Marc-Antoine Barrois: „A crea un parfum înseamnă a proiecta un univers”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 07-07-2023

în: Beauty

Marc-Antoine Barrois

Atunci când parfumurile și moda se întâlnesc, făuresc un univers creativ fabulos. Deși este designer vestimentar haute couture, Marc-Antoine Barrois a intrat în industria parfumeriei din dorința de a aduce brandului său ceva în plus, însă succesul obținut de parfumurile sale l-a convins să creeze o întreagă colecție de esențe. Inspirat de tot ce este frumos, dar și din dorința de a crea o lume imaginară perfectă, Marc-Antoine a reușit să realizeze o colecție de parfumuri atemporale. L-am cunoscut și noi cu ocazia lansării în România a celui mai recent parfum, Ganymede Extrait, un eveniment organizat de Beautik Haute Parfumerie, atunci când ne-a invitat în universul său olfactiv și ne-a povestit despre legătura dintre modă și parfumerie, despre inspirație, dar și despre colecția sa de parfumuri.

Ți-ai început cariera în industria modei și apoi ai creat primul parfum. Ce te-a determinat să faci această tranziție?

Cu primul meu parfum nu a fost o tranziție, a fost un plus adus casei mele de modă. Continui să fac piese couture la comandă, dar în 2015, când l-am cunoscut pe parfumierul Quentin Bisch, ne-am înțeles foarte bine și ne-am dat seama că lucrăm la fel, cu aceeași referință olfactivă. În momentul în care am început să muncim la primul parfum, am simțit că avem aceleași preferințe în materie de arome și mirosuri, iar Quentin a fost impresionat de modul meu de lucru, pentru că îmi făceam timp să creez lucrurile corect. Primul parfum, B683, a fost gândit ca o semnătură a casei de modă și credeam că aventura din industria parfumeriei se va opri aici. Dar succesul acestuia a fost atât de mare, încât am început să ne gândim că ar trebui să continuăm.

Se spune că moda și parfumurile se completează. Ce au cele două în comun?

Moda și parfumurile au tot atâtea lucruri în comun, ca și în opoziție. Cred că parfumul este cel mai bun mod de a amprenta ADN-ul unei case de modă așa încât să rămână atemporal, având în vedere că trendurile se schimbă de la un sezon la altul, iar stilul unui brand evoluează. Totodată, cred că aceasta este și diferența dintre modă și parfumuri; mai exact, parfumul este ceva atemporal, în timp ce moda este sezonieră. Probabil că modul meu de lucru cu privire la parfumuri m-a făcut să schimb felul în care mă gândesc la modă și acum creez mai multe piese atemporale decât obișnuiam înainte.

Creațiile tale vestimentare sunt descrise ca fiind haine potrivite minții tale. Ce ne-ai putea spune despre parfumurile tale?

Cred că hainele se pot potrivi minții tale, stilului tău, siluetei tale. În ceea ce privește parfumurile, le văd ca pe o semnătură olfactivă. Cred că în fiecare zi porți articole vestimentare diferite, dar consider că parfumurile mele sunt acel ceva care te ajută să rămâi în mintea oamenilor. Cred că memoria olfactivă este cea mai puternică memorie. Putem uita ușor o ținută, însă ne vom aminti mereu de parfumul pe care îl purtam într-un anumit moment.

Marc-Antoine Barrois

Ai un stil sau o abordare anume în ceea ce privește crearea parfumurilor?

Nu cred că am un stil anume, dar cu siguranță am o abordare specială. Aici mă refer la faptul că încerc mereu să creez ceva nou, autentic și puțin oniric. Încerc să creez parfumuri de nicăieri, încerc să creez o lume imaginară. Toate parfumurile mele au în comun faptul că sunt create de parfumierul Quentin Bisch, însă esențele pe care le-am conceput împreună reprezintă întotdeauna o provocare pentru că ne dorim să creăm ceva foarte diferit față de precedentul parfum.

Cum încorporezi haute couture-ul în parfumurile tale?

