Designul interior – Cele mai importante trenduri

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 09-07-2021

în: Art & Design

Odată cu pandemia, spațiile în care locuim au devenit mai importante ca oricând, iar acum putem reinventa și reîmprospăta designul interior al caselor cu ajutorul unor soluții intuitive, în linie cu principalele tendințe din 2021.

Materialele sustenabile devin tot mai importante, în timp ce elementele elegante sunt menite să celebreze unicitatea fiecărei persoane. Anul 2021 ar putea marca și o eliberare de constrângerile anului trecut, iar la nivel vizual devin populare paletele de culori care evocă spiritul liber, lipsit de prejudecăți.

Rustic Vogue

Rustic vogue

Acest stil se bucură de numeroși adepți, fiind ideal pentru cei care preferă confortul unei case moderne, dar în același timp vor să insufle și o anumită personalitate spațiului de locuit. Se potrivește foarte bine cu case care au deja anumite caracteristici interesante, cum ar fi grinzi expuse sau podele originale din lemn. O idee de design în această direcție ar include un echilibru între piesele de decor vechi și noi, poziționate în mod armonios.

Lemnul refolosit este materialul de bază care susține un astfel de design. Sunt recomandate piesele unice cu texturi brute și naturale, în defavoarea unor elemente cu finisaje perfecte.

Arts & Crafts

Designul interior

Noul trend Arts & Crafts poate fi considerat o extensie a curentului estetic Cottagecore, reflectând mișcarea iconică din secolul al XIX-lea, născută din revoluția industrială. Mișcarea de atunci urmărea reformarea modului în care obiectele erau produse, cu scopul de a contracara efectele devastatoare ale producției mecanizate și a crește valoarea pieselor decorative, realizate manual.

„Oamenii încep să aprecieze valoarea manufacturii și a stilurilor decorative pe care le înglobează acest trend”, susține Marie Parry, head of design la Prestigious Textiles, potrivit homesandgardens.com.

Cottagecore

Cottagecore

Stilul Cottagecore a pornit de la o bază simplă, dar s-a dezvoltat în timp, iar acum poate fi îmbunătățit cu accente glamour pentru a crea o atmosferă luxos-tradițională. 

Paula Sutton, din partea Hill House Vintage, este de părere că nostalgia și nevoia de confort în casă vor fi importante și în acest an, având în vedere evenimentele din 2020, dominate de criza sanitară. „Vesela elegantă în stil vintage, tacâmurile poleite și accesoriile din aur sunt tot atâtea modalități de a obține acest stil încadrându-vă în buget, în timp ce accentele de creativitate britanică vor întregi și vor consolida designul”, explică Sutton.

Distant Shores

Distant shores

Un interior care evocă o destinație exotică de vacanță va fi apreciat mai mult, având în vedere limitările drastice care au afectat turismul în 2020. 

Stilul relaxat specific hawaiian a fost reinterpretat în cazul acestui trend. Principala inspirație o reprezintă imaginea unor țărmuri îndepărtate, care infuzează casa cu relaxare și calm. Adăugând o notă contemporană unui design floral clasic, trendul Distant Shores include străluciri tropicale, detalii monocrome subtile și nuanțe de lămâi.

„Prevăd o întoarcere la inspirațiile globale în materie de interioare, unde spațiile noastre reflectă călătoriile pe care le întreprindem, marea și țărmurile îndepărtate”, afirmă Paula Sutton, de la Hill House Vintage.

Vintage

Vintage

Piesele antice, regândite, recuperate și retro își au locul lor binemeritat într-o schemă vintage. Cheia este de a face trimitere la aspect, mai degrabă decât de a-l reproduce cu fidelitate, folosind culori puternice, elemente preferate și o abordare mai simplistă și eficientă pentru o estetică vibrantă, coezivă. Secretul acestei abordări este de a oferi contrast din plin.

Recomandarea este ca o schemă în stil vintage să fie construită treptat. Este genul de design care are nevoie de stratificare, așa că trebuie alese obiecte care au o însemnătate personală pentru proprietar. Pot fi adăugate elemente luxoase, cum ar fi țesături bogate și corpuri de iluminat premium, pentru a crea o notă modernă.

