Un nou raport privind costul vieții pentru 2024, realizat de firma de consultanță Mercer, a realizat un clasament al celor mai costisitoare orașe din întreaga lume pentru expați. În timp ce unele locuri sunt mai ieftine decât altele, Hong Kong a ieșit pe primul loc ca fiind cel mai scump oraș în care se pot stabili expatriații. Orașul mondial al Asiei a fost în fruntea listei în 2022 și 2023, urmat de Singapore, care a ocupat locul al doilea în acest an.
Raportul a examinat date din 226 de orașe și a luat în considerare factori precum transportul, mâncarea, îmbrăcămintea, bunurile de uz casnic și divertismentul pentru fiecare locație. Potrivit studiului, inflația, fluctuațiile cursului de schimb, piețele imobiliare scumpe și volatilitatea economică crescută au contribuit la creșterea costului vieții.
Zurich s-a alăturat Hong Kong-ului și Singapore-ului în fruntea clasamentului, alături de alte trei orașe elvețiene – Geneva, Basel și Berna. New York a fost orașul american cel mai bine clasat pe listă, ocupând locul șapte, urmat de Londra. Capitala britanică a urcat pe locul opt, după ce anul trecut se afla pe locul 17. Top 10 a fost completat de Nassau, Bahamas și Los Angeles.
Interesant este faptul că doar șapte orașe americane au intrat în top 20, printre care Honolulu și San Francisco.
„Pe măsură ce companiile cu sediul în SUA continuă să caute talente la nivel global, presiunile inflaționiste ar putea da de gândit unor cetățeni străini care vin în țară să accepte un post în unele dintre orașele și zonele metropolitane cu costuri ridicate din SUA”, a explicat Vince Cordova, partener și lider în domeniul consultanței de mobilitate la Mercer US, pentru CNN Travel.
În același timp, Toronto a fost desemnat cel mai scump oraș din Canada, în timp ce Sydney a fost cel mai scump loc din regiunea Pacificului pentru expatriați. Dubai, care a ajuns pe locul 15, a urcat trei locuri în acest an, devenind cel mai scump oraș din Orientul Mijlociu. Cele mai mari diferențe față de clasamentul realizat de Mercer în 2023 au fost în Mexic. Mexico City a urcat 46 de locuri, ajungând pe poziția actuală, 33, în timp ce Monterrey a urcat 40 de locuri, ajungând pe 115.
În schimb, sondajul a constatat că orașele cu cele mai mici costuri de trai au fost Islamabad din Pakistan și Lagos și Abuja din Nigeria, din cauza deprecierii monedei naționale.