Pe Andreea Gherasim o cunoaștem de pe micile ecrane, acolo unde prezintă rubrica „Bun Gust” în cadrul Observatorului de la Antena 1. Visătoare, dar în același timp foarte muncitoare și perseverentă, Andreea a reușit să-și transforme pasiunea în meserie. Deși a terminat cursurile Facultății de Economie, tânăra jurnalistă și-a urmat visul, acela de a lucra în televiziune, pornind totodată și pe drumul antreprenoriatului. Am vorbit cu Andreea despre parcursul ei în presă, despre visuri împlinite, dar și despre provocări.
Cine este Andreea Gherasim, omul din spatele micului ecran?
Este o visătoare. O fată care se trezește de cele mai multe ori cu noaptea în cap, muncește, iubește viața și în fiecare zi se trezește cu și mai multă poftă de viață, indiferent de încercările la care este supusă.
Cu toate că ai absolvit cursurile Facultății de Economie, ai decis să urmezi o carieră în presă. Ce te-a determinat să mergi pe drumul televiziunii?
Televiziunea este o pasiune pe care am fructificat-o de mică. Încă de la grădiniță, mereu aveam rolul principal de prezentator. Iubeam să fiu eu povestitorul, omul care transmitea firul poveștii. Mă bucur că nu am renunțat la această pasiune și iată că am reușit să o transform chiar în meserie, cea de jurnalist. Pot spune că este una dintre cele mai frumoase meserii și nu regret nicio clipă că am ales-o.
Cum a fost debutul tău în televiziune?
Am debutat ca prezentatoare a rubricii de știri mondene din cadrul Observatorului. În paralel, eram și reporter al Observatorului Special, un alt proiect de suflet care mi-a îndrumat pașii. Practic, îmi începeam diminețile la ora 04:30 în redacție, iar ziua se termina undeva în jurul orei 20:00, în cel mai bun caz. Mai târziu, am preluat și rubrica „Horoscop”, am devenit reporter al secției Social din cadrul Observatorului, iar un an mai târziu am debutat ca prezentatoare a rubricii „Meteo”, pentru alți trei ani.
Care crezi că este cea mai dificilă parte a meseriei de jurnalist, dar și cea mai plină de satisfacții?
Cred că una dintre părțile dificile ale meseriei de jurnalist este faptul că există zile în care pleci de dimineață de acasă cu gândul că ai un program, iar pe parcursul zilei pot apărea evenimente importante care decalează totul și nu mai știi exact când vei termina. Pentru că în calitate de jurnalist, indiferent că ne referim la reporteri, redactori sau prezentatori, ești responsabil să transmiți informația până la capăt și nu ai cum să spui „nu, eu nu mai pot, am alt program”. Dar, totodată, de aici vine și satisfacția. Faptul că știi că ai contribuit la informarea unei țări întregi printr-o știre gândită și pregătită de tine, după multe ore de documentare, este cea mai mare realizare, mai ales atunci când vezi că oamenii își ghidează viața în funcție de informația pe care tu le-ai transmis-o.
În meseria de jurnalist ai oportunitatea de a întâlni persoane remarcabile. Care a fost personalitatea pe care ai cunoscut-o și care te-a impresionat cel mai mult?
Am întâlnit diverse personalităţi până la vârsta aceasta. Mai ales din lumea modei, căci am fost pasionată de subiectele din domeniul acesta. Aş aminti însă aici nu doar o persoană, ci o întreagă familie, mai exact familia Ferragamo, care este de o modestie copleşitoare. Îmi amintesc că eram în vacanţă la locaţia lor din Toscana şi jurnalistul din mine şi-a propus să realizeze şi un interviu cu Salvatore, proprietarul domeniului. Este nepotul marelui designer, care a preluat afacerile. Surpriza a fost că, deşi nu era nimic organizat, aceștia m-au invitat la masă, apoi la activităţile lor de weekend. M-a impresionat foarte mult ospitalitatea lor, dar și faptul că m-au făcut să mă simt ca parte din familie.
O altă celebritate pe care am întâlnit-o și care m-a impresionat a fost designerul Zuhair Murad, cu care am avut, de asemenea, o experienţă foarte frumoasă.
Începând din acest an, prezinți rubrica „Bun Gust” în cadrul Observatorului de la Antena 1. Ce reprezintă pentru tine bunul-gust și cum ai descrie acest concept?
