interpretat rolul Nicoletei, o fată care după miezul nopții se transforma în vârcolac. Pentru rolul respectiv m-am documentat și am studiat comportamentul copiilor care au fost crescuți de animale. Sunt foarte curioasă de fel și cred că fără empatie și curiozitate este aproape imposibil să fii actor. 

Mădălina Bellariu Ion

Ce rol ți se pare mai ofertant, personaj pozitiv sau personaj negativ?

Personajele negative mă atrag mai mult deocamdată. Probabil acest lucru se datorează faptului că, în ultima perioadă am interpretat mai mult personaje pozitive. 

Ai avut ocazia să lucrezi cu nume importante din industria cinematografiei, precum Paolo Sorentino și Jude Law. Cum a fost întâlnirea cu aceștia? Poți să ne spui mai multe despre rolul tău în serialul Tânărul Papă?

Pe Paolo Sorrentino l-am cunoscut prima dată la casting. Atunci m-a rugat să fac secvența din episodul 4, „proba existenței Lui Dumnezeu” în mai multe feluri. Cred că motivul pentru care am obținut rolul a fost faptul că am reușit să preiau toate sugestiile regizorale pe loc și am prezentat diferite variante de interpretare.

Cu Jude am făcut cunoștință când ne aflam la filmare, l-am văzut prima dată  în cabina de machiaj. Inițial, părea că nu vorbește mult, make-up artiștii își făceau treaba, iar eu mă uitam peste modificările noii secvențe pe care am primit-o. Nu am terminat bine de citit, că Jude mi-a propus să repetăm împreună. După 10 minute petrecute cu el, am și uitat că stau de vorbă cu un „A-lister”. Jude este de o modestie exemplară, am comunicat foarte ușor și am râs, am glumit, am vorbit despre Transilvania și despre mâncarea românească. Jude își amintea cu drag timpul petrecut în România și mâncarea tradițională din perioada în care a filmat pentru Cold Mountain la noi în țară.

Știu că ai jucat într-o producție hollywoodiană Warner Bros care s-a filmat în junglă, în America Centrală. Cum a fost această experiență pentru tine? 

Da, este vorba despre filmul “Last Known Whereabouts”. Acesta a fost o provocare în primul rând pentru că filmările s-au desfășurat în perioada pandemiei. Echipa de filmare a fost nevoită sa filmeze în două etape. Între filmări am avut o pauză de opt luni, prin urmare noi, actorii a trebuit să ne păstrăm înfățișarea intactă, pentru a avea continuitate. Pe de altă parte, așa cum ai menționat, am filmat în junglă –  ceea ce în sine poate să creeze un disconfort, însă eu am iubit fiecare moment. Cu toate că nu pot să vă dau foarte multe detalii despre acest film deocamdată, vă pot spune cã este un film american de acțiune unde am rolul principal. Mai exact sunt o femeie care își caută soțul dispărut într-un mod misterios în jungla Americii Centrale, acolo unde multe lucruri stranii se pot întâmpla. Abia aștept să îl vedeți în cinematografe anul viitor.

Mădălina Bellariu Ion

Deși ți-ai început cariera în Londra, ți-ai dorit foarte mult să joci și într-un film în Romania, lucru care s-a și întâmplat. Pe plaiurile mioritice te-ai făcut cunoscută prin intermediul rolului din serialul „Sacrificiul-Alegerea”. Ce a reprezentat această experiență pentru tine?

Da, așa este, mi-am dorit mult să filmez și în România, însă ceea ce pot să zic este că toate lucrurile se întâmplă la momentul potrivit. La sfârșitul anului 2019, am fost chemată de directoarea de casting Domnica Cârciumaru pentru un rol într-un film făcut în România, dar în limba engleză, “Dampyr”. Am luat acea probă, am filmat în România și tot atunci, la distanță de numai o lună de zile am luat castingul și pentru rolul Mariei din serialul “Sacrificiul- Alegerea”. A fost primul meu proiect în limba română și m-am bucurat fiindcă, în sfârșit, părinții mei mă pot vedea jucând.

Care este actorul sau regizorul care te inspiră și cu care îți dorești să lucrezi?