Îl încorporez în două moduri diferite. În primul rând, haute couture-ul este despre măiestrie și calitate și același lucru se întâmplă și cu parfumurile. De aceea, lucrăm cu cele mai bune țesături și ne facem timp pentru a crea parfumuri frumoase. Așa cum realizarea unei colecții haute couture necesită timp și atenție la detalii, oferim acest lucru și în realizarea parfumurilor. Astfel, ne facem timp să le concepem, să evaluăm diferiții pași și să facem o mulțime de schimbări până când vom avea acel produs pe care suntem siguri că îl putem lansa. Așa creăm parfumuri care evocă couture-ul. În plus, după ce creez un parfum, mi-l imaginez ca pe o piesă vestimentară și îmi doresc să emane atât eleganța unui frac sau a unui costum couture, cât și eleganța simplă oferită de o cămașă albă și o pereche de blugi. Și cred că am reușit acest lucru prin colecția mea de parfumuri.

Așa cum țesăturile sunt importante pentru o colecție haute couture, la fel se întâmplă și cu ingredientele pentru parfumuri. Cum găsești ingredientele perfecte?

Ingredientele parfumurilor reprezintă partea dificilă a muncii mele. Consider că sunt un expert în țesături, sunt un expert în meseria mea de designer vestimentar, dar nu sunt un expert în ingrediente pentru parfumuri. Deci este o parte în care munca mea în realizarea parfumurilor se oprește și începe treaba lui Quentin Bisch. În ceea ce privește găsirea ingredientelor, noi lucrăm cu casa de parfumuri Givaudan, care este numărul unu în lume în crearea de parfumuri și are acces la o gamă largă de ingrediente. Așadar, de fiecare dată când creăm un nou parfum avem la dispoziție o paletă uriașă de ingrediente și nu alegem un ingredient pentru că este scump, îl alegem pentru că este calitativ și pentru că se potrivește cel mai bine cu ceea ce ne dorim noi.

Cum găsești inspirație atunci când creezi fie un nou parfum, fie o nouă colecție?

Este o întrebare dificilă la care nu pot să răspund simplu, deoarece în calitate de director de creație trebuie să fiu atent la tot ce este în jurul meu și abia după aceea mintea mea procesează și pot pune înapoi pe hârtie. De exemplu, mă poate inspira o haină frumoasă, frumusețea unei persoane, frumusețea naturii sau a unei lumi imaginare. În ceea ce privește crearea parfumurilor, cred că mă inspiră o lume onirică, veselă, iar acestea se nasc în mare parte din imaginația mea, din visele mele. De pildă, atunci când am creat Encelade, mi-am imaginat o planetă în care totul este verde. Mi-am imaginat o grădină paradiziacă în care există un vulcan imens, iar lava acestuia răspândește bucurie.

Marc-Antoine Barrois

De curând ai lansat Ganymede Extrait. Cum ai descrie acest parfum?

Ganymede Extrait este ca un frate geamăn al lui Ganymede, dar cu o latură mai întunecată. A crea un parfum înseamnă a proiecta un univers, înseamnă a plăsmui ceva nou. Ai întotdeauna o oarecare putere în momentul în care creezi un parfum, astfel încât alegerile merg într-o anumită direcție. Ei bine, să concepi un extract de parfum înseamnă să mergi într-o altă direcție cu același ADN. Dacă Ganymede este foarte mineral, foarte proaspăt și luminos, Ganymede Extrait este puțin mai întunecat, dar mult mai carismatic. Este ca o persoană care poartă Ganymede ziua, iar noaptea vrea să fie altcineva, să exploreze ceva diferit și să emane mai multă putere.

Care este povestea din spatele parfumului Ganymede Extrait?