„Bun Gust” este proiectul meu de suflet pentru că este o rubrică pe care am gândit-o de mai mult timp și cu ajutorul căreia ne putem bucura de tot ce este frumos, nou, tot ce se poartă și tot ce are legătură cu a trăi frumos. Cred cu tărie că bunul-gust se poate educa și mi-am dorit ca prin acest proiect să aduc în faţa oamenilor câteva frânturi din ceea ce semnifică conceptul bunului-simț, pentru că nu e despre a avea cât mai mult, ci cât mai frumos.
Din punctul meu de vedere, bunul-gust reprezintă simplitate, fantezie, chiar un talent, pentru că a face lucruri „cu bun-gust” este realmente un talent pe care îl putem dezvolta în fiecare zi, dacă ne uităm la rubrică.
Cum arată succesul în viziunea ta?
Pentru mine, succesul reprezintă împlinire şi linişte. Consider că ai cu adevărat succes în momentul în care toate lucrurile din viața ta se aşază pe o linie dreaptă. Dacă ai reuşit să ai realizări doar într-o anumită direcţie, nu mi se pare suficient.
Te consideri o femeie de succes?
Eu sunt o fire modestă şi cred că mai am de lucrat pentru a putea fi numită o femeie de succes. Admir toate femeile din jurul meu, încerc în fiecare zi să fur câte puţin din curajul fiecăreia. Sunt bucuroasă că sunt înconjurată de femei de la care am de învățat și care îmi sunt sursă de inspiraţie.
Cum ai caracteriza o femeie puternică?
De obicei, atunci când ne gândim la o femeie puternică, considerăm că este acea femeie care le face pe toate singură. Sinceră să fiu, am gândit şi eu în acest fel până la un anumit punct. Însă acum sunt de părere că o femeie puternică este de fapt cea care reuşeşte să formeze o echipă, să asculte şi părerile celorlalţi și este un bun lider. Femeia puternică este cea care nu ignoră nevoile celor din jur, care poate să facă alegeri realiste și care este capabilă să adune alte femei în jurul ei, să le inspire, să le ajute. Femeia puternică este frumoasă, dar discretă. Cam aşa văd eu lucrurile în acest moment al vieții mele.
Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat până acum?
Zilnic întâmpin provocări la care poate nu m-am aşteptat. Fiind şi antreprenor, cred că acolo apar cele mai multe provocări, cea mai mare fiind aceea de a mă face înţeleasă cum trebuie, pentru că am tendinţa uneori de a menaja diverse persoane şi, cumva, informaţia ajunge la ele într-un mod „mai dulce”. Iar din acest motiv pot apărea probleme care să mă afecteze pe termen lung.
Care este cea mai mare frică a ta?
Cred că cea mai mare frică este aceea de a-mi pierde libertatea. Fiind Vărsător, nu îmi place să mi se impună limite, să fiu restricţionată.
Cine este modelul tău în viață, care te inspiră atât în viața profesională, cât și în cea personală?
Părinţii mei, fără doar şi poate. Le datorez totul şi cu siguranţă mă inspiră în fiecare zi să fiu mai bună.
Ești o femeie foarte frumoasă. Ai vreun ritual zilnic – sau vreun secret – de la care nu te abați?
Am un ritual foarte simplu pe care cred că ar trebui să îl respecte toate femeile atunci când vine vorba de îngrijirea tenului. Pe lângă demachiere, este necesară aplicarea unei creme hidratante, iar dimineaţa, neapărat produse cu SPF. În timp, acest ritual foarte simplu ne va ajuta să prevenim multe neplăceri.
Cum îți încarci bateriile atunci când ai timp pentru tine?
Îmi place să călătoresc şi este singura modalitate prin care reuşesc să mă deconectez. În ultima perioadă nu am mai avut atât de mult timp liber, însă anul acesta mi-am propus să îmi iau pauze mai dese.
Ce reprezintă luxul pentru tine?
Din punctul meu de vedere, luxul este greu de descris și cu siguranță nu m-aş limita la purtarea hainelor cu logo inscripţionat. Cred că luxul e de fapt o stare de spirit pe care nu oricine o poate înţelege. Cred că este important să ştii că poţi avea orice, oricând, dar să nu epatezi în faţa oamenilor sau să îi faci să se simtă inferiori. De asemenea, consider că luxul şi bunul-gust au o legătură puternică. Trebuie să ai bun-gust ca să ştii să porţi luxul.