De unde sã încep? ( râde). Trebuie sã enumãr dintr-o listă lungă, pentru că sunt mulți actori pe care îi apreciez și cu care îmi doresc să lucrez. Aș putea să îți spun câteva nume care îmi vin acum în minte: Jennifer Lawrence, Julia Roberts, Merlyn Streep, Robert de Niro, Leonardo Di Caprio, Anthony Hopkins. Iar ca regizori, mi-ar plăcea sa lucrez cu Martin Scorsese, Christopher Nolan, Pedro Almodóvar, Tarantino.

Din varietatea de roluri pe care le-ai jucat, care este cel mai apropiat sufletului tău

O semnificație aparte are rolul din prima mea piesă de teatru din Londra “ Gift of The Gab”, dar nu aș putea să spun că am un anumit rol care este cel mai apropiat sufletului meu. Acest lucru se datorează faptului că fiecare rol, în egală măsură, reprezintă o nouă întâlnire cu mine. 

Mădălina Bellariu Ion

Cum te pregătești pentru un rol? Dar pentru un casting?

Procesul este similar, timpul de pregătire diferă. În cazul unui casting, de foarte multe ori nu primești tot scenariul (cel puțin nu în prima fazã a procesului audiției), iar timpul de pregătire este limitat de obicei la câteva zile. De aceea, înainte de un casting este important să știi foarte bine ce gen de proiect este ( comedie, dramă etc.). Obișnuiesc să verific ce a făcut regizorul anterior, iar dacă este vorba de o poveste adevărată fac o cercetare și încerc să obțin cât mai multe informații legate de rolul pe care trebuie să îl interpretez. Prin urmare, trebuie înțeleasă foarte bine situația dată, genul de proiect, să fie învățate foarte bine replicile și cel mai important lucru e să ai încredere în momentul respectiv și să urmezi indicațiile directorului de casting. 

În cazul unui proiect deja confirmat, am mai mult timp la dispoziție. Prin urmare munca mea va fi mult mai detaliată, având timp să îmi construiesc personajul, și având la dispoziție toate informațiile de care am nevoie… și desigur posibilitatea de a discuta în prealabil cu regizorul sau scriitorul. 

Care este cartea sau filmul care te-au impresionat cel mai mult și care au avut un impact real atât în viața profesională, cât și în viața personală

Filmul “Breakfast at Tiffany’s” are o valoare emoțională pentru mine, pentru că obișnuiam să îl vizionez des împreună cu prietena mea cea mai bună. Cartea “ Enigma Otiliei” și piesa de teatru “ Steaua Fără Nume” de Mihai Sebastian pentru personajul Mona. Printre cărțile de actorie care au avut un impact puternic în viața profesională o sã enumăr câteva : “A practical handbook for the actor” ( de Melissa Bruder, Lee Michael Cohn etc), “The Power of the Actor” ( Ivana Chubbuck) și “Stanford Meisner on Acting”. 

Care sunt valorile care te reprezintă și după care îți ghidezi viața?

Independența, sinceritatea, respectul de sine.

Dacă nu ar fi fost actoria, ce altă meserie ai fi ales? 

Psiholog. Cea mai importantă calitate atât a unui psiholog, cât și a unui actor este empatia, capacitatea de a te transpune în locul celuilalt și de a-i simți emoțiile. Cred că cele două meserii sunt foarte apropiate. 

Ce reprezintă luxul pentru tine?

Să te poți bucura de lucrurile mici alături de cei dragi și să adori meseria pe care o faci. 

Mădălina Bellariu Ion

La ce proiecte lucrezi acum si ce proiecte de viitor ai?

În ultimele două luni am terminat două filme în România. În “Bad Wings” joc rolul unei orfane care s-a născut surdă și comunică prin limbajul semnelor, iar în cel de-al doilea, care se numește “ Tabăra De Vară”, am rolul unui psiholog. Acesta va fi în cinematografe începând cu luna decembrie.

Legat de proiectele viitoare urmează să filmez pentru un alt film de acțiune la sfârșitul acestui an și desigur aștept cu nerăbdare lansarea filmului “Last Known Whereabouts”, filmul american de care sunt foarte mândră, fiind primul meu rol principal într-o producție hollywoodiană, distribuit de Warner Brothers. 

Energy Expo 10-13 octombrie