Expoziția „Capodopere ale artei grafice” – Henri Matisse, pentru prima dată în Romania

Scris de Luxury
Publicat la data de: 16-04-2015

în: Art & Design

Palatul Noblesse – Centru de Arte și Evenimente găzduiește, în perioada 7 aprilie-7 iunie 2015, prima expoziție din România semnată de Henri Matisse, formată din 83 de lucrari de litografie. Acestea au fost aduse în țară prin intermediul Asociației Culturale Noblesse, iar expoziția „Capodopere ale artei grafice” este unică pentru că este prima dedicată exclusiv lui Matisse.

 foto-107

Expoziţia cuprinde colaje şi lucrări de grafică din serii precum „Jazz” sau „ Florilege des Amours” , unele dintre acestea fiind expuse în diferite mari muzee ale lumii. Litografiile sunt realizate de către artist în perioada 1945- 950, fiind valoroase mai ales prin mesajele pe care le transmit. Adevărate declaraţii de dragoste sau manifeste pentru culoare, lucrările lui Matisse atestă calităţile extraordinare ale acestuia ca desenator şi ilustrator. Mai mult decât atât, este printre primii artişti ai acelor timpuri care are curajul să experimenteze forme, figuri şi culori. A arătat lumii că atunci când formele se micşorează, culorile acestora vor fi scoase mai bine în valoare, contrastând cu fondul lor. Matisse se numără printre marile genii ale desenului, reuşind că printr-o linie mică şi simplă să exprime sentimentele modelului său.

foto-107

“Prin această expoziţie asistăm la un spectacol ce ne poartă pe traseul urmat de artist în căutarea fericirii şi a creativităţii. Expoziţia îşi propune să arate şi latura determinată a artistului care, deşi înfruntă greutăţi fiind forţat să se retragă la Nisa din cauza celui de al II-lea Război Mondial, dar şi pentru că este bolnav de cancer, a reuşit să înflorească în fiecare zi continuând să impresioneze şi astăzi” , declara Adela Mara, director cultural al Asociaţiei Culturale Noblesse.

Găzduirea acestei expoziţii de către Palatul Noblesse-Centru de Arte şi Evenimente nu este întâmplătoare, acesta fiind o capodoperă a arhitecturii româneşti, un spaţiu unic prin eleganţă şi prin istoria sa.

foto-118

“Înfiinţarea Asociaţiei Culturale în 2014 înseamnă asumarea responsabilă şi cu întreagă convingere a unui marketing cultural de valoare, asumat 100% de toate brand-urile din Noblesse Group, respectul şi susţinerea valorilor culturale româneşti şi internaţionale. Principala misiune a Asociaţiei Culturale Noblesse este organizarea de evenimente culturale de excepţie pentru a da viaţă acestei clădiri istorice din Bucureşti inestimabile ca şi moştenire şi contribuirea alături de voci la promovarea capitalei noastre dragi, ca o importantă destinaţie turistică din punct de vedere cultural”, a declarat Loredana Preda, CEO Noblesse Group.

Expoziţia poate fi vizitată în timpul săptămânii între 10.00-19.00 în baza unei programări telefonice, iar preţul unui bilet este de 45 de lei. De asemenea, pentru a marca prezenţa acestor lucrări, dar şi pentru a oferi o alternativă culturală de petrecere a timpului liber, în fiecare sâmbătă, la Palatul Noblesse, se va organiza “Rendez-vous cocktail avec Henri Matisse” la care vizitatorii vor putea gusta delicii culinare, vor beneficia de un tur privat al Palatului şi al expoziţiei, iar preţul unui bilet va fi de 90 de lei. Pentru că Asociaţia Culturală Noblesse se implică activ în acţiuni de promovare şi susţinere a culturii, în timpul săptămânii, elevii şi studenţii vor beneficia de intrare gratuită în baza unei legitimaţii valabile.

foto-122

Palatul Noblesse este o clădire monument istoric construită în 1881 de către arh. Alexandru Săvulescu, fiind una dintre primele clădiri în stil eclectic din zona veche a oraşului. Din 1903 devine proprietatea bancherului Lenid Berkovitz, iar din 1950 este confiscată de către Partidul Comunist şi transformată în Cercul Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Sectorul 2. Este cumpărată în anul 2012 de către Noblesse Group care o restaurează şi o amenajează interior complet, primind denumirea de Palatul Noblesse- Centru de Arte şi Evenimente.

Noblesse Group cuprinde în portofoliul său mărcile Galeriile Noblesse, biroul de arhitectură şi design interior Studio Insign, Palatul Noblesse-Centru de Arte şi Evenimente şi Asociaţia Culturală Noblesse. Fiecare dintre acestea sunt implicate activ în susţinerea şi promovarea valorilor artistice. Viziunea Asociaţiei Culturale Noblesse se bazează pe o activă susţinere şi dezvoltare a artelor, a educaţiei cultural-artistice româneşti şi universale.

Asociaţia s-a născut din dorinţa de implicare şi de a aduce o importantă contribuţie în domeniul designului interior, al arhitecturii în mod special şi a artelor în mod general.

foto-124