Nuanțe pământii

Nuanțe pamantii

Producătorul Dulux a anunțat că Brave Ground este culoarea anului 2021. Este o nuanță care ne reconectează cu natura și lucrurile simple. Cu tonuri calde, pământii, creează o senzație de stabilitate, creștere și potențial, oferind și o fundație pentru schimbare și creativitate în casă.

Nuanțe pamantii

Culoarea anului 2021 aleasă de Sherwin-Williams este Urbane Bronze. Datorită tonurilor sale de gri, Urbane Bronze are un efect cameleonic, în funcție de câtă lumină naturală primește. În lumină rece, tinde să se îndrepte spre un gri-maroniu cu vagi tente albăstrii, în timp ce într-o lumină mai caldă, nuanța de bronz devine evidentă.

Global Influence

Global influence

Inspirat de paletele de culori pământii și texturile calde și naturale, trendul Global Influence face casă bună cu obiectele decorative țesute, din lemn și din ratan. Vibe-ul îndrăzneț de safari este influențat de viața sălbatică și câmpiile africane.

Cu tonuri mai calde – mai nou preferate griurilor mai reci –, aceasta este o tendință de design interior care poate fi transpusă cu ușurință în casă. 

De obicei, călătorim în jurul lumii pentru a obține o perspectivă asupra tendințelor must-have pentru sezonul următor, însă în ultimul an am fost nevoiți să gândim în afara normelor și să ne găsim inspirația în altă parte, potrivit designerilor.

Influențate de natură, nostalgie și dorința unei escapade tropicale, spațiile de locuit vor reflecta situația actuală cu care ne confruntăm, îmbrățișând palete de culori liniștitoare și modele familiare care creează un sanctuar în orice casă.

Nuanțe oceanice

Nuanțe oceanice

Surprinzând atmosfera relaxantă de la piscină și escapadele la plajă, albastrul în nuanțe de aqua sau cerneală oferă un aspect calm și contemporan. Culoarea anului 2021 în viziunea Benjamin Moore reflectă această schimbare către interioare liniștite, dar moderne, cu Aegean Teal, o nuanță asociată cu pacea, calmul și confortul.

Aegean Teal se îmbină frumos cu culori neutre, precum bejuri calde și nuanțe delicate de crem, în timp ce tonurile de gri conferă spațiilor un aer sofisticat și super smart. 

Din moment ce petrecem mai mult timp acasă, este important să creăm un spațiu primitor, care să emane căldură, spune Helen Shaw din partea Benjamin Moore.

Tradiționalism clasic

Tradiționalism clasic

O tendință atemporală care își trage inspirația din secolele XVIII și XIX, încorporând artă clasică, antichități și obiecte de epocă. Tradiționalismul clasic aduce un sentiment de armonie și ordine oricărui spațiu de locuit, cu o schemă de decor care funcționează perfect.

„Favorizează, de asemenea, simetria. (…) Trecând de la o geometrie îndrăzneață, grafică, designurile tradiționale și clasice s-au transformat în tendințe-cheie ale sezonului”, spune Marie Parry, head of design la Prestigious Textiles.

Stilul anilor ’80

Stilul anilor ’80

Deși confortul și tradiția vor fi în continuare la mare preț, aspectul modern care a devenit popular în anii ’80 va fi căutat în acest an. „Designul interior sugera succesul cu ajutorul unor forme și materiale noi, moderne”, spune Alessandra Wood, vicepreședinte stil la Modsy, referindu-se la decorul locuințelor din anii 1980.

Formele unghiulare, materialele din sticlă și piatră, ca și Art Deco sunt semnele distinctive ale stilului. Acele forme moderne în trecut au devenit retro, motiv pentru care oamenii le plac acum.

„Așa cum antichitățile sunt o afacere, în ultimii ani, piesele de mobilier și obiectele de decor din anii 1980 au fost ușor și ieftin de obținut pe piețele second hand”, a precizat Wood pentru Insider. „Pe măsură ce stilul intră în atenția publicului, piesele autentice vor avea prețuri mai ridicate și vom începe să vedem comercianți cu amănuntul care oferă propriile lor abordări moderne asupra stilului.”