Alina Pușcău: „Fericirea vine din interior”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 24-04-2023

în: The Famous

Alina Pușcău

Celebră și frumoasă, Alina Pușcău a cunoscut faima încă din adolescență, atunci când a devenit câștigătoarea Elite Model Look. Deși a pășit pe cele mai importante podiumuri ale lumii alături de nume sonore din industria modei și este înconjurată de actori faimoși, Alina a rămas o femeie caldă, modestă și chiar timidă. După o carieră fructuoasă în fashion, modelul a pătruns și în lumea actoriei, jucând în producții internaționale importante. Talentată și plină de farmec, Alina ne-a invitat în universul ei fascinant și ne-a povestit despre copilărie, despre experiențele din lumina reflectoarelor, dar și despre provocări și modul în care a reușit să le depășească.

Lumea te cunoaște în calitate de model și actriță, dar cine este femeia Alina Pușcău?

Sunt o fată simplă, plină de pasiune, de iubire, care vrea să îi ajute pe cei din jurul ei și care vrea să împărtășească din cunoștințele și experiențele pe care le-a acumulat de-a lungul timpului. Sunt și rușinoasă, sunt și timidă, am și emoții în anumite momente din viața mea, dar știu să le gestionez.

Ești un model consacrat. Ți-ai dorit dintotdeauna să urmezi această carieră?

De la vârsta de 4 ani îmi doream să ajung pe cele mai mari podiumuri ale lumii. Îmi amintesc că priveam la televizor și le vedeam pe Naomi Campbell și Claudia Schiffer și îmi spuneam că acolo vreau să ajung. Deși eram un copil care lupta pentru ce își dorea, nu am crezut că mi se va îndeplini visul. La vârsta de 16 ani am câștigat Elite Model Look, iar părinții mei au fost cei care m-au încurajat să merg pe acest drum.

Alina Pușcău

Ai fost în lumina reflectoarelor de la o vârstă fragedă. Ai simțit vreodată greutatea faimei în perioada adolescenței?

Nu am simțit niciodată faima. Am fost întotdeauna un om modest și, sincer, nici acum nu m-am schimbat. Sunt tot Alina, din România, copilul naiv și inocent care a plecat din țară pentru a-și urma visul.

Ți-a fost greu atunci când ai plecat din România? Cum a fost pentru tine această experiență?

Da, mi-a fost foarte greu, pentru că nu știam limba, nu aveam părinții alături de mine și îmi era greu să pot să mă atașez de alte persoane pe care să le consider familia mea. Din acest motiv m-am închis în mine și am început să pun o mască, care mă făcea să par cea mai fericită, cea mai împlinită. Asta am făcut mai ales în preajma oamenilor faimoși, oamenilor bogați, dar în interiorul meu mă simțeam ca un clovn care îi face pe ceilalți să râdă, să se distreze. Cu toate acestea, nu am vrut să arăt nimănui cum mă simt, prin ce am trecut în viață și am încercat să suprim toate emoțiile și amintirile.

Povestește-ne puțin despre copilăria ta.

Am avut o copilărie foarte grea, dar se spune că venim pe această lume să învățăm niște lecții. O să vă povestesc o întâmplare pe care nu o știe foarte multă lume. La vârsta de 6 ani am suferit un accident de mașină foarte grav. Mama mea lucra foarte mult și, deși eram mezinul familiei, nu primeam foarte multă atenție și de multe ori rămâneam în grija vecinilor. Astfel, într-o zi, m-a rugat o vecină să merg să îi fac niște cumpărături, iar când am traversat strada, m-a lovit o mașină. În urma accidentului a trebuit să rămân în spital timp de trei luni, perioadă în care medicii s-au comportat foarte urât cu mine. Cu toate acestea, am primit din partea părinților toată dragostea și atenția pe care mi le-am dorit toată copilăria. Însă am rămas cu multe traume, care m-au transformat într-un copil și chiar un adult introvertit. Pot spune că până la vârsta de 30 de ani mi-a fost greu să vorbesc în public, să dau interviuri.

După o carieră fructuoasă ca model, ai pășit și în lumea actoriei. Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru acest domeniu și ce te-a determinat să faci această trecere?

