Thibaud Crivelli: „Cred că alegerea unui parfum este foarte personală”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 12-05-2023

în: Beauty

Thibaud Crivelli

Parfumurile și aromele ne înconjoară în fiecare clipă a vieții și cu ajutorul lor ne amintim de momentele memorabile pe care le-am trăit. Asta face și Thibaud Crivelli, fondatorul Maison Crivelli, prin intermediul parfumurilor pe care le creează și care sunt inspirate din propriile sale experiențe. Sensibil, dar în același timp cu un spirit de aventură extraordinar, Thibaud a ales să împărtășească clipe din viața sa prin parfumurile sale, combinând texturi, ingrediente și arome surprinzătoare. Cum și-a descoperit pasiunea pentru industria parfumurilor și care sunt poveștile din spatele creațiilor sale ne-a povestit într-un interviu plin de aromă.

În primul rând vreau să îți urez bun-venit în România și să-ți mulțumesc pentru timpul acordat.

Și eu îți mulțumesc. De fapt, sunt a treia oară în România și pot spune că îmi place atmosfera din București, iar oamenii sunt foarte amabili și profesioniști. Sunt foarte fericit de fiecare dată când revin.

Să ne întoarcem puțin în timp. Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru parfumuri?

Am descoperit această pasiune la o vârstă foarte fragedă. Am crescut într-un oraș cunoscut pentru cosmetice, La Roche-Posay. Mai mult decât atât, tatăl meu a fost farmacist, așa că am crescut într-un univers al cosmeticelor. De asemenea, am fost înconjurat de natură și, treptat, am descoperit florile și diferitele tipuri de păduri. Astfel am început să cunosc ingredientele din parfumerie și am decis că voi crea o marcă de parfum într-o zi. Apoi am studiat business, am lucrat pentru diferite branduri de parfumuri și m-am mutat în Asia pentru o perioadă de zece ani, ceea ce m-a ajutat foarte mult pentru că am avut ocazia să vizitez domenii unde se produc ingrediente pentru parfumuri, precum vetiver, patchouli, oud, ingrediente pe care nu le avem în Europa. Cred că acea etapă din viața mea a fost de mare ajutor, pentru că mi-a creat o legătură cu ingrediente de parfum foarte diferite, care până la urmă sunt esențiale astăzi, deoarece sunt folosite în majoritatea parfumurilor.

Cum s-a născut Maison Crivelli?

Când am creat brandul, mi-am propus câteva lucruri. În primul rând, mi-am dorit să facem ceva diferit, inovator, iar parfumurile să miroasă diferit față de alte mărci. Totodată, am vrut ca parfumurile să fie inspirate din momente reale, deoarece consider că oamenii caută autenticitate, sinceritate și vor să se conecteze cu brandul, cu fondatorii. Un alt aspect important a fost povestea din spatele fiecărui parfum, care trebuie să vină din experiențe memorabile – de aceea mă inspir din momente pe care le-am trăit. Cu toate aceste lucruri în minte a luat viață Maison Crivelli.

Thibaud Crivelli

După cum ai spus, ai călătorit foarte mult și ai locuit în mai multe țări de pe diferite continente. Te influențează acest lucru în crearea parfumurilor?

Într-adevăr, am călătorit în peste 80 de țări și, așa cum am menționat anterior, am locuit timp de zece ani în Asia. Cred că pasiunea pentru călătorii mi-a fost insuflată de părinții mei, care au călătorit, la rândul lor, foarte mult. Pentru mine, cea mai bună moștenire pe care o am de la familia mea este spiritul de aventură, curiozitatea, dorința de a încerca lucruri noi, de a întâlni oameni noi tot timpul. Când vine vorba de crearea de parfumuri, nu mă inspir din anumite locuri, ci momentele sunt cele care mă inspiră, iar pe acestea mi le amintesc prin prisma felului în care mă simt într-o anumită clipă. Deci este mai mult un mindset.

De curând ai lansat Neroli Nasimba. Care este povestea din spatele noului parfum?

Neroli Nasimba este o apă de parfum care are la bază ulei de floare de portocal. Deși am multe amintiri din momentele în care am descoperit floarea de portocal, momentul care a inspirat crearea acestui parfum a fost pentru mine unul memorabil și surprinzător, și anume experiența de a face safari mergând pe jos. Am avut parte de ceva adrenalină, puțin pericol, eram însoțiți de paznici cu arme în cazul în care aveam să întâlnim în drumul nostru animale periculoase și am încercat să redau aceste trăiri prin intermediul Neroli Nasimba.

Care sunt notele pe care le găsim în acest parfum?

Voi începe cu notele de bază, și anume uleiul de floare de portocal și absolutul de floare de portocal. Aceste două ingrediente provin de la aceeași floare, însă folosind două tehnici diferite de extracție, obținem două fațete diferite ale acesteia. Absolutul de floare de portocal este puțin mai întunecat, mai profund, mai bogat, în timp ce neroli este mai luminos. Pentru a spori luminozitatea am adăugat și ghimbir, iar pentru profunzime am folosit o moleculă de piele captivă din piele Saffiano și am adăugat și un pic de cistus. Așadar este un parfum complex, ca un puzzle.