Povestea din spatele lui Ganymede este fantezia unei frumuseți perfecte. În mitologia greacă, Ganymede este cel mai frumos bărbat de pe Pământ, iar Jupiter i-a oferit nemurirea. Cred că visăm cu toții la un moment dat să fim altcineva, poate mai musculoși, poate mai buni, iar inspirația din spatele parfumului a fost dorința de a ne transforma în persoana la care visăm, de exemplu un personaj de film, cineva mai… perfect.

Care sunt notele pe care le putem găsi în Ganymede Extrait?

Dacă Ganymede este mai fresh și are la început note proaspete de mandarină, cu acorduri de piele și șofran, iar notele finale sunt puțin picante, Ganymede Extrait este exact opusul. La început regăsim imortela care are accente picante, apoi întâlnim note de piele calde, dar foarte intense, iar la final ne întâmpină note minerale dure ca o rocă. Este amuzant să vezi cum din aproape aceleași ingrediente rezultă ceva foarte diferit.

Ne poți dezvălui care sunt notele tale preferate dintr-un parfum sau cele care te reprezintă?

Parfumul care mă reprezintă este primul meu parfum, B683, pentru că este realizat din ingredientele care îmi plac cel mai mult. Regăsim aici note picante și oud. Aromele de patchouli și lemn de santal sunt incredibile și cred că funcționează foarte bine împreună, deoarece creează ceva unic. Așa că aș spune că notele de piele și oud sunt preferatele mele.

Care ar fi prima ta amintire legată de un parfum sau un miros?

De fapt, am multe amintiri cu mirosuri naturale, cum ar fi mirosul de la sat sau cel emanat de șemineu. Dar prima amintire olfactivă se referă la parfumul bunicului meu. Acesta a murit când aveam 10 ani și am primit cadou mașina lui electrică de bărbierit, care mirosea a aftershave-ul lui. Nu am folosit-o niciodată pentru că mi-am dorit să îi păstrez parfumul.

Parfumul completează ținuta și, la fel cum suntem atenți atunci când alegem și combinăm articolele vestimentare, trebuie să avem grijă și cum ne alegem parfumul. Care sunt criteriile de care trebuie să ținem cont atunci când alegem un parfum?

Într-adevăr, parfumul completează ținuta, dar nu cred că un parfum se potrivește unei singure ținute. Cred că este mai mult decât atât. Parfumul face parte din sufletul ținutei. De exemplu, dacă azi porți o rochie roz și mâine alegi o rochie neagră, poți purta același parfum pentru că este punctul comun care face ca rochia să devină unică. Iar când vorbim despre alegerea unui parfum, cred că este vorba de potrivire. Pur și simplu ți se potrivește sau nu.

În ce fel poate un parfum să te facă să te simți confortabil în propria piele?

Din punctul meu de vedere, cred că cel mai bun mod de a te simți confortabil în propria piele este să nu porți niciun parfum. Ar fi uimitor să te poți simți confortabil cu tine însuți fără nicio aromă artificială pe piele. Dar cred că parfumul aduce încredere. Este ca o protecție invizibilă. Este ca și cum oferi lumii o versiune mai bună a ta.

Care este cel mai curajos lucru pe care l-ai făcut vreodată?

Copiii mei.

Pe lângă modă și parfumuri, ce alte hobby-uri ai?

Plantarea copacilor, grădinăritul. Sunt foarte preocupat de ecologie. Pe lângă asta, iubesc tenisul și îmi place să petrec timp cu prietenii mei.

Cum ai descrie luxul? Ce înseamnă acest concept pentru tine?

De când am intrat în industria modei am înțeles foarte repede că nu există o definiție a luxului, ci este ceva foarte relativ. Pentru mine, cea mai comună definiție a luxului constă în măiestria și calitatea lucrurilor. În plus, luxul poate fi reprezentat și de autenticitatea produsului. În viața mea privată, luxul este cu siguranță timpul.

Ce surprize pregătești pentru viitor?

Promisiunea de a continua să fac tot ce pot mai bine. Dincolo de asta, avem o mulțime de proiecte și ne dorim să oferim clienților noștri o experiență cu adevărat de lux.

Energy Expo 10-13 octombrie