La 26 de ani am făcut tranziția de la modelling la actorie. Îl vedeam pe iubitul meu de la acea vreme că vorbea cu actrițe și mă gândeam că dacă voi deveni și eu actriță el nu va mai vorbi cu ele. Am urmat cursurile institutului Lee Strasberg și mi-a plăcut foarte mult pentru că mă ajuta să mă reîntorc în copilărie, să mă conectez cu sinele meu. Mi-a plăcut tranziția de la modelling, unde lumea te privește ca pe un obiect, către actorie, unde este importantă natura umană.

Ai jucat numai în producții internaționale. Ți-ai dorit vreodată să joci într-un film românesc?

Da, bineînțeles. Chiar în perioada în care am stat în România, am filmat pentru un serial românesc. Este un rol foarte interesant, însă nu pot oferi foarte multe informații.

Alina Pușcău

Cum ai simțit industria cinematografică din România comparativ cu cea de la Hollywood?

Diferită, dar depinde foarte mult de producție, de regizor și de oamenii cu care lucrezi. Însă, fiind româncă și vorbind limba nativă, m-am simțit acasă.

Cum te pregătești pentru un rol sau pentru o audiție?

După ce primesc scenariul, încerc să îmi imaginez personajul și încep să îi înțeleg blocajele, emoțiile, fricile, dar îl creez pe moment, îl simt și îl vizualizez. Învăț replicile și atunci pot să interpretez rolul.

Cum a fost perioada în care ai stat în România? Te gândești să te stabilești aici?

Această perioadă a fost ca un vis. Pe lângă faptul că am jucat într-o producție românească, mi-a plăcut foarte mult să o am pe mama lângă mine, pentru că în tinerețe nu s-a întâmplat asta și cred că ar fi trebuit să fac acest lucru de mai mult timp. Dar nu m-aș stabili aici. Nu mă regăsesc în mentalitatea românească și nici nu îmi imaginez cum aș putea să îmi fac o familie aici. Deși am petrecut mult timp în țară, a fost o perioadă în care eu am lucrat cu mine, dar drumul meu este în America.

Te-a ajutat această perioadă să îți vindeci traumele din copilărie?

Da, m-a ajutat. De fapt acesta este și motivul pentru care am petrecut atât de mult timp în România. În această perioadă am lucrat cu un healer, care m-a ajutat să îmi gestionez fricile și emoțiile, care m-a ajutat să mă înțeleg pe mine și pe cei din jurul meu. Astfel am depășit traumele și blocajele pe care le aveam.

Știu că urmează să scrii o carte. Poți să ne dai mai multe informații?

Într-adevăr, îmi doresc să scriu o carte, iar ideea mi-a venit după ce am citit cartea „Manifest”. La început mi-am dorit să scriu o carte despre mama mea, care are o poveste de viață extraordinară, însă după ce am citit „Manifest”, am realizat că îmi doresc să scriu o carte despre vindecare, despre modul în care oamenii se pot vindeca de traumele pe care le au, iar procesul pe care l-am făcut cât timp am stat în țară va fi un punct de pornire. De asemenea, voi scrie și despre persoana cu care am lucrat în tot acest proces, și anume Sergiu Cuțitaru, dar și despre copilăria mea. Îmi doresc ca prin această carte să ajut oamenii să depășească anumite traume și frici pe care le au.

Deși ești model și actriță cu renume mondial, totuși drumul tău în această lume nu a fost unul ușor. Ce provocări ai întâmpinat în viața ta profesională, dar și personală?

Am avut foarte multe cumpene, dar toate mi-au arătat cât de puternică sunt. Una dintre provocările din viața personală a fost chiar accidentul despre care am vorbit mai devreme, însă în copilărie m-am confruntat cu mai multe situații neplăcute, peste care am reușit să trec.

O altă provocare, care pot să spun că m-a afectat, a fost din punct de vedere profesional. Anul trecut am primit un rol într-un film cu Brad Pitt, pentru că actrița care trebuia să interpreteze inițial acel personaj nu avea viză de America. Însă, înainte de a începe filmările, aceasta a reușit să ajungă în SUA, iar eu am pierdut acel rol. După această experiență am început să îmi pun foarte multe întrebări legate de talentul meu, am început să mă desconsider. Însă acum, privind în urmă, realizez că nu eram încă pregătită pentru acea etapă din viața mea.