Numele Neroli Nasimba are vreo semnificație specială?

Da, are. Neroli este ingredientul de bază al parfumului, iar Nasimba provine din limba swahili și înseamnă „cu leul”. Așa că m-am gândit că Neroli Nasimba este un nume care ar putea evoca această legătură între neroli și experiența trăită în safari folosind o limbă străină. De fapt, toate denumirile parfumurilor noastre au întotdeauna o legătură cu momentul care a inspirat crearea acestora.

Neroli Nasimba este dezvoltat în parteneriat cu Paul Guerlain. Ce ne poți spune despre această colaborare?

I-am cunoscut pe Paul și pe soția lui la Palais de Tokyo din Paris și am avut o conexiune instantanee. Este un parfumier tânăr și foarte priceput, dar ceea ce mi-a plăcut la el a fost personalitatea lui și faptul că este foarte relaxat, elegant, degajat și dispus să exploreze. Astfel, am început să lucrăm împreună, i-am explicat povestea și mi-au plăcut opțiunile pe care mi le-a propus. În momentul de față sunt foarte fericit de rezultat și, de asemenea, feedbackul pe care l-am primit până acum a fost cât se poate de pozitiv.

Știu că pentru fiecare parfum lucrezi cu un alt parfumier. De ce ai luat această decizie?

Faptul că lucrez cu parfumieri diferiți îmi garantează că parfumurile din colecție sunt foarte diferite unele de celelalte. De exemplu, mărcile care lucrează cu același parfumier pentru întreaga lor linie poate au consecvență, însă stilul este asemănător. Parfumurile Maison Crivelli au o semnătură, care se bazează pe surpriză, contrast, originalitate, modernitate, dar sunt diferite între ele. De fiecare dată când descoperi un nou parfum de la Maison Crivelli trăiești o nouă experiență și cred că asta se datorează faptului că lucrez cu parfumieri diferiți. Nu doar inspirația este diferită, este vorba și de caracterul și stilul parfumierului.

Ce te inspiră atunci când creezi un nou parfum?

În primul rând sunt inspirat de propriile experiențe și momente din viața mea, dar sunt inspirat și de oameni, mâncare, muzică. Practic, aș spune că sunt inspirat de cele mai memorabile momente din viața mea, dar sunt și cele mai memorabile momente ale cititorilor voștri, deoarece este vorba despre clipele în care toate simțurile noastre sunt declanșate.

Care este prima ta amintire legată de un miros sau de un parfum?

Aș spune că prima mea amintire legată de o mireasmă datează din copilărie, în grădina casei mele unde avem multe flori, precum iriși, trandafiri… Vizavi de parfum, prima amintire este legată, bineînțeles, de parfumul mamei mele, dar mai sunt și parfumul mării și aroma rozmarinului.

Crezi că un parfum ne poate descrie personalitatea?

Cred că da. Ce e frumos la un parfum este că acesta ne influențează mentalitatea. Atunci când selectăm un parfum, o facem în funcție de o ocazie anume sau pentru un scop anume. Putem alege un parfum în funcție de starea noastră, de momentul în care îl purtăm, de oamenii pe care îi vom întâlni. Deci cred că alegerea unui parfum este foarte personală și, în același timp, ne conferă o stare de spirit cu totul specială.

Cât de importantă este experiența olfactivă, în opinia ta?

Cred că este un aspect foarte important. Întotdeauna spun că nu poți schimba prima impresie. Așa încât, atunci când descoperi un nou parfum, experiența ta olfactivă poate fi dezamăgitoare și îți vei aminti cu tristețe de acel moment. Din fericire, în România noi lucrăm cu Beautik, iar ei au o echipă uimitoare, care înțelege povestea parfumurilor noastre și o transmite mai departe clienților. Cred că această expresie a originii, cum e inspirația esenței, este importantă pentru că îi va ajuta pe oameni să o înțeleagă într-un mod corect.

Cum ai descrie luxul?

Luxul pentru mine, în general, înseamnă timpul petrecut cu mine însumi. Atunci când vine vorba de parfum, luxul înseamnă exclusivitate, calitatea ingredientelor. Și calitatea ambalajului este foarte importantă.

Pe lângă parfumuri, ce alte pasiuni mai ai?

Iubesc limbile străine – am studiat șapte până acum. De asemenea, ador să călătoresc, ador muzica cu ritm, mâncarea și îmi place enorm să descopăr lucruri noi.

La ce ne putem aștepta în viitor de la Maison Crivelli?

Vom lansa primul parfum bazat pe oud în acest an. Totodată, urmează să lansăm lumânări, diffuser, dar asta se va întâmpla anul viitor.