Alina Pușcău

Trăim într-o epocă în care foarte multă lume se confruntă cu depresia și cu anxietatea. Ai avut astfel de experiențe?

Am trecut prin astfel de experiențe din cauza filmului despre care am vorbit, însă nu am ajuns chiar până la depresie. M-am închis în mine și, având foarte multe emoții, corpul s-a îmbolnăvit. Dacă tu nu cureți ceea ce este înăuntrul tău și nu conștientizezi ce se întâmplă cu tine, ajungi la depresie. Dacă mergi la medic, acesta îți dă medicamente, dar de multe ori nu este de ajuns pentru că este vorba și de energiile care ne înconjoară. Multă lume nu crede în asta, dar eu cred pentru că am experimentat diferite lucruri.

A existat vreun moment în care ai simțit că te pierzi pe tine?

Da, pentru că este ușor să te pierzi pe tine atât în interes profesional, cât și personal. De exemplu, este mai ușor să te pierzi pe tine într-o relație decât să îl pierzi pe celălalt. Dar cum să te pierzi pe tine dacă tu nu te cunoști și nu știi cine ești? În momentul în care te respecți, te accepți așa cum ești și începi să lucrezi cu tine, atunci ai identitate și îți dai seama ce se întâmplă cu tine. Iar atunci te regăsești cu adevărat.

Care este cea mai mare frică a ta?

Una dintre cele mai mari frici pe care le-am avut a fost frica de eșec. Din cauza acestei frici începi să te blochezi, începi să te desconsideri, iar asta mi s-a întâmplat și mie. Chiar și când mergeam la audiții îmi spuneam că nu merit să iau castingul, să fiu la același nivel cu actorii faimoși și mă reținea ceva pentru că nu simțeam că sunt îndeajuns de bună. Abia după ce am început să lucrez cu mine am înțeles ce este eșecul, dar și cum să mă raportez la acesta.

Cum ai descrie fericirea?

Fericirea vine din interior. Fericirea este atunci când te bucuri de viață ca un copil inocent, când te bucuri și de lucruri bune, dar și de lucruri rele. Fericirea este atunci când ești liniștit, împlinit și apreciezi lucrurile pe care le ai.

Cum te relaxezi în timpul liber? Ce hobby-uri și pasiuni ai?

Citesc o carte (eu nu citesc o carte până când nu simt că sunt pregătită pentru mesajul pe care acea carte mi-l transmite), mă rog la Dumnezeu, merg la sală. De asemenea, îmi place să mă plimb, să merg la film și să petrec timp cu prietenii.

Ești o femeie foarte frumoasă. Ai vreun secret sau vreun ritual de înfrumusețare de la care nu te abați?

Frumusețea mea este în primul rând genetică, pentru că și mama mea este foarte frumoasă și arată foarte tânără. În ceea ce privește ritualul de înfrumusețare, îți mărturisesc că atunci când mă trezesc de dimineață beau două căni de apă călduță, după care iau un cub de gheață cu care îmi masez fața. Pe lângă asta, folosesc produse de înfrumusețare naturale și fac diferite tratamente faciale. În plus, nu beau alcool, nu mănânc carne, nu fumez și din când în când urmez o dietă care mă ajută să mă tonifiez.

Ce reprezintă luxul pentru tine?

Pentru mine, luxul este reprezentat de lucrurile care mă fac pe mine fericită. Înseamnă relaxare, împlinire și bucurie.

Cu ce ne vei surprinde în viitor?

Am câteva proiecte la care lucrez, dar nu pot să vorbesc despre ele. Pe lângă asta, nu vreau să îmi mai fac planuri, ci las viața să mă surprindă. Tot ce știu este că vreau să ajut lumea.

Un sfat pe care l-ai primit și care te-a ajutat?

Vin Diesel mi-a spus: „Nu vorbi despre ce ți se întâmplă sau despre lucrurile la care muncești, lasă lumea să vadă rezultatul” – și chiar îi urmez sfatul.